Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bluboo

Bluboo Picasso 4G – jeftino do dobrih fotki [RECENZIJA]

Unazad nekoliko mjeseci Bluboo je na tržište izbacio nekoliko zanimljivih pametnih telefona, pokušavajući kvantitetom zahvatiti što više udjela na tržištu. Jedan telefon iz tog naleta, Picasso 4G, pojavio se na našoj adresi ljubaznošću trgovine Gearbest.

Bluboo već ima telefon istog imena koji se i dalje prodaje i to, zanimljivo, po većoj cijeni nego novi model. Stariji Picasso je 3G telefon skromnijih hardverskih mogućnosti od ovog u našim rukama i spominjemo ga tek da se ne biste zaletjeli s kupnjom, pa dobili ono što niste željeli.

Prvi dojmovi

Zanimalo nas je što ćemo dobiti za kakvih 660 kuna (90,99 dolara), koliko trenutno košta Picasso 4G na Gearbestovu europskom skladištu. Kutija u kojoj je Picasso 4G stigao ni počemu se ne ističe i ovdje je tek da ispuni svoju funkciju – prenese telefon do krajnjeg odredišta.

Skidanjem poklopca dočekao nas je Picasso 4G umotan u zaštitnu foliju. Skinuli smo je i uzeli ga u ruke; izradom se pokazao kvalitetan i telefon lijepo leži u ruci, bez opasnosti da će iz nje iskliznuti. Prilično je tanak, lijepo zaobljenih linija i metalnog ruba, koji je tu da štiti od eventualnog pada na tlo.

Stražnja maska zaslužuje spomen, budući da se radi o neobičnom, lijepom uzorku koji je nasljeđen od originalnog Picassa; dijamantna tekstura daje dojam kako je prije riječ o metalnom, nego plastičnom poklopcu. Pokazao se vrlo čvrstim, stoga pripazite prilikom njegova skidanja – tvrd je to orah!

Lijeva strana uređaja slobodna je, dok su desnu okupirale tipke za glasnoću i uključivanje. Na dnu je utor za USB priključak i zvučnici, dok je na vrhu priključak za slušalice.

Ostatak pakovanja čine USB kabel, adapter, NFC tag, jamstvo i kratko uputstvo kako koristiti telefon.

Ekran

Bluboo Picasso 4G donosi lijepe, žive boje i vjeran prikaz na svom ekranu. Ovaj se sasvim pristojno raširio po telefonu, smanjujući tako rubove (eng. Bezel) i dajući na estetici. Dijagonala mu je pet inča, idealno za korištenje telefona jednom rukom.

Ekran je, valja napomenuti jer to Bluboo stalno ističe, 2,5D, dakle zaobljenih je rubova. Na njegovu se dnu nalaze kapacitivne tipke koje nisu našle fizičku primjenu; po nama je bolje imati tipke na ekranu, nego ih imati u fizičkom smislu, a ostaviti ih neosvijetljenima.

Vlasnici ovog telefona imaju izbor između nekoliko predinstaliranih tema, koje mogu izmjenjivati zavisno od raspoloženja i preferencija.

Hardver

Picasso 4G hardverski čine Mediatekov čipset MTK6735, čije četiri jezgre rade na 1 GHz. Pritom ga podržava 2 GB radne memorije; unazad nekoliko mjeseci proizvođači su počeli trpati i po 3 GB RAM-a u telefone ovog cjenovnog razreda, što je prije svega marketinški potez. Većini korisnika usko grlo neće predstavljati niti 1 GB radne memorije, dok će im 2 GB biti i više nego dovoljno.

Mi, primjerice, prilikom testiranja telefona nismo primijetili nikakvih problema ii razliku u cijeni, držimo, valja bolje potrošiti na neke druge komponente koje neće ostati neiskorištene.

Internoj memoriji je dodijeljeno 16 GB prostora, dovoljno za početak. Kad stvar zagusti – Android 6.0 Marshmallow će vam okupirati cca. 5 GB – valja potražiti rješenje u dodatnoj memorijskoj kartici, a Picasso 4G podržava one kapaciteta do 256 GB.

