Novosti

Što je dualna kamera i kakvi tipovi dualnih kamera postoje?

Dualne kamere su jedan od najvećih trendova današnjih pametnih telefona, kao što je to 18:9 zaslon bez rubova ili najnovije, tehnologija otključavanja licem.

Kao i većina trendova, ni dvostruka kamera nije toliko mlad izum kako se možda sada čini, kada je preuzeo masovne proporcije. Još 2011. godine HTC je lansirao EVO 3D s dvije kamere. Prošlo je tri godine dok ista kompanija nije lansirala još jedan model s dvostrukom kamerom, HTC One M8 2014. godine. Apple je instalirao dvije kamere na svoj iPhone 7 Plus tek 2016. godine, a i to je bilo tek nakon što je HTC iste te godine lansirao LG G5 s dvostrukom kamerom.

Kamera s dubinskim senzorom

To je jedan od najjednostavnijih senzora, a kao što mu ime kaže, riječ je o senzoru koji naglavaša dubinu slike. Ovaj tip senzora koristi se za kreiranje tzv. bokeh efekta i zapravo je najčešće korišten upravo zbog svoje jednostavnosti građe i efektnih rezultata.

U ovakvom setu, jedan od senzora kamere obavlja trodimenzionalno čitanje scene te mapira objekte koji stoje ispred i iza. Drugi senzor potvrđuje informacije pa zajedno oblikuju slike sa zamagljenom pozadinom. Ovaj efekt inače je jedno od standardnih svojstava dobrog senzora na DSLR kamerama zbog integriranog seta leća.

Na kameri pametnog telefona ovaj set se samo simulira i, iako su prisutne dvije kamere one ne mogu ispravno zabilježiti trodimenzionalne objekte pa fotke s ovim načinom rada znaju ispasti čudne, s neobjašnjivim zamagljenim dijelovima. Također, ovaj efekt zamagljivanja pozadine to radi jednolično na površini slike, za razliku od DSLR kamere.

Obzirom da taj senzor služi samo za kreiranje bokeh efekta i ništa više, brojni proizvođači mobitela odustaju od njegove implementacije, a još uvijek ga se može pronaći u većoj mjeri kod low-budget mobitela. Danas postoje i drugi senzori koji su moćniji, odnosno koji mogu imitirati dubinu ali i obavljati neke druge funkcije.

Kamera s monokromnim senzorom

Ovaj senzor je jednobojni i pridružuje se uobičajenom, obojenom glavnom senzoru. Monokromni senzor obično je identičan glavnom senzoru, s istim specifikacijama pa čak i istom veličinom otvora blende i brojem megapiksela.

Velika razlika je u tome što sekundarni senzor nema RGB filter, zbog čega nema informacija o boji ali zato što ima manje slojeva filtra kroz njega prolazi više svjetlosti. Monokromni senzor koristi se iz dva razloga: bolje crno-bijele fotografije i kvalitetnije fotografije s više svjetla.

Širokokutna leća

Ako pogledate senzore dvostruke kamere na poleđini mobitela, i ako se kamere dosta razlikuju u izgledu, velika je vjerojatnost da je jedna od njih širokokutna. S ovim tipom dualne kamere mogu se dobiti zaista izvanredne fotografije na kojima ima više detalja i boja nego na fotkama s običnih kamera.

Primjerice, LG G5 koji smo spomenuli na početku članka ima širokokutnu leću. Glavna kamera ima 29mm senzor s 16 megapiksela i f/1.8 otvorom blende, a sekundarna se od nje dosta razlikuje jer ima 8 megapiksela, 12mm senzor i široki f/2.4 otvor blende. Iako ima 12mm senzor što je znatno manje od glavnog 29mm senzora, zapravo nudi puno otvoreniji kut slike.

Telefoto kamera

Danas, većina high-range pametnih telefona koristi telefoto kameru. Svi noviji modeli iPhonea, Galaxy Note 8, Galaxy S8+ i S9+ imaju ovaj set, koji djeluje suprotno od širokokutne leće, odnosno donosi bolji zoom-in.

No, nije zumiranje jedina prednost telefoto leće, zapravo ona se smatra najraznovrsnijom i najprilagođenijom kamerom. Prije svega, podiže kvalitetu zoom funkcije, koja obično ide do 2x. Optički dvostruki (2x) zoom je puno bolji od digitalnog, a čak i ako kamera radi s digitalnim zumiranjem, to će postići preko 2x optike, što utječe na podizanje čitave kvalitete slike.

Drugo, ovaj set popravlja i portretni način rada. Telefoto kamera povezana s glavnom kamerom – kao i u slučaju kamere s dubinskim senzorom – može donijeti puno bolje rezultate u zamagljenju pozadine.

 

Neki mobiteli, poput primjerice Samsung Galaxy Note 8, OnePlus 5T, Xiaomi Mi A1 i drugi, imaju set kamera ali u nekakvoj mješavini telefoto leće i širokokutne leće, što donosi više mogućnosti. No, široki kut nije toliko siguran (može doći do distorzija) u nekim slučajevima kao što je to kad je jedna leća normalna a druga širokokutna.

Ovaj hibridni set mogao bi biti odabir budućnosti za poboljšanje funkcija i kvalitete kamere na pametnim telefonima. No, neki proizvođači ne staju ni na tome pa tako svjedočimo nedavno objavljenom Huawei P20 Pro koji ima čak tri stražnje kamere i reklamira se kao „smartphone s najboljom kamerom ikad“. Je li to zaista tako, naše mišljenje možete pročitati u recenziji.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh