Recenzije

Dijamantno dobar: UMi Diamond [RECENZIJA]

Ljubaznošću trgovine Gearbest, na recenziju nam je stigao pametni telefon UMi Diamond. Riječ je o novom modelu ove tvrtke, koji se tek pojavio u ponudi.

Prije no što zagrebemo u detalje, moramo reći kako dugo nismo sreli uređaj iz nižeg cjenovnog razreda (Diamond trenutno košta 820 kuna ili 114 dolara) koji nas je ovako osvojio na prvu.

Prvi dojmovi

UMi je jedan od onih koji sve više pozornosti pridaje detaljima. Kutija u kojoj je telefon stigao crne je mat boje, s ugraviranim logom na sredini. Vrlo otmjeno, rekli bismo.

wp_20170102_22_29_19_pro

Diamond se nalazio u prigodnoj zaštitnoj foliji, a vađenjem telefona iz iste shvatili smo zašto je nazvan dijamantom: metalno tijelo djeluje vrlo čvrsto, kompaktno i nadasve privlačno. Zaobljene linije stražnje maske i 2,5D zakrivljenosti ekrana ostavljaju dojam kako je riječ o daleko skupljem uređaju.

Izvrsno leži u ruci, mada ćete morati malo i pripaziti: budući da je rađen od brušenog aluminija, lakše isklizne iz ruke negoli je to slučaj s hrapavim plastičnim poklopcima drugih telefona.

wp_20170102_22_41_37_pro

Desna strana uređaja zauzeta je tipkama za glasnoću i uključivanje uređaja, dok je desna slobodna. Gornju stranu pokrivaju USB utor i onaj 3,5 milimetarski za slušalice. Na dnu se nalazi zvučnik, čiji se output pokazao vrlo pristojnim. UMi kaže kako su razvili poseban čip za ovaj telefon, pomoću kojeg se zvuk iz njega podiže na kvalitetniju razinu.

wp_20170102_22_33_03_pro

Samo da napomenemo: kad ga uključite, vjerojatno će vas dočekati zahtjev za ažuriranjem softvera – prihvatite ga.

U kutiji se još nalazio USB kabel, adapter i uputstvo na engleskom.

Ekran

Dijagonala istoga je pet inča, dok je rezolucija 1.280×720 piksela. Rađen je kao 2,5D (zakrivljeni) ekran, kako bi što više sličio onim pravim zakrivljenim ekranima viđenim na Samsungovu S7 Edge, primjerice. Prikaz na njemu je odličan, bilo u zatvorenom, bilo na direktnoj sunčevoj svjetlosti. Boje su žive i jasne, slika oštra; jednom rječju kvalitetan.

wp_20170102_22_31_05_pro

Još jedno ugodno iznenađenje je zaštita ekrana. Nije riječ o razvikanom Gorilla Glass, nego o vlastitom rješenju matične kompanije naziva T2X-1. Jeftinije, no vjerojatno jednako učinkovito kao i poznati Corningov proizvod. Komotno se moglo i bez njega budući da se ni konkurencija iz ovog cjenovnog razreda ne može baš podičiti zaslonom otpornim na fizička oštećenja, no UMi se zaista potrudio zadovoljiti i u ovom segmentu.

wp_20170102_22_40_04_pro

Kad se još uzme u obzir zakrivljena aluminijska stražnja maska i zbroji prethodno navedenom, dobije se vizualno vrlo privlačan uređaj, odlično zaštićen i kristalno jasnog zvuka i slike.

Nakon salvi pohvala, red je na prvi minus: Diamond nema osvjetljenja kapacitivnih tipki koje stoje ispod ekrana. Neki su možda navikli pogađati gdje se koja tipka nalazi, no mi preko toga ne prelazimo olako.

