Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Recenzije

Tronsmart Apollo Bold – vrhunske bežične slušalice [RECENZIJA]

7/11/2020 Update: Stigla je aplikacija za slušalice Tronsmart Apollo Bold, koju sam spomenuo u recenziji. Stigla je, zapravo, pred više od mjesec dana, ali do sada nije bila dovoljno stabilna i pravila je probleme prilikom povezivanja sa slušalicama. Zato valjda ima samo dvojku kao ocjenu na Google Play. 🙂 Preuzmite ju putem ove poveznice, a nakon instalacije nadogradite firmware na slušalicama.

Bežične slušalice postale su standard. Do nedavno, čim se pojavi neki novi mobitel bez 3,5-milimetarskog ulaza za slušalice, pratile su ga salve kukanja za tim arhaičnim dodatkom. Taj je periferni ulaz na zasluženom odlasku u mirovinu, a kupci su se, htjeli-ne htjeli, priviknuli na život bez zapetljanih žica u džepu. Nova moda su True Wireless Stereo (TWS) slušalice, koje se bežično spajaju ne samo s mobitelom, nego i međusobno – između lijeve i desne slušalice nema nikakve žice.

Više s Geek.hr: Evo kako ćeš izvući najbolje performanse iz svog mobitela!

Budući da ih kupci masovno traže, ponuda takvih gadgeta zbilja je golema. Ona poznatija imena su skupa k’o vrag, a među jeftinijima je teško razlikovati što valja, a što ne. Jedan od na zapadnim tržištima slabije poznatih proizvođača je Tronsmart, čiji novi model slušalica Apollo Bold imam u rukama. Kao što je obično slučaj i s ostalim gadgetima koje recenziram, i ovaj sam uzeo za sebe, tako da zapravo ne čitate samo recenziju, nego pravo korisničko iskustvo. SPOILER ALERT: Tronsmart Apollo Bold prava su zvijer!

Kutija u kojoj slušalice dolaze je prvoklasna. Čvrsta i krupna, na desnom rubu ima magnetsku bravu koju otvarate da dođete do sadržaja paketa. Unutra ćete naći slušalice, pripadajuću matičnu kutijicu koja ujedno služi i kao powerbank, USB tip-C kabel, dodatne umetke za uši, upute te kožnu vrećicu u kojoj možete čuvati slušalice prilikom transporta.

O slušalicama Tronsmart Apollo Bold

Već sam rekao kako Apollo Bold pripada razredu TWS slušalica, međutim ovdje treba uočiti jedan vrlo, vrlo bitan detalj. Kompanija Qualcomm, za koju znate jer proizvodi najbolje čipsete za mobitele na svijetu, također proizvodi čipove za bežične slušalice. Udružili su se s Tronsmartom prilikom proizvodnje Apollo Bold i u njih ugradili QCC5124, flagship čip kojim se osigurava vrhunska povezivost (Bluetooth 5.0), bolji signal i duža autonomija baterije.

Velika većina TWS slušalica ima primarnu i sekundarnu slušalicu. S mobitela signal (dakle zvuk) ide u primarnu, s koje se zatim prosljeđuje u sekundarnu slušalicu. Kašnjenje u signalu je toliko beznačajno, da ga korisnik u pravilu ne primjećuje. Ali da se može bolje od toga – e pa može. Spomenuti Qualcomm je rezvio tehnologiju TrueWireless Stereo Plus (TWS Plus), koja signal istovremeno šalje u obje slušalice, bez spomenute podjele na primarnu i sekundarnu. Pogađate, čip QCC5124 temelji se upravo na tom principu, što znači da ćete s Tronsmart Apollo Bold dobiti komad najmodernije tehnologije u svom uhu.

Lista mogućnosti tek je počela, jer ove slušalice podržavaju hibridno aktivno blokiranje vanjske buke (Active Noise Cancelling ili ANC). Izuzetno korisna opcija u slučaju da se želite isključiti iz bujice zvukova oko vas, kao kad šetate prepunom gradskom ulicom, recimo. Ističem kako ANC imaju samo vrhunski modeli TWS/TWS Plus slušalica, tako da dobijete dojam kojem razredu Apollo Bold pripada. Za terminaciju vanjske buke koristi se šest minijaturnih zvučnika unutar svake slušalice, kako bi se zahvatio spektar od 360 stupnjeva i tako eliminirao svaki neželjeni šum. ANC možete isključiti po želji, kako biste bili svjesni što se događa oko vas.

Što se tiče audio kodeka, i ovdje ćete omastiti brke. Najrašireniji kodek je SBC, kojeg vrlo vjerojatno (zapravo sigurno) koristite na svojim trenutnim bežičnim slušalicama ako imate Android. Napredniji i također vrlo raširen je AAC, kojeg se prihvatio Apple. Tronsmart je otišao korak dalje, tako da Apollo Bold koristi još napredniji Qualcommov kodek aptX, koji osigurava studijsku kvalitetu zvuka. Svakako valja istaknuti certifikat IP45, koji označava visoku otpornost na prašinu i vodu. Slobodno s njima na kišu.

Autonomija

Ove odlične slušalice imaju još aduta, a jedan od najjačih im je autonomija. Svaka slušalica ima bateriju s 85 mAh, zbog čega teoretski mogu dohvatiti i do 10 sati nesmetane reprodukcije zvuka. U praksi se to svodi na nešto manje – postigao sam nekih sedam i pol sati autonomije, s tim da mi dopustite toleranciju od plus/minus pola sata. Opravdanje je što ih nisam koristio cijelo to vrijeme u komadu, nego napreskokce, kroz cijeli dan gledajući Youtube i slušajući glazbu snimljenu na mobitelu.