Hardverski dodatak kojim se Picasso ističe je i NFC (Near Field Communication), čime ovaj telefon možete pretvoriti u digitalni novčanik, plaćajući račune njime umjesto gotovinom. NFC se odlikuje jednostavnošću primjene i visokom razinom sigurnosti, a praktičnost se podrazumijeva; što prvo stavite u džep kad napuštate kuću, novčanik ili mobitel?

Baterija

Zanimljivo kako se baterija isprva čini kao najlošiji komad hardvera svakog telefona – stalnim, bespoštednim korištenjem brzo smo praznili bateriju i stekli subjektivan dojam kako ova nije dorasla zadatku. Kad smo malo olabavili stisak, njenih se 2.800 mAh pokazalo više nego sposobnim iznijeti Picasso 4G kroz cijeli dan, zahvaćajući i dio sljedećeg.

Kamere

Najbolji dio ovog telefona. Picasso (i originalni i ovaj) je doduše i dobio ime baš zbog nakane proizvođača da za male novce pruži pristojne fotografije.

Mada se na prvi pogled čine kao generičke kamere koje nude i svi ostali telefoni iz ovog razreda, 13 megapiksela (interpolacijom podignuto s originalnih 8) glavne kamere snimit će zaista dobre fotke. Bluboo kaže kako je dodatno dorađivao originalni Sonyjev senzor kako bi dobio što bolji rezultat, a on će zaista biti na visini osobito pri dobrom osvjetljenju. Kad padne noć pada i kvaliteta snimljenog, a dvostruka LED bljeskalica pritom će dovoljno osvijetliti bliske predmete.

Da se razumijemo, kamera Picassa 4G neće isporučiti nikakva čudesa jer je riječ o jeftinom telefonu, no među gustom konkurencijom koja se ugurala u cjenovni rang do 100 dolara zasigurno će dati više i bolje.

Prednja kamera nazivno je pet megapiksela, što se opet softverski podiže do 8 megapiksela. Zanimljivo, i ona ima adekvatnu rasvjetu. Njen doseg vrlo je skroman, no ljubitelje selfieja svejedno će obradovati.

Da bi ostao dosljedan ideji, Bluboo je Picassa 4G opremio i s nekoliko aplikacija kojima ćete poboljšati kvalitetu snimljenog. Primjerice, prepoznat će vaš spol i dob te shodno tome prilagoditi nivo uljepšavanja. Tu je još nekoliko načina manipulacije fotografijama, a mi ističemo mogućnost povećanja grudi za koju vjerujemo kako će biti rado korištena.

Vanjske fotografije

Unutrašnje fotografije

Benchmark

Korištenje procesora nižeg takta pruža se mogućnost uštede energije – vidjeli smo to po izdržljivoj bateriji – te s druge strane nešto skromnijeg učinka na testiranju. S ostvarenih 23.789 bodova na Antutu testu postigao je veću vrijednost no što je to slučaj na nekim drugim stranicama koje su ga također testirale. Mi naše telefone testiramo čim ih izvadimo iz kutije – možda je to razlog razlici u rezultatu.

Zaključak

Za cijenu koja se za njega traži, Bluboo Picasso 4G odradit će vrlo dobar posao. Svojim će korisnicima pružiti pristojne fotografije i NFC, dok će hardverska osnovica (uključujući bateriju) više nego dostajati za mirnu plovidbu kroz cijeli dan.

Bluboo Picasso 4G možete kupiti na europskom skladištu trgovine Gearbest klikom na link ovdje i tako zaobići carinu.

Ukoliko ste zainteresirani za kupnju mobitela iz recenzije, javite se na mobiteli.recenzija@gmail.com.

