Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

iOS

Sve što trebate znati o iOS 18: Datum izlaska, značajke i kompatibilni uređaji

iOS18 novosti

iOS 18 predstavlja najnoviju verziju operativnog sustava za iPhone, donoseći niz inovativnih značajki i poboljšanja. Fokus je stavljen na integraciju umjetne inteligencije (AI) kako bi se korisnicima pružilo pametnije i personaliziranije iskustvo korištenja. Nova verzija obećava značajne nadogradnje postojećih aplikacija i uvođenje novih funkcionalnosti koje će olakšati svakodnevne zadatke i poboljšati ukupnu produktivnost korisnika.

Najava na WWDC 2024

Apple tradicionalno koristi WWDC (Worldwide Developers Conference) za najavu svojih najnovijih softverskih inovacija, a 2024. godina nije iznimka. Očekuje se da će iOS 18 biti službeno predstavljen 10. lipnja 2024. na WWDC-u, uz uzbuđenje i iščekivanje zajednice developera i korisnika diljem svijeta. Prezentacija će obuhvatiti detaljan prikaz novih značajki, poboljšanja performansi i sigurnosnih nadogradnji koje dolaze s iOS 18. WWDC možete popratiti na web stranici Applea ili na njihovoj službenoj YouTube stranici.

Datum izlaska

Nakon službene najave, Apple planira brzo izdati beta verziju iOS-a 18, omogućujući developerima diljem svijeta da testiraju nove značajke i prilagode svoje aplikacije prije konačnog izdanja. Beta verzija će biti dostupna već od sredine lipnja 2024., pružajući dovoljno vremena za testiranje i povratne informacije.

Nakon nekoliko tjedana internih testiranja i početnih povratnih informacija, Apple će otvoriti javni beta program za sve zainteresirane korisnike. Očekuje se da će javna beta verzija iOS-a 18 biti dostupna u srpnju 2024. Ovaj korak omogućuje široj korisničkoj bazi da isproba nove značajke i prijavi eventualne probleme prije konačnog izdanja.

Kao i prethodnih godina, Apple će lansirati finalnu verziju iOS-a 18 zajedno s najnovijim modelima iPhonea. Konačno izdanje očekuje se u rujnu 2024., sinkronizirano s predstavljanjem iPhonea 16. Ovo izdanje bit će dostupno za preuzimanje putem OTA (over-the-air) ažuriranja, omogućujući svim kompatibilnim uređajima nadogradnju na najnoviju verziju operativnog sustava.

Nove značajke

iOS 18 donosi niz inovacija koje će unaprijediti korisničko iskustvo i omogućiti efikasnije korištenje uređaja. S fokusom na integraciju umjetne inteligencije i prilagodljivost sučelja, ova verzija pruža napredna rješenja za svakodnevne zadatke.

Integracija AI: Poboljšanja za Siri i AI mogućnosti

Jedna od ključnih značajki iOS-a 18 je dublja integracija umjetne inteligencije. Siri će biti znatno poboljšana zahvaljujući generativnim AI algoritmima koji omogućuju prirodniji razgovor i bolju prepoznavanje konteksta. Novi AI alati omogućit će korisnicima personaliziranije iskustvo, predlažući radnje i aplikacije na temelju njihovih navika korištenja.

Prilagodljivo sučelje: Opcije za personalizaciju početnog zaslona

iOS 18 donosi revolucionarne promjene u prilagodbi korisničkog sučelja. Korisnici će imati mogućnost promjene boja i tema početnog zaslona, kao i slobodno postavljanje ikona aplikacija. Ove opcije omogućuju stvaranje jedinstvenog i personaliziranog izgleda sučelja, prilagođenog individualnim preferencijama svakog korisnika.

Ažuriranja aplikacija: Apple Maps, Music, Calculator, Freeform, Health, Mail, Photos, Fitness, iWork

iOS 18 donosi značajna ažuriranja za brojne Appleove aplikacije. Apple Maps će dobiti poboljšane navigacijske značajke i detaljnije karte. Music aplikacija dobit će nove opcije za personalizirane playliste i preporuke. Kalkulator će biti obogaćen naprednim funkcijama za znanstvene izračune. Freeform će omogućiti kreativnije izražavanje kroz nove alate i predloške. Health aplikacija će ponuditi preciznije praćenje zdravlja i fitnessa, dok će Mail dobiti poboljšane značajke za organizaciju i pretraživanje. Photos će omogućiti lakše uređivanje i organiziranje fotografija, a Fitness aplikacija će ponuditi nove programe treninga. iWork suite (Pages, Numbers, Keynote) dobit će nove mogućnosti za kolaboraciju i produktivnost.

Pristupačnost

Jedna od najvažnijih značajki iOS-a 18 je fokus na pristupačnost, čime Apple nastavlja svoju tradiciju pružanja tehnologije koja je dostupna svima. Nova verzija donosi niz inovacija koje će olakšati korištenje uređaja osobama s invaliditetom.

