Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Recenzije

Gimbal Smooth Q2, superisplativi stabilizator za mobitel [RECENZIJA]

Senzori kamere na pametnim telefonima danas su dosegli razinu kad ih se zaista može nazvati kvalitetnima. Već je i prosječan smartfon sposoban okinuti dobru fotku u dobro osvijetljenim uvjetima, dok flagship kategorija donosi prave strojeve, koji mirne duše mogu zamijeniti amaterski fotoaparat. Isto vrijedi i za snimanje videa u Full HD ili čak 4K rezoluciji, mada je ono nešto zahtjevnije. Prilikom snimanja mobitel se, naime, giba zajedno s tijelom i rukama, zbog čega snimke obično ‘drhte’ prilikom gledanja. Flagship uređaji imaju optičku stabilizaciju slike čime se pokušava doskočiti ovom problemu, no ona samo donekle pomaže.

Pravi lijek za to je gimbal za mobitel. To je uređaj namijenjen za sve foto i video entuzijaste, kojima je smartfon primarno sredstvo za snimanje fotki i videa. Gimbal služi za stabilizaciju slike, a nama je na recenziji najkompaktniji među njima: Zhiyun Smooth Q2.

Prvi dojmovi

Prije svega moram reći kako sam ovaj gimbal kupio za sebe. Većinu gadgeta koju recenziram uzimam za vlastite potrebe, tako da sada zapravo čitate korisničko iskustvo za uređaj kojeg sam kupio nakon nekih mjesec-dva traženja najbolje opcije. Sve češće snimam pomoću mobitela i rezultat je u najbolju ruku prosječan. Kvaliteta snimke je uredna, ali podrhtavanje izazvano gibanjem tijela i neravninama na tlu znaju uništiti i najbolje osmišljene kadrove. Tražio sam najjednostavniji način kako izaći na kraj s problemom, a ovaj gimbal mi se učinio kao najbolja opcija. Drugim riječima, znao što očekivati od ovog gadgeta, a ako tražite nešto slično, mislim da će vam recenzija dobro doći.

Gimbali su već dugo na tržištu, no tek su proteklih godinu-dvije postali u tolikoj mjeri jednostavni i jeftini, da si ih može priuštiti praktički svatko. Smooth Q2 pravi je primjer takve filozofije, jer za vrlo razumnu cijenu donosi odličnu kvalitetu izrade (cijeli je od aluminija), vrlo kompaktan dizajn i nenadmašnu jednostavnost upotrebe. Gledano s vrha prema dnu, Smooth Q2 ima LED indikator, joystick za upravljanje, dugme za aktivaciju kamere i dugme za uključenje/isključenje uređaja. Desno od toga je još tip-C ulaz za punjenje, dok je na samom dnu gimbala utor predviđen za stalak. Smooth Q2 može stojati samostalno na ravnoj površini, ali za iole složenije operacije preporučam metalni nosač. Mogu se kupiti već za desetak dolara, što će snimanje učiniti puno sigurnijim i (još) jednostavnijim.

Više: Kako treba pravilno puniti mobitel i produžiti život bateriji

Zbog zaobljenog tijela, odlično leži u ruci. Metalna drška obložena je mekanom i na dodir ugodnom gumom. Svu dugmad lako je dohvatiti jednim prstom, a njihov raspored je lako pamtljiv. Već nakon dvije-tri runde snimanja, znao sam gdje se koje dugme nalazi i nisam morao provjeravati jesam li štogod krivo stisnuo. To se svakako može zahvaliti dizajnerima, koji su jako pazili na korisničko iskustvo. Smooth Q2 namijenjen je, naime, korisnicima kojima trebaju osnovne opcije prilikom snimanja i ne trebaju ništa kompleksnije od toga. Kao stvoren za mene. 🙂 Na tržištu postoji još nekoliko zanimljivih modela u ovom cjenovnom rangu, koji donose nešto više mogućnosti. Imaju svoje pluseve i minuse u odnosu na Smooth Q2, a spomenut ću ih na kraju teksta.