Specifikacije za Bluboo Picasso 4G

Model: Bluboo Picasso 4G
Sim kartica: Dual SIM kartica
OS: Android 6.0
CPU: MT6735 Quad Core
GPU: Mali T720
RAM: 2 GB
ROM: 16 GB
Proširiva memorija: Da, do 256 GB
Povezivost: GPS, A-GPS, NFC, Wi-Fi (802.11 a/b/g/n), Bluetooth 4.0
-2G: GSM 850/900/1800/1900 MHz
-3G: WCDMA 850/2100 MHz
-4G: FDD-LTE 800/1800/2100/2600 MHz
Zaslon: 5.0“ (1280x720p)
Kamera:
 -Prednja: 5 MP (interpolacijom do 8 MP)
 -Stražnja: 8 MP (interpolacijom do 13 MP)
Bljeskalica: Da
Bljeskalica prednje kamere: Da
Baterija: 2.800 mAh, izmjenjiva
Sadržaj paketa: Mobitel, adapter, USB kabel, jamstvo, uputstvo na engleskom
Cijena: 90,99 dolara

49 komentara

49 Comments

  1. Dragan Mirkovic

    17 siječnja, 2017 u 4:47 pm

    Ja sam za probu

  2. Benjamin Agic

    18 siječnja, 2017 u 7:41 am

    Iskreno imao sam malo manje od pola godine bluboo maya i u pocetku sam govorio ok nije lose, moze proci , nov mob je nov mob. Par kolega je imalo prvi bluboo picasso te uni rome x itd. Najiskrenije kada se sve sleglo sto kazu i realno ocijeni smeće kinesko kao i 99 % ostalih ovakvih mobitela. Ne grijesim dusu ali bolje uzeti polovan samsung s3 neo ili s4 ili pak neki drugi mob lg, huawei itd i takav polovan ce nadzivjeti ova kineska govna i opet ces ih lakse prodati stare i preko 5 godina neko ova kineska sranja. Pisem ovo jer zaista mi je u zadnjih par godina proslo na desetine mobitela i ovo kazem svima koji od srca zele da kupe ovo govno kinesko da to ne rade. Bez ljutnje samo moja topla preporuka. Krenuvsi od kvaliteta izrade pa ne znam ti njihovog hardvera te softvera pa kao kamera je i vise nego dobra bla bla. Nista nije tacno. Uzasni mobiteli i za 50 eura da se prodaju bolje polovan ali dobar uzeti. Zivi bili.

  3. Eldin Erovic

    18 siječnja, 2017 u 9:01 am

    Znate sta, kineski telefoni manjih proizvidjača kao što su uiqitel, homtom, ulefon, blubo, umi, blu itd neće bit dobri telefoni. Znam to jer su toliku frku podigli povodom umi Rome x 2015 telefon je blago rečeno sranje. Težak, glomazan, spor kočio je itd. Trenutno imam Homtom ht17 pro koristim ga već 3 mjeseca i ne mogu reći odličan ali sasvim je OK normalno ima mana za svojih 65€ al sitne koje ta cijena poništava. Dok na primer volio BiH imati Xioami Mi 5s Plus global Version nego bilo koji Samsung. A to što ga ne mogu prodati pa ja ga nisam kupio da ga prodam nego da ga koristim valjda. Samo će našim ljudima uvijek bit iPhon ili Samsung prioriteti u kupovini. Jes da smo sirotinja “većina” ali ako nemaš Iphon jednostavno nisi in.

    • Izz Ad-Din

      18 siječnja, 2017 u 3:10 pm

      Poredis Umi Rome X sa 1gb rama i ht17 pro sa 2 gb rama. Razlika je vise nego ocigledna u radu kad ga natrpas aplikacijama, narocito za multitasking i otvaranje aplikacija. Nigdje veze. Umi Rome X ima svojih buba ali nece sigurno kociti bez milion aplikacija koje zderu ram kao facebook, messenger koji zajedno pojedu 250 MB rama, pa ti vidi zasto koci. Uzmi UMI telefon sa 2gb rama pa ces vidjeti da radi isto kao taj ht17 pro, i kao bilo koji drugi kinez sa 2gb rama…

    • Eldin Erovic

      18 siječnja, 2017 u 3:11 pm

      Imao sam i Ht 17 sa 1gb ram memorije i opet je mnogo brzi i bolji bio od umi Rome x

    • Izz Ad-Din

      18 siječnja, 2017 u 3:14 pm

      Logicno, 64 bitni procesor i android 6.0. Naravno da ce biti brzi, jer ima noviji procesor, android i novijeg je datuma.

