Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Recenzije

OneOdio A30 – pristupačne bežične slušalice s ANC funkcijom [RECENZIJA]

Dobar zvuk obično košta, to znaju svi koji slušaju glazbu putem slušalica. Što se više novaca plati, dobije se ugodniji, udobniji i kvalitetniji gadget. Probojem kineskih proizvođača na zapadna tržišta naučili smo kako se i za puno manje novaca može dobiti (jako) dobar proizvod, a jedan takav mi je upravo stigao na recenziju. OneOdio A30 bežične slušalice s ANC (Active Noise Cancellation) funkcijom upravo su sada na mojim ušima, a ako vas zanima jeftino i dobro, nastavite čitati ovu recenziju.

O slušalicama

Malo sam se zabrinuo kad mi je poštar donio paket. Redovno prozivam poštu zbog nebrige za robu koju isporučuju, a isto vrijedi i sada. Kutija je na nekoliko mjesta ulubljena i jasno se vidi kako se dostava maćehinski odnosila prema njoj. Slušalice su, srećom, ostale nedirnute.

Kutija je, osim OneOdio A30, donijela još nekoliko jako praktičnih sitnica. Tu se našla lijepa vrećica u kojoj možete držati slušalice kad ih ne koristite, USB kabel tipa C, 3,5-milimetarski kabel za direktno spajanje s mobitelom ili računalom te neizbježna papirologija. Kao bonus, OneOdio će vam s ovim slušalicama isporučiti stalak, koji se pokazao kao praktičan dodatak.

Više s Geek.hr: Tronsmart Apollo Bold – vrhunske bežične slušalice

Imam nekoliko slušalica u kući (Bluedio T3 Plus, Tronsmart Apollo Bold, Redmi Airdots), od kojih su ove prve po funkciji gotovo pa istovjetne OneOdio A30. Svejedno, A30 su me ugodno iznenadile malom masom. Sa svojih 260 g prava su perolaka kategorija i gotovo se ne osjete dok ih nosite. Prilikom stavljanja na uši moraš biti pravi magarac da nešto pogriješiš, jer su slušalice jasno označene. L za lijevu stranu, R za desnu, jel. Sve i da ih staviš obrnuto nećeš puno izgubiti, tek ćeš kontrolama pristupati drugom rukom. A30 su Over-ear model, dakle slušalice prekrivaju cjelokupno uho, što rezultira odličnom zvučnom izolacijom. A zbog izdašno debele i ugodno mekane spužve kojima su slušalice obložene, uživa se u svakom tonu i zvuku koji iz slušalica dopire. Za ovu cjenovnu kategoriju, slobodno mogu reći da je zvuk impresivan!

Već sam rekao kako su OneOdio A30 jako lagane slušalice, ali u njima se ipak našla respektabilna baterija od 500 mAh. Proizvođač tvrdi da mogu dohvatiti čak 45 sati autonomije, ali to jako ovisi o načinu korištenja. Ako stalno šetate po kući ili uredu, pa zbog toga puca Bluetooth veza, ili ako često prebacujete između pjesama i općenito čačkate po slušalicama, računajte na kakvih 15-ak sati rada. To je zapravo odličan rezultat, mada ga nisam postigao u jednome danu. Trebalo mi je tri dana da skupim toliko radnih sati, a slušalice su u međuvremenu bile isključene. Punjenje se vrši putem USB kabela tipa C te traje nešto manje od dva i pol sata.

Aktivno poništavanje zvuka

OneOdio A30 mogu se pohvaliti ANC tehnologijom (Active Noise Cancellation), kakvu sam već sreo kod recenzije slušalica Apollo Bold. Riječ je o kombinaciji mikrofona i audio procesora s jedne te zvučne izolacije (debele izolacijske spužve u ovom slučaju) s druge strane, kako bi se neutralizirali vanjski šumovi i stvorili idealni uvjeti za reprodukciju glazbe.

A30 imaju poseban prekidač za aktivaciju ANC funkcije, ali ono nije od pretjerane pomoći. Izolacija od vanjske buke počiva na plećima evo već treći puta spomenute debele spužve na ušima, zbog koje ne čujem gotovo ništa dok slušam neke moje hevimetalce. Hardverski dio doprinosi tek u manjoj mjeri i razlika kod uljučivanja ANC prekidača jedva se osjeti. Nisam niti očekivao svemirski ANC, jer ovo su prije svega jeftine slušalice, a kvalitetna hardverska izolacija košta k’o suho zlato.

Ove slušalice podržavaju Bluetooth 5.0, koji osigurava brzo i stabilno povezivanje s vašim uređajima. Iako se na prvu možda čini kao beznačajna sitnica, vodite računa o verziji Bluetootha koju vaši uređaji imaju. Ne kupujte ništa ispod 5.0 (još se prodaju gadgeti sa starim 4.2 ili čak 4.1 verzijom), jer će veza inače brže i češće pucati.