Hardver

Diamond se temelji na 64-bitnom Mediatekovu čipsetu MTK6753. Čini ga osmojezgreni procesor radnog takta 1,5 GHz – ugrubo se može usporediti s Qualcommovim Snapdragonom 615 – i grafički podsustav Mali-T720. Ovime je UMi pokušao naći ravnotežu između performansi i potrošnje energije – konfiguracija kao takva bit će više nego dovoljna za svakodnevne zadaće, pa i više od toga. No ekstremno zahtjevne igre zagušit će skromne mogućnosti grafičkog procesora, pa će ovaj u takvim uvjetima podleći pritisku. Neobavezni gaming vam pak neće praviti probleme.

wp_20170102_22_35_56_pro

Još jedan argument u korist ovog telefona je i količina radne memorije, koje ima 3 gigabajta. Ovime su vam otvorena vrata za pozamašan multitasking i velik broj pokrenutih aplikacija koje će raditi u pozadini, a neće imati utjecaja na performanse telefona. Mi smo tijekom rada s njim imali i do 20 otvorenih aplikacija i sve je funkcioniralo bez trzanja i zastajkivanja, a manipulacija karticama bila je fluidna.

Interne memorije je 16 gigabajta, što je danas donja granica ispod koje ne ide. Nadograditi je možete s adekvatnom karticom, maksimalno do 128 GB.

Baterija

Isprva smo je nemilice gazili stalnim instalacijama i isprobavanjima aplikacija, pa je praktički stalno bila na izdisaju. Kad se korištenje svelo u granice normale – povremeno surfanje, provjere maila, tu i tamo malo igranja prilikom čekanja u redu i slično – potrošnja se uravnotežila i pokazala vijek trajanja od dan i pol. Kapacitet baterije je 2.650 mAh i, iskreno, nismo očekivali da će ovoliko potrajati. Baterije takve zapremine obično ne dočekaju sljedeće jutro, a ova je pred kretanje na posao bila na oko 20-ak posto kapaciteta.

umi-diamond

Zanimljivo, naljepnica na bateriji stavljena je naopako. To znači da gornji dio, onaj na kojem je logo, priliježe u telefon, a vama na vidjelu ostaju sitna slova specifikacija o bateriji.

Kamere

Kamere na pametnim telefonima rijetko kad mogu izazvati uzdahe, baš suprotno; lošije su kvalitete no profesionalni aparati, unatoč istom broju megapiksela i snažnoj propagandi kojom proizvođači ovih uređaja tvrde kako možete očekivati čuda. Diamond nije nikakva iznimka.

Prednja kamera razlučivosti je 2 megapiksela, što se softverski podiže na 5 megapiksela. Bit će dovoljna za kakav neobavezni selfie i video-chat ukoliko ga prakticirate i tu njena svha i iskoristivost prestaju.

Stražnja kamera donosi razlučivost od 8 megapiksela, što se također interpolacijom može pogurati do 13 megapiksela. Riječ je o Hynixovu modelu HI843b, čiji se output pokazao prosječnim. Dnevne fotografije su pristojne, no čim se smrači, kvaliteta im opada. Bljeskalica je tu da posluži za bliske predmete, a sve za korak dalje bit će zrnato i tamno.

Nema mjesta čuđenju; kvalitetne kamere su same po sebi skupe komponente i u ovom ih cjenovnom rangu nećete naći – zapravo, niti na uređajima vrijednim i po tisuću kuna više. Diamond će okinuti dobru fotku kad uvjeti dopuste, no za nezaboravne fotografije potražite drugo rješenje. Kako fotografije snimljene ovim uređajem izgledaju u praksi, pogledajte u priloženom.

Vanjske fotografije

Unutarnje fotografije

Valja napomenuti kako od opcija imate autofokus, HDR, kontinuirano fotografiranje, prepoznavanje lica i timer, što je sasvim dovoljno za prosječnog korisnika.

Benchmark

Sve telefone koje dobijemo na recenziju testiramo čim ih izvadimo iz kutije. Nakrcati ih aplikacijama pa onda provjeravati njihove mogućnosti nema smisla. Antutu nam je pokazao 37.150 bodova, što je kudikamo više od 31.000 bodova koliko se može pronaći na internetu.

benchmark-diamond

Rezultat benchmarka

Kao što smo sugerirali, mi smo naš testirali odmah, bez ijedne instalirane aplikacije, tako da ne možemo ništa smisleno reći na račun ostalih testova.