    • Anel Skenderagic

      18 siječnja, 2017 u 3:23 pm

      Ipak ima i Oukitel 64bit i android 6.0 U15S kosta 300KM,ja msm da je prilicno dobar mob pogotovo sto ce mu android uskoro povecati

    • Zoran Zemo Gakovic

      18 siječnja, 2017 u 10:40 pm

      Rome X je proglasen za propalitet jer mu crkavaju pojedine komponente

    • Meris Palavrtić

      19 siječnja, 2017 u 6:15 pm

      Amar Palavrtić

    • Amar Palavrtić

      19 siječnja, 2017 u 6:17 pm

      Ovi inžinjeri pričaju a pola nijh u životu nije vidjela umi

    • Eldin Erovic

      19 siječnja, 2017 u 6:20 pm

      Amar Palavrtić nisam inženjer ali sam ga imao prilike koristiti i to je moje misljenje sad svako ima svoje misljenje.

    • Amar Palavrtić

      19 siječnja, 2017 u 6:24 pm

      Pa dobro to je tvoje mišljenje ja se ne slažem s njim jer g imam evo 2 mjeseca i radi solidno.

    • Eldin Erovic

      19 siječnja, 2017 u 6:24 pm

      Svako ima svoje standarde logično. Pozdrav.

    • Meris Palavrtić

      19 siječnja, 2017 u 6:28 pm

      Naravno svako ima svoje misljene na koje utice i materijalno stanje….cijena odredjuje kvalitet telefona…danas mozemo naici na kineske marke za koje prvi put cujemo..ali najbolje je uzeti Iphone ili Samsung i biti miran..

    • Eldin Erovic

      19 siječnja, 2017 u 6:33 pm

      Ne, ko ima para njemu svaka čast na iphon-u Samsungu itd te skuplje marke al je problem u tome sto pola onih kod nas sto ih imaju preskacu veceru zbog tog istog telefona. A na ugovor kada se uzme u bilo koju poslovnicu u crno vas zaviju. Iz vlastitog iskustva govorim za poslovnicu.

    • Amar Palavrtić

      19 siječnja, 2017 u 6:34 pm

      Pa ti kupi direktno za keš,ne na rate..

    • Meris Palavrtić

      19 siječnja, 2017 u 6:43 pm

      Amare nije fora u tome imam i ja s7 edge pa se ne hvalim,nego Eldin Erovic prica realno..

    • Eldin Erovic

      19 siječnja, 2017 u 6:52 pm

      Nikad u životu nisam dao vise od 150€ za telefon ne zato sto nemam nego nemam potrebu da dAm 700-800 za telefon ove koji sam imao su sasvim dobra bila nista ti skupi nisu specijalni. Ne zalim se. Meni trebaju društvene mreže i koja slabija igrica sta će mi za to S7 ?