Kao da same slušalice nemaju dovoljno dobar rezultat, tu je i njihova kutija s baterijom od 500 mAh (pobogu, do pred par godina mobiteli su imali bateriju s 1300 mAh!). Pomoću kutije ćete još 2,5 puta napuniti slušalice, što ukupnu autonomiju podiže na preko 20 sati! Napominjem da proizvođač tvrdi kako u idealnim uvjetima možete postići i više, čak do 30 sati. Punjenje traje 2,5 sata kako za slušalice, tako i za kutiju.

Kako se koriste Tronsmart Apollo Bold

Način korištenja puno je lakše prikazati slikom, zato niže dolje prilažem skrinšot sa stranice proizvođača. Svejedno ću proliti nešto tinte i u tom smjeru. Skrećem pozornost kako možete regulirati glasnoću glazbe na samim slušalicama. Iznenadili biste se koliko puno modela (čak i osjetno skupljih) nema ovu mogućnost. Apollo Bold to mogu, kao što mogu i one standardne stvari tipa pauziranja/pokretanja glazbe odnosno odgovaranja/prekidanja poziva.

Prije nego bilo što započnete s njima, obavezno ih prikopčajte na utičnicu i napunite. Nakon što izvadite slušalice iz kutije, zatreptat će naizmjenično crveno i bijelo LED svjetlo na jednoj od njih. Tada ih potražite u Bluetooth izborniku mobitela i povežite se s njima (hint: zovu se ‘Tronsmart Apollo Bold’. Majkemi). Nakon povezivanja, spremne su za korištenje. A evo i popisa kako ih koristiti.

 • Pokretanje/pauziranje glazbe – 2x brzi pritisak na lijevu ili desnu slušalicu
 • prelazak na sljedeću pjesmu – 1x pritisak na desnu slušalicu u trajanju od 2 sekunde
 • povratak na prethodnu pjesmu – 1x pritisak na lijevu slušalicu u trajanju od 2 sekunde
 • pojačanje zvuka u slušalicama – 1x brzi pritisak na desnu slušalicu
 • smanjenje zvuka u slušalicama – 1x brzi pritisak na lijevu slušalicu
 • javljanje na poziv ili kraj razgovora – 2x brzi pritisak na bilo koju slušalicu
 • odbijanje poziva – 1x pritisak na bilo koju slušalicu u trajanju od 2 sekunde
 • uključivanje ili isključivanje ANC – 3x brzi pritisak na lijevu ili desnu slušalicu
 • aktiviranje glasovnog asistenta – 1x pritisak na bilo koju slušalicu u trajanju od 3 sekunde

Tijekom devetog mjeseca Tronsmart će lansirati i pripadajuću aplikaciju, što će dodatno pojednostaviti korištenje ovih slušalica, kao i omogućiti nadogradnju firmwarea. Ovo posljednje je izuzetno bitno, jer u pravilu donosi kvalitetniji zvuk, bolje povezivanje i još sto sitnica. Šteta što već sad nije dostupna kako bih zaokružio recenziju, ali slušalice su upravo stigle na tržište i za neke se stvari vrijedi strpiti.

Zaključak

Pred neka dva tjedna sam recenzirao Redmi AirDots i pošteno ih nahvalio, osobito zbog omjera cijena/kvaliteta. Što tek onda reći za Tronsmart Apollo Bold? Daleko, daleko bolji gadget koji spada u sam vrh ponude TWS slušalica donosi impresivne karakteristike, uz značajnu uštedu novca. Koštaju barem dvostruko manje od direktne konkurencije, koja kupi vrhnje samo na temelju imena. Kvalitetna izrada, fantastična autonomija, aktivno blokiranje vanjske buke, najnapredniji Qualcomm čip s TWS Plus tehnologijom, brojne mogućnosti kontrole na samim slušalicama… Uživam u njima i nestrpljivo čekam aplikaciju. Velika, velika preporuka.

POGLEDAJ PONUDU NA TRGOVINI GEEKBUYING!
2 komentara

2 Comments

 1. Davor Babic

  25 veljače, 2021 u 8:48 pm

  Svjedocim vec par mjeseci napisano i dodao bi jos…NAJJACIIIII BAS na trzistu! Kupiti!

  • Marko Lubar

   2 ožujka, 2021 u 11:44 pm

   Gadgete koje dobijem na recenziju obično poklonim obitelji ili prijateljima. Ove slušalice sam ostavio sebi. 🙂

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Popularno

Možda će vas zanimati

Tutoriali

Mobiteli su jedna od najprljavijih stvari koje imamo u kući, pa bi u vrijeme pandemije koronavirusa posebno trebalo obratiti pozornost na njihovu čistoću. Svjetska...

Recenzije

Bežične slušalice postaju sve bolje. Nekad se za dobar gadget morala opljačkati banka, danas ga kupiš za par stotina kuna. Baš zato pišem recenziju...

Cubot

Prije par mjeseci na recenziji sam imao King Kong 5 Pro, robusni telefon kompanije Cubot. Oklopljen kao tenk, odolijevat će svim izazovima koje imate...

Cubot

Proizvođači mobitela nekad su se natjecali tko će napraviti manji uređaj. To je bilo jako davno, prije smartphone ere i sreća da je ta...

Oglašavanje