Zaključak

Što nam UMi Diamond donosi? Sjajno odrađen dizajn koji će privlačiti poglede, odličan zaslon otporan na ogrebotine, zaobljeno i u potpunosti aluminijsko tijelo, osmojezgreni procesor i izvrsna količina radne memorije – što je rijetka su zvijerka i među (puno) skupljim uređajima – profiliraju ga među best-buy telefone trenutno na tržištu.

img_20170102_191139

Millenium Falcon uvijek dobro ispadne na fotografiji

Kao manjkavosti ističemo neosvijetljene kapacitivne tipke i osrednju stražnju kameru, no opet moramo reći kako se za tražene novce ne može niti očekivati top ponuda u svim segmentima.

Ako želite povoljan telefon s dobrim specifikacijama, a kamera vam nije među korištenijim dijelovima telefona, s Diamondom ćete definitivno dobiti ono što ste tražili; svojim performansama uvelike nadmašuje većinu onog što domaći operateri nude u svojoj ponudi, osobito pod rubrikom “telefoni na bonove”. Ukoliko pak želite sve ovdje navedene prednosti i uz to vrhunske kamere, preporučamo telefone iz cjenovnog ranga od 3.000 kuna pa naviše.

UMi Diamond možete naručiti direktno iz EU skladišta i to klikom na link ovdje.

Specifikacije za UMi Diamond

Model:  Umi Diamond
SIM kartica: Dual SIM dual standby, Micro SIM, Nano SIM
OS: Android 6.0 Marshmallow
CPU:  MTK6753 64bit, 1.5GHz, Octa Core
GPU: Mali-T720
RAM: 3 GB
ROM: 16 GB
Proširiva memorija: Da, do 128 GB, pomoću TF kartice
Povezivost: GPS, Bluetooth 4.0, Wi-Fi (802.11a/b/g/n)
-2G: GSM 850/900/1800MHz
-3G: WCDMA 900/2100MHz
-4G: FDD-LTE 850/1800/2100/2600MHz
Zaslon: 5“, IPS, kapacitivan, HD (1.280 x 720), 2.5D Arc
Kamera:
-Prednja: 2 MP (interpolacijom do 5)
-Stražnja: 8 MP (interpolacijom do 13)
Bljeskalica: Da
Baterija: 2.650 mAh
Sadržaj paketa: Mobitel, punjač, USB kabel, uputstvo na engleskom
Cijena: 113,99 dolara (po isteku akcije bit će 137,03 dolara)

Tražili ste na Googlu:

  • umi diamond x recenzija (3)
  • umi diamond (2)
  • umi diamond iskustva (1)
  • umi diamond racunalo com (1)
51 komentar

51 Comments

  1. siječanj 8, 2017 at 9:15 pm

    I ovaj ce da ima bagove kao i umi rome x ?

    • siječanj 9, 2017 at 10:51 am

      ili kao Umi London

    • siječanj 9, 2017 at 8:48 pm

      Imam Umi London 3 mj,nikad jos nije zabagov’o..

  2. siječanj 9, 2017 at 12:53 am

    Ako neko posjeduje ovaj telefon moze li mi napisati da li je zadovoljan ima li kakve bagove?

    • siječanj 9, 2017 at 9:40 am

      JA GA IMAM PAR MJESECI SVE POHVALE

    • siječanj 9, 2017 at 1:40 pm

      ja sam ga imao…telefon je krs,ne bacaj dzaba pare nego kupi neki poznati brend,samsung,htc itd

    • siječanj 9, 2017 at 3:03 pm

      kupi xiaomi (redmi note 3 pro il slični) za oko 900-1400kn i pojede sve ove apple i samsung gluposti za po 4000…ako baš nećeš xiaomi gledaj meizu isto nije loše…umi je tak-tak malo slab al nije loš za 600kn

    • siječanj 9, 2017 at 4:03 pm

      Kupio sam ga zeni prije dva tjedna. Zadnji android, cvrst je (od aluminija je cijeli), ima zastitu ekrana nesta kao gorilla glass, 3 gb radne memorije….. odlican telefoncic.