Kako se koriste

Jednostavno.

Prilikom prvog povezivanja potrebno je tri sekunde držati dugme za uključivanje uređaja, nakon čega slijedi obavijest na engleskom da je povezvanje završeno. Prebacivanje između pjesama vrši se pritiskom na + i – u trajanju od dvije sekunde, a ista dugmad služi za glasnoću. Treba tek kratko pritisnuti + da biste pojačali zvuk kad naiđe dobra pjesma, ili smanjiti kad situacija to zahtijeva.

OneOdio A30 imaju ugrađeni mikrofon, koji služi za razgovor u slučaju da vas netko nazove. Tada kratko pritisnite dugme za uklj/isklj. kako biste se javili na poziv, odnosno 2x kratko pritisnite to isto dugme da poziv odbijete. Kvaliteta mikrofona je osrednja i preporučam mjesto bez puno buke za razgovor, inače će sugovornik imati problema da vas čuje od vjetra ili automobila u prolazu.

Više s Geek.hr: Xiaomi Redmi Airdots bežične slušalice

U kutiji dolazi i AUX kabel, kojim se slušalice fizički spajaju s mobitelom, tabletom ili laptopom. Zgodna stvar kad izdahne baterija. Potrebno je tek umetnuti AUX kabel u slušalice (postoji poseban 3,5mm ulaz) te drugi kraj u laptop da bi se pokrenula reprodukcija. Bitno je napomenuti kako dugmad na slušalicama ne reagira kad su one fizički spojene na neki uređaj putem kabela. Rade tek kada su A30 potpuno samostalne.

Na slušalicama postoji i LED svjetiljka, koja označava kad su ove na punjenju, kad je baterija prazna te kad su povezane s nekim uređajem. Generalno nebitna sitnica, meni osobno korisna tek kad se A30 pune – dok je punjenje u tijeku, LED-ica svijetli crvenom bojom. Kad je baterija napunjena, LED-ica se isključi i to je to. Za sve ostalo vam preporučam pratiti glasovne upute iz samih slušalica, jer su jasnije nego što je to treperenje šarene lampice.

Plusevi i minusi

OneOdio A30 mogu se pohvaliti jako dobrim zvukom. Neobično su lagane i udobne, zbog čega ih gotovo ni ne osjetim i nakon nekoliko sati korištenja. Povezivanje je za pohvalu, kao i sadržaj kutije. Konkurencija u ovom cjenovnom segmentu uopće ne daje nikakve dodatne kabele, dok je u OneOdio puna vreća. Vrlo su fleksibilne i mogu se prilagoditi svakome, bilo da imate malenu glavicu, ili na ramenima držite kromanjonsku tintaru. Stalak za slušalice je pun pogodak.

S druge strane, ANC je prilično rudimentaran i svodi se na debelu fizičku izolaciju, dok je onaj pravi, hardverski dio prisutan tek u tragovima. Fizičke tipke najslabiji su dio konfiguracije: pod prstima su klimave i odaju dojam jeftine plastike, što zapravo i jesu. Iritantno su neprecizne, jer prilikom pojačavanja/smanjivanja zvuka uredno preskaču po šest stepenica vrijednosti (s npr. vol. 8 jednim pritiskom skoče na 14), umjesto jednog ili dva stupnja, kakav je slučaj s ostalim slušalicama koje koristim.

Više s Geek.hr: Ovo su znakovi da ti je mobitel hakiran!

Zaključak

S OneOdio A30 sam razvio toplo-hladan odnos. Imaju neke adute kakve još nisam sreo kod ovako jeftinih slušalica, jer su izuzetno lagane, udobne i donose jako lijep zvuk. S druge strane, dugmad kao da su pravili Stormtrooperi. Prilično se namučim dok ne pogodim razinu zvuka koja mi odgovara, zbog čega obično promakne barem trećina pjesme zbog koje uopće čačkam po njima. Povezivanje je besprijekorno. Na donjem linku možete provjeriti ponudu za njih, a ako se odlučite na kupnju, iskoristite popust od velikih 35% s kodom FZA3035%.

POSJETI SLUŽBENU STRANICU PROIZVOĐAČA
Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Recenzije

Gejmerske slušalice zanimljiv su spoj bežičnog i modela sa žicom. Mogu raditi bežično i spojiti se s mobitelom ili računalom putem Bluetootha, ali ako...

Cubot

Nekoliko mjeseci nakon modela C3, na tržište je stigao Cubot C5, novi pametni sat ove kompanije. Po imenu bi se dalo naslutiti da je...

Cubot

Širenje u druge tržišne niše nekima dobro ide. Cubot W03 je pametni sat kompanije Cubot, koju prije svega znamo po njihovim mobitelima. A sada...

Recenzije

Unazad nekoliko mjeseci na recenziji sam imao različite tipove slušalica, a danas je s nama OneOdio Pro 50, slušalice namijenjene profesionalcima za rad u...

Oglašavanje