Recenzije

Rikomagic MK12 Recenzija – Android TV media player

Rikomagic MK12

Posljednjih dana možemo vidjeti da sve više i više koristimo pametne uređaje u svakodnevnom životu. Prije 3 do 4 godine kada je bila velika navala na kupnju novih TV uređaja tek je doslovce bilo nekoliko dostupnih pametnih TV uređaja. Naravno sada je puno veći izbor i puno su jeftiniji nego prije pa je odabir puno lakši.. E sada oni koji su prije kupili TV bez navedene mogućnosti bi željeli svoj TV pretvoriti u Smart TV.

Logički gledajući najjednostavnije i najjeftinija solucija je kupovina Android TV box uređaja. E baš iz tog razloga u ovom članku ću predstaviti vama Rikomagic MK12. Naime riječ je o uređaju koji istovremeno pretvara vaš televizor u pametni televizor i imate sve mogućnosti kao i media player.

Rikomagic MK12 Dizajn

Uređaj je crne boje, čije je kućište napravljeno plastike. Manjih je dimenzija i vrlo je plosnat pa ne zauzima mnogo prostora. Od portova odnosno utora posjeduje HDMI, 3xUSB, Lan, microSD, optical out i 5VDC za napajanje. Sve u svemu izgleda vrlo lijepo i vjerujem da će se dobro uklopiti u vaš raspored gadgeta.

portovi

daljenski

Prvo pokretanje – dojmovi

Eto kada sam sve konačno spojio, a iskreno nije teško spojiti s obzirom da je potrebno spojiti HDMI i strujni kabel. Prvo bootanje odnosno pokretanje je trajalo cca 30 sekundi. Nakon toga se je pojavio home screen odnosno početni ekran i ja sam se mogao početi igrati.

android početni ekran

Hardver, performanse

Kao i za svaki drugi uređaj pa tako i za ovaj Android media player sam testirao s nekoliko benchmark aplikacija poput AnTuTu Benchmark i Geekbench. Iz navedenih rezultata je vidljivo da se radi o vrlo snažnom TV boxu. Rikomagic MK12 ima ugrađen Amlogic S812 procesor brzine 2GHz te ima također 2GB ugrađenog RAM-a.

cpu-z

Od ostalih specifikacija mogu navesti da ima 16GB unutarnje memorije koju možete proširiti s microSD karticom. Te za grafiku je u stanju pripravnosti ARM Mali-450. Zahvaljujući vrlo snažnom hardveru možete slobodno koristiti uređaj u bilo koju svrhu od igranja igrica pa do gledanja HD filmova ili sl. Te tokom korištenja nisam naišao na niti jedan problem.

rikomagic mk12 antutu

geekbench

Softver i sučelje

Rikomagic MK12 dolazi s instaliranim Android 4.4.2 sustavom i ako malo pobliže pogledate vidjeti ćete da korisničko sučelje u određenoj mjeri vizualno dotjerano.Korisničko sučelje je dobro podešeno s velikim ikonama radi lakšeg korištenja. Naravno dolazi s instaliranim aplikacijama kao što su XBMC, MX player, Google play itd. Vjerujem da ste svi upoznati s aplikacijom XBMC odnosno Kodi.

korisničko sučelje

android tv verzija

Naravno isprobao sam aplikaciju XBMC čisto da mogu vidjeti kako funkcionira na ovoj mrcini. Isprobao sam nekoliko različitih sportskih kanala i svi su radili besprijekorno. Također sam odgledao jednu epizodu Supernaturala putem USB stick tako da i tu mogu vidjeti kako taj dio funkcionira. Epizoda se je odmah učitala i prijevod također.

xbmc

rikomagic kodi

kodi

Povezivanje

Kod povezivanja imate nekoliko opcija, možete koristiti LAN port odnosno žično umrežiti uređaj ili pak ga možete ga umrežiti putem Wifi-a. LAN port podržava 10/100/1000M standarde dok je Wifi dual band 2.4Ghz/5Ghz i ima vrlo dobar domet te je signal vrlo stabilan.

Od ostalih informacija mogu navesti da ima i Bluetooth 4.0 koji može izvrsno poslužiti za korištenje game kontrolera. To po mojem mišljenju super stvar jer je puno lakše i zabavnije igrati igrice s kontrolerom.

Zaključak

Rikomagic MK12 je izvrstan i vrlo snažan Android TV media player. Nudi mnoštvo korisnih funkcija, kvalitetnu izradu, snažan hardver. I naravno istovremeno nije preskup. Podržava H.265, Full HD i 4K. Te dolazi s potpuno funkcionalnim XBMC. Ako ste u potrazi za istim ili sličnim uređajem definitivno razmislite o ovome. Te za više informacije možete posjetiti službenu stranicu.

1 Komentar

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh