Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Mobiteli

Rikomagic MK12 Recenzija – Android TV media player

Rikomagic MK12

Posljednjih dana možemo vidjeti da sve više i više koristimo pametne uređaje u svakodnevnom životu. Prije 3 do 4 godine kada je bila velika navala na kupnju novih TV uređaja tek je doslovce bilo nekoliko dostupnih pametnih TV uređaja. Naravno sada je puno veći izbor i puno su jeftiniji nego prije pa je odabir puno lakši.. E sada oni koji su prije kupili TV bez navedene mogućnosti bi željeli svoj TV pretvoriti u Smart TV.

Logički gledajući najjednostavnije i najjeftinija solucija je kupovina Android TV box uređaja. E baš iz tog razloga u ovom članku ću predstaviti vama Rikomagic MK12. Naime riječ je o uređaju koji istovremeno pretvara vaš televizor u pametni televizor i imate sve mogućnosti kao i media player.

Rikomagic MK12 Dizajn

Uređaj je crne boje, čije je kućište napravljeno plastike. Manjih je dimenzija i vrlo je plosnat pa ne zauzima mnogo prostora. Od portova odnosno utora posjeduje HDMI, 3xUSB, Lan, microSD, optical out i 5VDC za napajanje. Sve u svemu izgleda vrlo lijepo i vjerujem da će se dobro uklopiti u vaš raspored gadgeta.

portovi

daljenski

Prvo pokretanje – dojmovi

Eto kada sam sve konačno spojio, a iskreno nije teško spojiti s obzirom da je potrebno spojiti HDMI i strujni kabel. Prvo bootanje odnosno pokretanje je trajalo cca 30 sekundi. Nakon toga se je pojavio home screen odnosno početni ekran i ja sam se mogao početi igrati.

android početni ekran

Hardver, performanse

Kao i za svaki drugi uređaj pa tako i za ovaj Android media player sam testirao s nekoliko benchmark aplikacija poput AnTuTu Benchmark i Geekbench. Iz navedenih rezultata je vidljivo da se radi o vrlo snažnom TV boxu. Rikomagic MK12 ima ugrađen Amlogic S812 procesor brzine 2GHz te ima također 2GB ugrađenog RAM-a.

cpu-z

Od ostalih specifikacija mogu navesti da ima 16GB unutarnje memorije koju možete proširiti s microSD karticom. Te za grafiku je u stanju pripravnosti ARM Mali-450. Zahvaljujući vrlo snažnom hardveru možete slobodno koristiti uređaj u bilo koju svrhu od igranja igrica pa do gledanja HD filmova ili sl. Te tokom korištenja nisam naišao na niti jedan problem.

rikomagic mk12 antutu

geekbench

Softver i sučelje

Rikomagic MK12 dolazi s instaliranim Android 4.4.2 sustavom i ako malo pobliže pogledate vidjeti ćete da korisničko sučelje u određenoj mjeri vizualno dotjerano.Korisničko sučelje je dobro podešeno s velikim ikonama radi lakšeg korištenja. Naravno dolazi s instaliranim aplikacijama kao što su XBMC, MX player, Google play itd. Vjerujem da ste svi upoznati s aplikacijom XBMC odnosno Kodi.

korisničko sučelje

android tv verzija

Naravno isprobao sam aplikaciju XBMC čisto da mogu vidjeti kako funkcionira na ovoj mrcini. Isprobao sam nekoliko različitih sportskih kanala i svi su radili besprijekorno. Također sam odgledao jednu epizodu Supernaturala putem USB stick tako da i tu mogu vidjeti kako taj dio funkcionira. Epizoda se je odmah učitala i prijevod također.

xbmc

rikomagic kodi

kodi

Povezivanje

Kod povezivanja imate nekoliko opcija, možete koristiti LAN port odnosno žično umrežiti uređaj ili pak ga možete ga umrežiti putem Wifi-a. LAN port podržava 10/100/1000M standarde dok je Wifi dual band 2.4Ghz/5Ghz i ima vrlo dobar domet te je signal vrlo stabilan.

Od ostalih informacija mogu navesti da ima i Bluetooth 4.0 koji može izvrsno poslužiti za korištenje game kontrolera. To po mojem mišljenju super stvar jer je puno lakše i zabavnije igrati igrice s kontrolerom.

Zaključak

Rikomagic MK12 je izvrstan i vrlo snažan Android TV media player. Nudi mnoštvo korisnih funkcija, kvalitetnu izradu, snažan hardver. I naravno istovremeno nije preskup. Podržava H.265, Full HD i 4K. Te dolazi s potpuno funkcionalnim XBMC. Ako ste u potrazi za istim ili sličnim uređajem definitivno razmislite o ovome. Te za više informacije možete posjetiti službenu stranicu.

Možda će vas zanimati

Recenzije

Srednja klasa pametnih telefona dobila je novog, ozbiljnog izazivača. HONOR 90 dodatak je ionako već jakoj ponudi uređaja iz njihovih tvornica. Riječ je o...

Recenzije

Best-buy kategorija pametnih telefona jako je elastičan pojam. Nekada su to bili uređaji s cijenom između 150 i 200 eura, ali danas stvari stoje...

Recenzije

Bežične slušalice postaju sve bolje. Nekad se za dobar gadget morala opljačkati banka, danas ga kupiš za par stotina kuna. Baš zato pišem recenziju...

Recenzije

Prije par mjeseci na recenziji sam imao King Kong 5 Pro, robusni telefon kompanije Cubot. Oklopljen kao tenk, odolijevat će svim izazovima koje imate...