    • siječanj 10, 2017 at 6:04 pm

      Mobilni je super umi london 8mp kamer i to sonijeva ne šteka brz je meni je ekstra mob

    • siječanj 10, 2017 at 10:47 pm

      Sranje

    • siječanj 10, 2017 at 10:47 pm

      Mob je Ekstra ko kupi nece se pokajati

    • siječanj 10, 2017 at 10:48 pm

      Umy Romex bog

    • siječanj 11, 2017 at 8:32 am

      dobar je samo baterija je ništa slaba brzo se isprazni samo je to mana

    • siječanj 11, 2017 at 12:59 pm

      Imam umi rom, skoro godinu dana, jedina mana, tach nekad zna da steka kad pises por,ali nista strasno,ostalo sve super

  3. siječanj 9, 2017 at 9:58 am

    Kakvo je stanje s brojem dodirnih tocki ? Jel bar 5?

  4. siječanj 9, 2017 at 10:31 am

    Nikola Jokic #NBAVote

  5. siječanj 9, 2017 at 1:52 pm

    Ja ga nemam niti cu.Posle filovane reklame

  6. siječanj 9, 2017 at 2:44 pm

    Cuj Umi hahah , pa iko ko je imalo normalan nece baciti pare na ovo smece.Ljudi samo Apple i Samsung radije skupite novce pa kupite Samsung ili Appe eventualno HTC i znate sta nosite u djepu.

    • siječanj 9, 2017 at 2:59 pm

      apple ahaha joooj, pa umiji i to su recimo ok za male pare al bolje neki xiaomi/meizu il malo bolji takvi brend pojede ove dizanjerske samsung/crapple proizvode

    • siječanj 9, 2017 at 4:02 pm

      To pise covjek koji ga nikad nije koristio. Vjerovatno isto tako govoris da je mercedes ili bmw najbolji auto, a svejedno voziš opel ili daciu. Hahaha. Pametnjakovic.

      Imam ovaj telefon (zapravo kupio ga pred dva tjedna zeni) i super je. Ljep, cvrst i radi bez greske. A zasto i ne bi.

    • siječanj 9, 2017 at 4:49 pm

      Josip Josić Daj ne lupaj ti znas sta sam ja koristio a sta ne da nisam koristi nebi pisao ovo uopste.Imao sam i : Huawei , Umi i to smece od mobitela i rekao nikada vise !!! Sada imam S7 i znam sta je mobitel koji ne baguje fluidan brz kamera u rangu fotoaparata digitalni itd … i Apple unikatni brand i ko god nesto kaze o Apple taj govori iz ljubomore sto ga nemoze priustit sebi.Apple jest skup ali kupujes brend i zvjer od mobitela zvjerr.Ja samo kazem bacanje para na ovakve mobitele koji nakon par dana pocnu bagovati i sto sve ne a servis najjblizi u Shenzhenu u Kini ccc

    • siječanj 9, 2017 at 6:05 pm

      kad bacis pare za crapple onda moras sam sebe tovit da je “zvijer” haha, kupis gamerski komp i ostane ti za super mob za te pare…servise imas tu i nema bugova, pogledaj si malo za xiaomi i meizu (uostalom govoris za htc i tipa huawei koji su isto takvi kinezi samo sad imaju vece reklame u eu, a crapple je isto made in china i ima jako zastarjelu tehnologiju)

    • siječanj 9, 2017 at 7:33 pm

      Za umi se slazem los tel i previse mekan puca koda je od go…. Napravit ali samsung nije tako dobar samo imaju najjaci marketing ima dosta boljih telefona za manje para

    • siječanj 9, 2017 at 7:38 pm

      Javor Andrašek ne mozes huawei porediti sa umijem ili nekim takvim kinezom a htc nije kinez nego tajvan isto kao i asus a svi znamo sta je asus u svijetu laptopa cuo si za ROG A TAKO I HTC PA I DA JE IZ KINE NE MOZESE POREDITI SA OVIM JEFTINIM KINEZIMA