Imajte na umu da Smooth Q2 ima masu od 450 g. Tih pola kilograma na prvu se ne čini puno, ali kad na njega montirate smartfon sa svojih cca. 200 g, dobit ćete respektabilan teret, koji ćete za iole ozbiljnije snimanje držati barem sat vremena u ruci. Uz malo prakse naviknut ćete na njega, ali svakako koristite sigurnosnu uzicu koja se stavlja oko zgloba. Otporan je to mali zmaj, ali nema potrebe riskirati oštećenje gimbala ili razbijen ekran mobitela.

Kako ga koristiti?

Smooth Q2 se Bluetooth vezom spaja s mobitelom i kao takav može direktno upravljati kamerom vašeg smartfona. Ako želite u potpunosti iskoristiti njegove mogućnosti, preuzmite aplikaciju ZY Play. Ona donosi dodatne mogućnosti snimanja i jednostavna je za korištenje, što zapravo upotpunjuje filozofiju cijelog gimbala koju sam spomenuo na početku: jednostavno, pristupačno i robusno. Već nakon tri dana korištenja dobio sam prvo ažuriranje firmwarea, a u međuvremenu sam saznao kako proizvođač često osvježava softver. Uredno se otklanjaju sitni bugovi i dodaju nove mogućnosti, što je vrlo obzirno prema korisnicima.

Čim pokrenete ZY Play, ponudit će vam se lista sa svim gadgetima koje Zhiyun ima u svom portfelju. Izaberite Smooth Q2, nakon čega slijedi povezivanje s mobitelom putem Bluetootha. Ovaj korak ubuduće nećete ponavljati, jer će gimbal automatski prepoznati vaš smartfon. Sučelje aplikacije je logički posloženo i lako razumljivo, što je dodatni razlog zašto je sa Smooth Q2 tako lako raditi.

Nakon instalacije aplikacije, valja napokon postaviti mobitel na gimbal. Imajte na umu kako je maksimalna dopuštena težina 300 grama, mada sumnjam da itko ima takvog mamuta za telefon. Ovo je, zapravo, najzahtjevniji dio cijele priče. Mobitel je potrebno postaviti u za to namijenjeni nosač i to tako da bude u potpuno vodoravnom položaju (vidi sliku ili, još bolje, pogledaj video), za što je potrebno malo prakse. Mobitel se može, zapravo, postaviti bilo kako, jer će ga gimbal svejedno postaviti u optimalan položaj. U tom slučaju imajte na umu da se motori više naprežu i veća je mogućnost njihovog zatajivanja. Nakon nivelacije smartfona, ostalo je tek pritisnuti dugme za uključenje gimbala (i držati je tri sekunde) i snimanje može početi. Spomenuti nosač za mobitel se može odvojiti od gimbala, u slučaju da vam hitno treba mobitel. Samo otpustite malu crvenu polugu i izvučete nosač zajedno s mobitelom. Postupak vraćanja je vrlo jednostavan: nosač vratite nazad u ležište i zategnete polugu nazad u zatvoreni položaj. Nova nivelacija nakon toga nije potrebna.

Načini rada

Gimbal se prilikom rada kreće na sve tri osi, čime lako prati kretanje tijela i stabilizira mobitel koji je na njega postavljen. Kako će se točno ponašati, ovisi o potrebama snimanja. Način rada mijenjate pritiskom na joystick, što se jasno vidi na LED indikatoru. Jednim pritiskom prelazite na sljedeći način, dok se s dva pritiska na joystick vraćate nazad, na prethodni način. Gledano s lijeva na desno, načini rada su sljedeći:

Pan Follow (PF) – u ovom načinu kut pod kojim se kamera nalazi ostaje konstantan cijelo vrijeme. Njega određujete pomicanjem joysticka prema gore ili dole. Kako god da pozicionirate gimbal, nagib kamere će ostati isti.

