Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Apple

Najbolje značajke Appleovog WatchOS 10 sustava

apple watch
Foto: Shutterstock

Apple Watch svake godine prolazi kroz značajna softverska ažuriranja, a najnovija verzija, WatchOS 10, uvodi različita poboljšanja poput redizajniranih aplikacija, widgeta i dodatnih alata za bicikliste i planinare. Javna beta verzija WatchOS-a 10 sada je dostupna za sve Apple satove od serije 4 nadalje, pružajući pregled novih značajki prije službenog izdanja na jesen.

Ako ste zainteresirani za isprobavanje, prvo ćete morati instalirati javnu beta verziju iOS 17 na svoj iPhone, a zatim instalirati beta verziju WatchOS 10 na svoj Apple Watch. Međutim, važno je biti oprezan kada radite s beta softverom. Imajte na umu da značajke mogu pretrpjeti promjene prije konačnog izdanja, stoga se toplo preporučuje da napravite sigurnosnu kopiju Apple Watcha i iPhonea prije instalacije. Osim toga, imajte na umu da vraćanje na WatchOS 9 neće biti moguće nakon instaliranja javne beta verzije.

WatchOS 10 mijenja način pristupa kontrolnom centru. Umjesto da prijeđete prstom s lica sata prema gore, sada morate pritisnuti bočnu tipku. To vrijedi bez obzira nalazite li se na početnom zaslonu ili unutar bilo koje aplikacije. Ako više volite dock koji se pojavio kada pritisnete bočnu tipku u WatchOS 9 i ranijim verzijama, ne brinite; i dalje mu možete pristupiti dvostrukim pritiskom na takozvanu krunicu sata.

Većina unaprijed instaliranih aplikacija redizajnirana je u sustavu WatchOS 10 kako bi se prikazalo više informacija na zaslonu. Međutim, neke aplikacije pokazuju i primjetne vizualne promjene:

  • Weather vam omogućuje da dodirnete ili okrenete krunicu da vidite različite aspekte kao što su kvaliteta zraka, brzina vjetra i vlažnost.
  • Activity nastavlja prikazivati ​​prstenove u sredini, ali po rubovima ćete pronaći tjedni sažetak, nagrade i izazove. Klizanje prema dolje otkriva detaljan vremenski prikaz napretka vaših prstenova.
  • Poruke sada prikazuju prikvačena imena kontakata i fotografije nakon otvaranja, umjesto da prikazuju popis poruka.
  • Aplikacija Heart Rate ima novu animaciju prilikom očitavanja vaših vitalnih znakova.

Apple je također poboljšao mogućnosti Apple Watcha za ljubitelje biciklizma. WatchOS 10 omogućuje vašem iPhoneu da funkcionira kao biciklističko računalo u kombinaciji s vašim Apple Watchom. Kada započnete biciklistički trening na svom satu, vaš iPhone automatski prikazuje aktivnost uživo na zaključanom zaslonu.

Postavljanje telefona na upravljač bicikla omogućuje vam pregled raznih metrika aktivnosti na većem zaslonu, uključujući otkucaje srca, visinu i brzinu. Možete označiti segmente, pauzirati vježbanje i zaključati kontrole zaslona kako biste spriječili slučajno pritiskanje, što rezultira sigurnijim i praktičnijim iskustvom. Štoviše, WatchOS 10 uvodi podršku za Bluetooth dodatke što koristi entuzijastima i ozbiljnim biciklistima.

Za povezivanje Bluetooth pribora idite na postavke, dodirnite Bluetooth i pronađite novu kategoriju Health Devices. Nakon što vaš Apple Watch otkrije uređaj, možete uspostaviti vezu.

Vrlo iščekivani dodatak u WatchOS 10 je uključivanje topografskih karata u Apple Maps. Prethodno su se korisnici za ovu značajku morali oslanjati na aplikacije trećih strana, ali sada WatchOS 10 podržava topografske karte na svim modelima Apple Watcha koji su kompatibilni s ažuriranjem. Zumiranje pomoću digitalne krunice omogućuje vam pregled obrisa, staza, rijeka i drugih detalja terena. Međutim, trenutačno je ova značajka ograničena samo na Sjedinjene Američke Države. Osim toga, moći ćete otkriti obližnje staze i vidjeti njihove razine težine. Štoviše, ako započnete vježbanje planinarenja, Apple Watch će vam dati upozorenja o visini.

Izvanmrežne karte također će biti dostupne na satu za detaljnu navigaciju i procijenjeno vrijeme dolaska (ETA). Međutim, važno je imati svoj povezani iPhone sa sobom kako biste koristili ovu značajku. Aplikacija Compass također dobiva novi 3D prikaz, prikazujući međutočke mobilne veze koje označavaju posljednju lokaciju sa signalom i SOS međutočke za hitne pozive.

WatchOS 10 uvodi značajku optimiziranog ograničenja punjenja, omogućujući Apple Watchu da nauči vaše obrasce korištenja i odredi optimalno vrijeme za postizanje pune napunjenosti. Ova je značajka prethodno bila dostupna na Apple Watch Ultra, ali je sada uključena u WatchOS 10 za SE, Series 6, 7 i 8 modele. Kada je ova značajka aktivna, vidjet ćete otvoreni prsten za punjenje dok Apple Watch leži na svom punjaču. Ako želite puniti nakon optimiziranog vremena, možete dodirnuti krug koji prikazuje zelenu ili žutu ikonu punjenja i odabrati da se sat napuni do kraja.

Međutim, imajte na umu da Apple Watchu može trebati neko vrijeme da nauči vaše navike punjenja, a značajka će se aktivirati samo na određenim lokacijama gdje često punite svoj uređaj, kao što je vaš dom ili radno mjesto.

Ovo su neke od glavnih novih značajki u javnoj beta verziji WatchOS 10, ali ima još mnogo toga za istražiti. Dodatne značajke uključuju bilježenje raspoloženja u aplikaciji Mindfulness, korištenje senzora ambijentalnog svjetla za mjerenje trajanja dana i NameDrop, značajku koja omogućuje dijeljenje podataka o kontaktu kada se iPhone druge osobe približi Apple Watchu.

Možda će vas zanimati

Mobiteli

U brzom svijetu tehnologije, pametni telefoni se razvijaju nevjerojatnom brzinom, uvodeći značajke koje nas ne samo oduševljavaju, već i ponovno definiraju način na koji...

Apple

Najinovativnije značajke na Android uređajima često su plod suradnje između vodećih proizvođača Androida. Na primjer, funkcije multitaskinga koje su prvotno bile ekskluzivne za Samsungove...

Apple

Od svoje Serije 2, Apple Watch je stekao certifikat koji ga potvrđuje kao uređaj otporan na vodu do dubine od 50 metara. No, s...

Apple

Nakon otprilike mjesec dana beta testiranja, očekuje se da će iOS 17.1 biti dostupan široj javnosti sljedeći tjedan. Nadogradnja uključuje nekoliko novih značajki, ispravki...