    • siječanj 9, 2017 at 8:46 pm

      usporedio sam s xiaomiem i meizu, za umi sam rekao da za 600kn i nije tak loš…nije ni super, al bolji je od samsunga u sličnom cjenovnom rangu recimo ako gledamo novo

    • siječanj 9, 2017 at 8:46 pm

      Nematr vi pojma,samo lupate bezveze

    • siječanj 9, 2017 at 10:13 pm

      glup si svaki slr pocetni ima 20x bolje slike od tvog gej fona

    • siječanj 9, 2017 at 10:16 pm

      balkan u kurcu pun glupana koji zderu podrigusu jer imaju gej fon na kredit

    • siječanj 10, 2017 at 8:03 am

      Josip Josić ja sam ga koristio i posle tri mjeseca poceo da brljavi i da pravi sranja,i vecina koju sam pitao imali su isti problem….sacekaj malo pa ces vidjeti….plus popravka za njega ne postoji

    • siječanj 10, 2017 at 11:09 am

      Ovaj mobitel u BiH kosta 230-40 KM, znaci kupi Sljamsug od 230 KM i vidi kako ce ti raditi. Bit ce plasticno smece sa 1 gb rama i nekim slabasnim procesorom koji ce kociti poslije 2 dana rada. O kvaliteti izrade tog Sljamsuga od 230 KM suvisno je i pricati, jer i njihovi skplji uređaji nisu kvalitetni nego imaju samo dobru reklamu. Ili kupi Sljamsug sa octa-core cpu, aluminijskom izradom, 2 gb rama itd. itd., pa ces umjesto 230, platit 530 ili vise, a nece nista bolje raditi. Jeste UMI imao greski sa Londonom i Rome X, ali cak i ti mobiteli bolje rade od Sljamsugovih low end uređaja i to duplo, a kostaju mnogo manje. Ti si jedan klasican primjer idiota kojem je vazan “brend”, a nije bitno da je sto je taj ” brend” po istoj cijeni daleko losije kvalitete. 🙂

    • siječanj 10, 2017 at 6:01 pm

      Ja imam umi london ekstra mobitel ne steka solidna kamera 8mp i to sonijeva a imam samsung j3 nista nije bolji umi vrh mob.

    • siječanj 10, 2017 at 7:59 pm

      Kenan Alic Gle,imam meizu mx6,sa istom kamerom kao s7(sony imx neke brojke).Telefon ima deca-core procesor koji je pobedio exynos varijantu,kamo li snapdragonovu(ne kazem da je brzi ali jeste na benchmarku).Telefon je aluminijumski,koliko znam,s7 ima plasticnu pozadinu koju zovu staklom.Dobar telefon ali ima.bolji.Ne.zelim da.pominjem oneplus 3,Apple kao apple je.dobar ali je skup za ono sto daje…u principu ko kupi apple nije se zajebo jer je drugacija platforma,ali androidi ima mnogo bolji od samsunga,sony i htc

    • siječanj 10, 2017 at 8:03 pm

      Javor Andrašek meizu mx6,pro6 i xiaomi mi5,mi5 i mi pro su vrh…nazalost nemaju marketing ali zajedno sa oneplus 3 imaju najjace telefone na trzistu(ubrajam i huawei mate 9 koji je mozda i najjaci)

    • siječanj 10, 2017 at 10:18 pm

      Nisu stari samo Samsung apple i htc imaš ti tu i Sony i huawei

    • siječanj 10, 2017 at 10:45 pm

      Samsung je blago receno raspad…telefoni su im zivo sranje u zadnje vreme,treba ti 400e za neki solidan samsung,sve ispod toga telefoni socijala,i iphone je svakako bolji sto se tice samog kvaliteta sistema i samih telefona…Tako da Meizu,Xiaomi,Umi,Cubot,Alcatel…sve je to bolje od Samsunga u nizem cenovnom rangu…