Lock (L) – Lock, odnosno zaključani način podrazumijeva da će kamera uvijek biti usmjerena u jednu točku, bez obzira kako okretali gimbal. Lijevo, desno, gore, dole… Svejedno. Smjer kamere će uvijek upirati na jedno te isto mjesto.

Follow (F) – u načinu praćenja, kamera će se kretati kao i gimbal. Kamo god krenuli, koji god smjer odabrali, kamera će se uporno kretati u istom smjeru kao i gimbal.

Point-of-view (POV) – vrlo sličan kao i način praćenja, POV način još je osjetljiviji na kretnje. Daje dojam prirodnosti, jer se gimbal kreće baš kao i ruka koja ga drži. Uz, naravno, stabilizaciju koju donosi Smooth Q2, pa nema neugodnih treskanja niti podrhtavanja.

Vortex – ovaj način, zanimljivo, nije dobio vlastito mjesto na LED panelu, nego ćete ga, htjeli-ne htjeli, dočekati nakon POV načina. Zovu ga još i Inception način, jer pruža način snimanja viđen u istoimenom filmu. Pomoću Vortex načina u mogućnosti ste snimiti materijal pod 360 stupnjeva, dovoljno je tek usmjeriti joystick u lijevu ili desnu stranu i mobitel će se zarotirati, što će rezultirati vrlo zanimljivim snimkama.

Selfie – Budući da zadnja kamera snima puno bolje fotografije od prednje, ona se uz pomoć Smooth Q2 može iskoristiti za snimanje vlastitog lica. Sve što je potrebno jest tri puta pritisnuti tipku za uključivanje uređaja i gimbal će poslušno poskočiti u traženi način – zarotirat će mobitel za 180 stupnjeva i usmjeriti kameru prema vama, čime se omogućava prvoklasan selfie snimak. Ova opcija na prvu možda djeluje čudno, ali ako ste vloger ili dane provodite na Instagramu, cijela stvar dobija na smislu.

Više: Redmi Airdots bežične slušalice – RECENZIJA

Još jedna sitnica. Budući da brojni mobiteli imaju širokokutne kamere, u pojedinim situacijama dogodit će se da u kadar uđe zglob gimbala. Ova se nezgoda rješava trostrukim pritiskom na tipku za snimanje, nakon čega će gimbal blago spustiti mobitel i pozicionirati ga tako da zglob više ne smeta prilikom rada. Kad ga budete željeli vratiti u početni položaj, opet tri puta pritisnite tipku za snimanje. Svakako preporučam da pogledate video, kako bi nabrojani načini rada bili lakše razumljivi.

Baterija

Unutar Smooth Q2 nalazi se pozamašna baterija kapaciteta 4.500 mAh. Puni se putem USB tip-C kabela, kojeg ćete dobiti zajedno s gimbalom. Potrebno je nešto više od četiri sata za punjenje baterije do kraja, dok je autonomija, kaže proizvođač, punih 16 sati. Ovo je postignuto u idealnim, kontroliranim uvjetima, jer sam ja ostvario između 12 i 13 sati rada. Baterija je izmjenjiva; potrebno je tek odvojiti poklopac na dnu gimbala i možete ju izvaditi van. Ovo je zgodno ako vam je potrebno snimanje non-stop, jer ćete praznu bateriju lako zamijeniti punom i nastaviti s radom. S druge strane, 13 sati autonomije, koliko sam postigao, valjda je dovoljno svakome. Kad već spominjem zgodne sitnice: Smooth Q2 može poslužiti i za punjenje mobitela, jer je izglednije da će vam tijekom snimanja izdahnuti smartfon, nego gimbal. Nije presudno prilikom kupnje, ali dobro je znati kako ovaj gadget može poslužiti i kao power bank.

Postoji li još koji dobar gimbal za slične novce?