    • Milos Milosevic Drofa

      19 siječnja, 2017 u 10:49 pm

      pre umi rom x sam imao s6 i crkao ekran posle 3 meseca

    • Alexandar Krajisnik

      20 siječnja, 2017 u 11:57 am

      Meris Palavrtić,fora je jer si Samsung fan! Drugo,kazes kupi Sams ili iPhone i miran si? Molim ?! Isti taj Samsung se kvari kao i telefoni koje uzmes za duplo manje para,al kad ti na Samsungu ode ekran prizivas andjele i molis boga da ti pukne kicma,a ne taj jebeni ekran.Oces da ti ispricam istoriju Samsunga od kad su poceli raditi flip telefone do dana danasnjeg? Ajde ba nemoj mi pricat pricu samo jer si Sms fan pa tu pricas gluposti.Iphone….kupis nov Iphone i ne radi ti Wi fi kako treba (ne svaki,al bruka ih ima).Sjedis pred modemom imas 3 crte,odes u drugu sobu imas .!. crtu. To je tebi mirno jel? Oneplus 3T prekuco i S7e i Iphone 7 na BM testu,al niko ga ne spominje,a tel maximalno savrsenstvo. Ne prica se o njemu jer nema reklame.Samsung i Iphone 30% zarade (sto je mnogo kesa) guraju u reklame pa danas i na cipsu imas logo samsunga.Jesi znao takvo nesto? Naravno da nisi! O bombama na note7 necu ni da pricam,al bitno je da si miran ako uzmes Samsung.Ae suti nane ti!

    • Huskić Imad

      20 siječnja, 2017 u 3:18 pm

      Lenovo A806 najbolji kinez..

    • David Todorovic

      20 siječnja, 2017 u 4:08 pm

      Ja sam imao Prestigio, nakon godinu dana prestali raditi zakrpe a telefon ostao sa bagovitim softverom… Samsung svoje telefone odrzava par godina. Onaj S4 kad je izasao i danas radi pesprekorno, a ovi telefoni su za kratko koristenje… Nemam ja para da menjam telefon svakih 6 mjeseci, a zelim da dobro radi. Sad imam Xperiju Z3+. Platio sam ga dva puta vise para, a planiram da.mi traje 4 puta duze.

    • Vesna Bubić

      20 siječnja, 2017 u 4:10 pm

      David Todorovic jojjj 😀 pokloni meni 😛

    • David Todorovic

      20 siječnja, 2017 u 4:18 pm

      Prestigio? Crk’o 😀
      Jedino ako imas 104e za servis… I to u Sloveniji 😀
      I to sam zaboravio napomenuti. Mozes se nasadit’ na sta o’s, al delova NEMAaa

    • Vesna Bubić

      20 siječnja, 2017 u 4:19 pm

      Ma ovaj zadnji 😛

    • David Todorovic

      20 siječnja, 2017 u 4:20 pm

      A taj zadnji nedam :-*

    • Vesna Bubić

      20 siječnja, 2017 u 4:21 pm

      David Todorovic cak ni kao poklon za svadbu 3:)

    • David Todorovic

      20 siječnja, 2017 u 4:22 pm

      Prc
      Ti se izgleda zalaufala posteno 😀

    • Vesna Bubić

      20 siječnja, 2017 u 4:24 pm

      Mrs

    • David Todorovic

      20 siječnja, 2017 u 4:27 pm

      Sto mrs, pa da si trazila litar krvi sutra bi is’o da vadim, al’ telefon i to vodootporni. Stvarno nema smisla i jos marskas 😀

      Sutra nedelja, al’ isao bih u ponedeljak 😀

    • Vesna Bubić

      20 siječnja, 2017 u 4:27 pm

      Daces i krv, ne brini 3:)

    • David Todorovic

      20 siječnja, 2017 u 4:29 pm

      Aman se ti ozbiljno udajes… 😀

    • Далибор Бургија Бургић

      21 siječnja, 2017 u 4:41 am

      HTC one m7 i uživaj….

  4. Aleksandar Siljegovic

    19 siječnja, 2017 u 2:49 pm

    Sta je kinez,proizveo da valja..evo huavei.510.530;630.samo stali..presto android..dvije god i baci!!a tek umi romi..smetlje!

    • Ivan Rožić

      19 siječnja, 2017 u 9:07 pm

      Huawei p9 je najprodavaniji mob 2016 godine…imam ga od kako je predstavljen..Mobitel bez mane sa 3gb rama 32gb roma sa ekranom od 5’2incha sa trenutno najjacim displayom na svijetu (uz samsung s7) te 24megapixela kamera…mobitel za pozelit,bez mane a uz to jaci od samsunga s7,a 1000kn jeftiniji. Tebi ako nevalja onda imas neki koji kosta 1000kn maksimalno…sta bi ti tia za tako malu cijenu,mislis da samsung od 1000kuna moze isto kao i s7,nemoze..Isto tako je i za sve druge mobitele..

