Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Android

Motorola uništava jeftine Android telefone

Foto: Pexels

Ne tako davno, Motorola je bila prvak jeftinih Android telefona. Povoljni Motorola telefoni bili su dobro napravljeni, promišljeno dizajnirani i među najboljima u svojoj klasi. Premotajmo film u 2024. godinu, kada se Motorola nalazi u potpuno suprotnoj poziciji. Danas, Motorolini jeftini Android telefoni muče se s lošim hardverom, neugodnom softverskom podrškom i beskrajnim količinama bloatwarea. To je sasvim drugačija Motorola od one koju smo imali prije nekoliko godina.

Studeni 2013. Tada je Motorola izdala prvi Moto G. Nije pretjerano reći da je potpuno promijenio naše mišljenje o jeftinim pametnim telefonima. Prije Moto G-a, jeftini pametni telefoni – osobito jeftini Android telefoni – često su ostavljali mnogo nedostataka. Bilo da se radi o zaslonima niske kvalitete, slabim procesorima ili pretrpanom softveru bez nade za buduća ažuriranja Androida, posjedovanje telefona za manje od 200 dolara prije Moto G-a često je bilo jadno iskustvo.

Nevjerojatno, sve su to bili problemi koje Moto G nije imao. Zaslon od 4,5 inča od 720p danas ne zvuči mnogo, ali bio je veći i oštriji od bilo čega drugog u cjenovnom razredu Moto G-a. Qualcomm Snapdragon 400 procesor uparen s 1 GB RAM-a daje iznenađujuće dobre performanse. U međuvremenu, standardni softver Android 4.3 Jelly Bean ponudio je čisto i jednostavno sučelje bez ikakvog dosadnog bloatwarea. Također je na kraju ažuriran sve do Android 5.1 Lollipop. Za pametni telefon koji je koštao samo 179 USD, bio je to nevjerojatno dobar paket.

Motorola je održavala Moto G obitelj godinama, i iako nijedan od njih nije uhvatio istu magiju kao originalni model iz 2013., to je općenito bila sigurna oklada za pristupačne pametne telefone. Barem donedavno.

Što je pošlo po zlu? Sve započinje Motorolinom poslovnom strategijom za Moto G. U početku je Motorola izdavala jedan po jedan Moto G. Imaš jedan Moto G godišnje, i to je to. Posjetite Motorolinu web-stranicu danas, kliknite na odjeljak “Moto G” i prikazat će vam se sljedeći izbori:

Moto G Play (2024)
Moto G Stylus 5G (2023)
Moto G (2023)
Moto G Stylus (2023)
Moto G Power 5G (2023)
Moto G Play (2023)
Moto G Power 5G (2024)
Moto G 5G (2024)

Možete li pogledati ta imena i odmah znati kakav telefon gledate i što ih razlikuje? Vjerojatno ne.

Motorola je Moto G tretirala kao poseban telefon kakav je bio. Uložila je vrijeme, brigu i pažnju u tih prvih nekoliko Moto G-ova i to se vidi. Kada Motorola izda 13 Moto G modela u jednoj godini – toliko ih je izdala na svim tržištima 2023. – ne čudi da će pozornost na detalje patiti.

Sve veći problem za Motorolu je softver na njezinim telefonima. Motorola ga kroz godine nije podržavala s dovoljno ažuriranja. Nedostatak ažuriranja i dalje je problem (Moto G telefonima se često obećava samo jedno veliko ažuriranje Androida), ali sada mu se pridružilo nešto drugo: bloatware. Najnoviji Moto G 5G (2024) i Moto G Power 5G (2024) najbolji su primjeri toga.

Počinje s mapama Shopping, Entertainment i Gaming. Ukratko, ove mape nisu ništa drugo nego izgovori za bacanje reklama u lice. Otvorite mapu Entertainment i susrest ćete se s oglasima za NewsBreak, Zedge Wallpapers i više. Ako dodirnete gumb Gotovo na dnu — što izgleda kao da bi zatvorilo mapu — zapravo ćete instalirati aplikacije koje vjerojatno niste htjeli.

I tu ne staje. Unaprijed instalirana aplikacija Weather nije ništa drugo do noćna mora. Prepuna je reklama, plus nasumičnih novinskih članaka i videozapisa s 1Weather Shorts i 1Weather TV. Aplikacija je također užasno optimizirana, često se zaključava kad ne radite ništa osim listate po njoj.

Konačno, imamo Glance. Ovo je trajni widget za zaključani zaslon koji bi vam trebao pokazati “jedinstveni zaključani zaslon s informacijama uživo i personaliziranim preporukama za svaki trenutak” — kao što su sportski rezultati uživo, informacije o praćenju paketa itd. U praksi, Glance samo služi meni novinski članci. I, baš poput aplikacije Weather, korištenje Glancea često je sporo i frustrirajuće iskustvo.

U Motorolinu obranu, sve te stvari možete poništiti i onemogućiti kada postavljate novi Moto G. Ali to uglavnom znaju oni koji se bave Android telefonima. Kad biste bilo koji od ovih telefona dali roditeljima ili članovima obitelji, instalirali bi smeće, a da toga uopće nisu bili svjesni. A takva je publika glavna za Moto G.

Možda će vas zanimati

Mobiteli

Nakon što ste platili stotine eura za sićušno “računalo” u svom džepu, može biti neugodno otkriti da se ne uključuje – pogotovo ako više...

Android

Skoro svake godine dobivamo novu generaciju pametnih telefona. Ali u većini slučajeva, novi telefoni nude vrlo malo poboljšanja performansi u usporedbi sa svojim prethodnicima....

Android

Iako su iPhone i Android telefoni gotovo jednako zastupljeni na američkom tržištu, istraživanja pokazuju da vlasnici iPhonea često duže zadržavaju svoje uređaje. Jedan od...

Mobiteli

Prošlo je više od godinu dana otkako je Motorola “osvježila” svoj Moto G Power, ali novo izvješće tvrdi da tvrtka radi na ažuriranom modelu....