Dobar je trenutak za kupnju gimbala. Tržište je preplavljeno ponudom ovakvih stabilizatora, a na pojedincu je da si izabere odgovarajući model. Meni je trebao uređaj koji će stabilizirati snimke, a istovremeno je morao biti jednostavan za upotrebu, cjenovno pristupačan te u dovoljnoj mjeri robustan da preživi slučajna prevrtanja ili čak poneko ispadanje iz ruke. Sve nabrojano sam našao u Smooth Q2, mada sam ozbiljno razmatrao još nekoliko uređaja. Cjenovno su unutar 20-ak dolara, dakle novac nije bio presudan prilikom odabira, nego isključivo korisnost. Evo o kojima je riječ.

Snoppa Atom – vrlo zanimljiv gimbal koji donosi još veću autonomiju, puna 24 sata snimanja u komadu. Tu je i mogućnost bežičnog punjenja mobitela, stavka koja me je jako vukla da kupim baš Atom. Posjeduje nešto više tipki i mogućnosti, što je na kraju prevagnulo protiv njega – htio sam nešto baš jako jednostavno. Aplikacija je, priča se po forumima, slabija nego u Smooth Q2.

Zhyiun Smooth 4 – složeniji i mogućnostima bogatiji gimbal istoga proizvođača. Namijenjen je ljudima koji puno i intenzivno snimaju, a uz pomoć ovog gadgeta to će dovesti praktički do profesionalne razine. Također je dosta veći i nezgrapniji od Smooth Q2, pa na njega treba više paziti prilikom rada ili transporta. U mom slučaju, gabariti su odlučivali o kupnji.

DJI Osmo Mobile 3 – krupniji, ali sa slabijim motorom (tolerira masu od cca. 200 grama) i manje robusnim kućištem, Osmo Mobile 3 gabaritima je najbliži Zhiyunu Smooth Q2. S druge strane, donosi kvalitetniju aplikaciju i zglob ne ulazi u kadar prilikom snimanja. Ok, na Smooth Q2 pritisnete, rekao sam već, tri puta tipku za snimanje i problem je riješen, ali ako snimate u tamnim uvjetima, nećete niti primijetiti da se u kutu nalazi dio gimbala sve dok ne budete kasnije obrađivali video na računalu. Iako ga dosta hvale i također sam dugo vagao, presudila je kompaktnost, jača snaga motora i kvalitetniji dizajn kojeg ima Smooth Q2.

Zaključak

Ako ste zainteresirani za gimbal, onda ste došli do kraja ove recenzije. Nekoliko dana rada bilo je sasvim dovoljno da se upoznam sa Smooth Q2, koji se dokazao kao odlična kupnja. Odvagnite i druge ponuđene opcije, jer nemamo svi iste potrebe i ne snimamo iste stvari. Uz gimbal, obavezno nabavite i stativ. Ovaj kojeg vidite na slikama da drži Smooth Q2 više je nego prikladan za taj zadatak. U nekom od sljedećih videa pokazat ću vam kako koristiti ovakve gadgete i što se s njima zapravo može (nešto od toga već možete naučiti u video-recenziji). Do tada, pratite nas na Facebooku i stisnite “subscribe” na Youtube kanalu. 😉

POGLEDAJ PONUDU NA TRGOVINI GEEKBUYING!
Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Recenzije

Kao što vidite, na recenciji mi je najisplativiji mobitel na tržištu, sjajni Poco X3 NFC. Postoji izreka koja kaže, ‘ako si dobar u nečemu,...

Gadgeti

Pred koji mjesec pisao sam recenziju o bežičnom punjaču Moshi Otto Q, koji je u međuvremenu proglašen najboljim bežičnim punjačem 2020. godine. Sada je...

Recenzije

Pojava Xiaomijeve serije Redmi dramatično je promijenila odnose na tržištu pametnih telefona. Zamišljeni su da budu jeftini, ali svejedno sposobni uređaji, što je zapravo...

Recenzije

Dobar zvuk obično košta, to znaju svi koji slušaju glazbu putem slušalica. Što se više novaca plati, dobije se ugodniji, udobniji i kvalitetniji gadget....