    • siječanj 10, 2017 at 10:45 pm

      Huawei mate 8 zakonn

    • siječanj 11, 2017 at 7:57 am

      Skupi pare i kupi asus zenfon AR ili zoom pa vidi sta je telefon

    • siječanj 11, 2017 at 7:59 am

      Kaze covek ima s7 nadji na net ovaj fon pa vidi sta si kupio sa velikom sumom i sta si mogao da kupis sa istom sumom. Bolje neki xiaomi i slicno za manje pare se dobija MNOGO

    • siječanj 11, 2017 at 8:34 am

      Alsad Šošić samo je baterija sranje ja imam jedan nebi preporučijo ga nikom

    • siječanj 11, 2017 at 11:57 am

      Hijooj dok čujem ove zagovornike gayphona hahaha… frajeru, gayphona si moze svatko priuštit isto ko i samsnga s7 a ne da je netko ljubomoran il nema para za to… razlika u cjeni je nikakva i bolji je android od ios sustava

    • siječanj 11, 2017 at 12:36 pm

      Uzmite sebi Sony Z2 trenutno najbolje što možete da uzmete na našem tržištu a da se moze reci da imate i ovce i novce (300-350 KM)

    • siječanj 11, 2017 at 12:39 pm

      Koliko glupi komentara , ucite malo o Apple i Samsung tvrtkama pa onda pisite nesto ove trvtke sto proizvode ove mobitele naziva : UMI , Huawei , itd postali su juce a Apple i Samsung postoje dok jos niste bili ni u planu postanka kao i ja sam isti.Apple je Apple kao Samsung a ovi kinezi trude se da kopiraju pravljeci jeftinija sranja.Dobar je nekom i ovaj ne kazzem ja ko nema da kupi bolji al eto kupi narod pa se cudi sto nakon mjesec gasi se zapinje u fb instagramu … itdd Zato kazem kupi brand name mobitel i miran si nemoras flagship mozes mid-range ili nesto jos jeftinije.

    • siječanj 11, 2017 at 3:57 pm

      na mom redmi note 3 pro baterija drzi 2-4 dana, ovisi kolko se igram na njemu 🙂 odlicna autonomija…sto se tice brand name xiaomi i meizu su mega brand samo tu malo nepoznati, mislim ko se ne kuzi bas u mobitele i oce pljunut 5 soma kn za crapple nije normalan po meni 😀 sad naravno da ima ljudi koji se ne slažu…imao sam puno zopo, cubot, meizu, xiaomi, oppo i sl modela i zasad xiaomi kako radi i support koji ima je predobro, iza toga meizu, ovi ostali tak-tak ovisi od modela do modela al opet kad gledas ulozeno-dobiveno puno bolje nego skuplji low-end “brand” android, crapple ne stavljam opce u tu kategoriju 😀

    • veljača 18, 2017 at 9:47 pm

      Dobro si reko samo bi ja jos u tu skupinu dodala Huawei i Lg a Velibor Bobar potpuno se slazem s komentarom da mobiteli su ti bezveze samo ovi se odusevili jer imaju vrlik ekran i to. I da to si u pravu tesko nac dijelove za popravak. Da su te lijeve marke ista kupovale bi se vise a najjteze je to sto odneses na popravak a ne znas kad ce jer djelovi stizu tamo odnekud.

  7. siječanj 10, 2017 at 8:19 am

    Posto jr

  8. siječanj 10, 2017 at 11:29 am

    Nisam toliko bogat da kupujem jeftine stvari !!

  9. siječanj 10, 2017 at 9:20 pm

    bezi bre ovo kinez cim ima ulaz za 2 kartice…

  10. siječanj 11, 2017 at 7:01 am

    ma kome treba telefon,nece se pokajati. dobar fon za malo para.
    zasto bacati toliko para na galaxy ili iphone. kome treba kompjuter neka onda to I kupi. ovo je telefon…

  11. siječanj 11, 2017 at 9:59 am

    Imali za BiH i kja je cijena

  12. siječanj 11, 2017 at 2:36 pm

    Bio je dobar dok je radio nazalost vise neradi ….

  13. siječanj 11, 2017 at 2:49 pm

    U krizi..se .losa roba valja.najbolje..samo mu izgled,valja..ostalo..

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Popularno

Vrh