Vocal Shortcuts

Vocal Shortcuts omogućuje korisnicima da kreiraju prilagođene glasovne prečace za često korištene radnje. Ovo će značajno olakšati korištenje aplikacija i funkcionalnosti za osobe s motoričkim teškoćama, jer omogućuje brže i jednostavnije izvođenje složenih radnji putem glasovnih naredbi. Korisnici će moći postaviti vlastite naredbe za otvaranje aplikacija, slanje poruka ili čak upravljanje pametnim uređajima u kući.

Atypical Speech Recognition

Atypical Speech Recognition je značajka dizajnirana za prepoznavanje atipičnog govora, što je od velike važnosti za korisnike s govornim poteškoćama. Ova značajka koristi napredne AI algoritme za bolje razumijevanje i prepoznavanje govora koji ne slijedi standardne obrasce, omogućujući tako preciznije i pouzdanije glasovno upravljanje uređajem.

Eye Tracking

Eye Tracking omogućava korisnicima da kontroliraju svoje uređaje pomoću pokreta očiju. Ova značajka je posebno korisna za osobe s teškim motoričkim invaliditetom, jer im omogućuje da upravljaju uređajem bez korištenja ruku. Eye Tracking koristi napredne senzore i kamere za praćenje pokreta očiju i prevođenje tih pokreta u radnje na ekranu.

Music Haptics

Music Haptics donosi novu dimenziju uživanja u glazbi za korisnike s oštećenjem sluha. Ova značajka koristi haptičke povratne informacije koje se sinkroniziraju s ritmom i melodijom glazbe, omogućujući korisnicima da osjete glazbu kroz vibracije uređaja. Ovaj inovativni pristup omogućuje korisnicima da dožive glazbu na potpuno novi način.

Vehicle Motion Cues

Vehicle Motion Cues je značajka dizajnirana za poboljšanje sigurnosti i udobnosti vozača s invaliditetom. Ova značajka koristi senzore vozila i uređaja za pružanje haptičkih i vizualnih povratnih informacija o kretanju vozila, kao što su nagla ubrzanja ili kočenja. Ovo pomaže vozačima da bolje razumiju dinamiku vožnje i prilagode svoj stil vožnje kako bi bili sigurniji na cesti.

Kompatibilnost

iOS 18 će biti kompatibilan s iPhone 11 i novijim modelima. To znači da će svi uređaji od iPhone 11 nadalje moći iskoristiti sve nove značajke i poboljšanja koje donosi iOS 18. Apple nastavlja pružati podršku za starije modele, omogućujući širokom spektru korisnika pristup najnovijem softveru i sigurnosnim nadogradnjama.

Ograničenja za AI značajke: Samo za iPhone 15 Pro i novije modele

Neke napredne AI značajke, kao što su najnovija poboljšanja Siri i integracija generativnih AI algoritama, bit će dostupne samo na iPhone 15 Pro i novijim modelima. Ova ograničenja su rezultat zahtjeva za većom procesorskom snagom i naprednijim hardverskim mogućnostima koje stariji modeli ne mogu podržati. Iako će osnovne AI funkcionalnosti biti dostupne na svim podržanim uređajima, maksimalne performanse i najnovije inovacije će biti ekskluzivne za najnovije modele.

Očekivanja i zaključak o novoj verziji iOS-a

iOS 18 predstavlja značajan korak naprijed u razvoju Appleovog operativnog sustava, integrirajući naprednu umjetnu inteligenciju i pružajući korisnicima veće mogućnosti prilagodbe. Očekuje se da će ove inovacije značajno poboljšati korisničko iskustvo, čineći uređaje intuitivnijima i efikasnijima za svakodnevne zadatke. Nadogradnje aplikacija i nove pristupačne značajke dodatno potvrđuju Appleovu posvećenost stvaranju tehnologije dostupne svima. Ukupno gledajući, iOS 18 postavlja visoke standarde za buduće verzije, osiguravajući da korisnici uvijek imaju pristup najnovijim i najboljim tehnologijama.

Možda će vas zanimati

Mobiteli

Pohvalno se piše o kineskoj kompaniji Vernee – i mi smo među takvima – čiji se telefoni diče izvrsnom kvalitetom i performansama. Jedan od...

Mobiteli

Bluboo Maya Max pametni je telefon kojeg njegova izrada, komponente i optimiziranost čine jednim od najozbiljnijih kandidata za kupovinu. Primarna, gotovo pa jedina svrha...

Mobiteli

Doogee X5 Pro je još jedan u nizu kineskih mobitela međutim realno gledajući nemaju svi love na bacanje da bi si mogli priuštiti bilo...

Mobiteli

Tvrtka Elephone upravo je pustila u pretprodaju svoj novi adut, model Elephone S7. Navedeni dolazi u dvije varijante: S7 s dijagonalom zaslona od 5,5 inča...