    • Milan Pesic

      20 siječnja, 2017 u 3:39 am

      Ja stvarno ne vjerujem sta se ovdje pise….Prije svega,Samsung je nevjerovatno dobro podrzan. Nije da kinezi ne umiju da naprave telefon,umiju,ali opet,ljudi ne vole bas kineske telefone.

    • Aleksandar Siljegovic

      20 siječnja, 2017 u 7:15 am

      Ja kazem sta je kvalitet..jedino p serija..je ok..p6=jedan od boljih..kazem za pstale..huaveie..sve ostalo velika 0,kad si cuo,a i iskusio da ke samsung…prestao android sa radom!!mislim ima..al,vrlo malo.

    • Alexandar Krajisnik

      20 siječnja, 2017 u 12:07 pm

      Mate i Honor serija sabijaju Coa pusti te nize klase Huawei-a.Nije to isto.P9 je dobio 7.0 android prije nego Galaxy s7 u normalnim drzavama.Ovde ga nece niko dobiti ako manuelno ne ubacis. Nisi u pravu.

    • Aleksandar Siljegovic

      20 siječnja, 2017 u 12:13 pm

      Ja kazem iz svoga iskustva..i sta me briga sta drugi misle..necu da se zmaram.poz

    • Далибор Бургија Бургић

      21 siječnja, 2017 u 4:44 am

      Kakve veze megapixeli sa kvalitetom slike!? Stvar rezolucije.. megapixsele nabijes softverski…

  5. Toni Galić

    19 siječnja, 2017 u 8:29 pm

    Može broj mobitela

  6. Milos Milosevic Drofa

    19 siječnja, 2017 u 10:47 pm

    pozdrav sa umi rom x radi vec 2 meseca kao sat

  7. Denis Sabljaric

    20 siječnja, 2017 u 1:27 pm

    ak je kinez samo xiaomi i huawei, nisu losiji od šljamsunga i lg-a jer od tog sranja tesko ista moze biti losije a puno su jeftiniji. Ili cekajte nokiu

  8. Debeli Pacov

    20 siječnja, 2017 u 3:05 pm

    huawei je najjaci!

  9. Rajkovic Marko

    20 siječnja, 2017 u 3:29 pm

    Leeco je najjaci highend kinez….le pro 3 sa 6gb rama odma ispod iphone 7 na benchmarku… A 365 e kosta….pa vi vidite …

    • Javor Andrašek

      21 siječnja, 2017 u 3:46 am

      da a benchmarkima je za vjerovat, haha ajphone 😀 dobar je leeco al je previše malo kineskog bloatwarea ajde ok to se da složit, zasada mi je xiaomi top još uvijek…

    • Vukasinovic Milos

      21 siječnja, 2017 u 6:38 pm

      Lenovo Zuk Z2 😉

  10. Dragan Milivojevic

    20 siječnja, 2017 u 5:27 pm

    Ako hocete fotke Karlcajz optika je zakon,tu je Nokija lumija.

  11. Mustafa Mute Resic

    20 siječnja, 2017 u 8:47 pm

    Huawei 4 x solidan koristim skoro godinu bez greske

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Vernee

Pohvalno se piše o kineskoj kompaniji Vernee – i mi smo među takvima – čiji se telefoni diče izvrsnom kvalitetom i performansama. Jedan od...

Bluboo

Bluboo Maya Max pametni je telefon kojeg njegova izrada, komponente i optimiziranost čine jednim od najozbiljnijih kandidata za kupovinu. Primarna, gotovo pa jedina svrha...

Doogee

Doogee X5 Pro je još jedan u nizu kineskih mobitela međutim realno gledajući nemaju svi love na bacanje da bi si mogli priuštiti bilo...

Elephone

Tvrtka Elephone upravo je pustila u pretprodaju svoj novi adut, model Elephone S7. Navedeni dolazi u dvije varijante: S7 s dijagonalom zaslona od 5,5 inča...

Oglašavanje