Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tutoriali

Evo kako treba pravilno puniti mobitel i produžiti život bateriji

Bilo koji smartfon, ma kako moćan bio, nezamisliv je bez izvora energije. Baš zbog stalnog napretka u performansama baterije su sve moćnije, pa tako imamo već mobitele s baterijom od 11.000 mAh. Budući da je danas gotovo pa pravilo imati fiksnu (nezamjenjivu) bateriju, treba povesti računa o njenom zdravlju kako bi što duže pogonila mobitel. Evo par jednostavnih savjeta kako to učiniti.

Ne držite mobitel na napajanju duže nego je potrebno

Uobičajeno je puniti mobitel tijekom noći, budući da se tada ne koristi. Prije spavanja se uključi u struju i ujutro vas dočeka zelenih 100% baterije. Mada praktično, dugoročno je štetno za bateriju jer je u procesu trajnog punjenja što se vremenom negativno odražava na njen kemijski sastav.

Izbjegavajte bežično punjenje

Trenutno nema pretjerano puno mobitela koji podržavaju ovu funkciju, mada je ona zaista praktična – samo prislonite mobitel na punjač i već kreće nadopuna energijom. Mada korisno, bežično punjenje ima i nedostatak koji se zove višak topline. Današnji bežični punjači generiraju prilično topline što štetno djeluje na bateriju. Uobičajeni način, bez obzira na zapetljane žice, i dalje je bezopasniji.

Što češće punite bateriju

Ovo je jedan od onih savjeta kod kojih ćete zadići obrvu. Kako danas stvari stoje, baterije puno više vole kad ih se nadopunjuje energijom više puta tijekom dana, nego odjednom od 0 do 100%. Potpuno nepraktično, ali tako će baterija puno duže trajati.

Savjet: Što učiniti kad mobitel upadne u vodu?

Koristite samo originalne punjače

Kad god je moguće, koristite originalne punjače koje ste dobili sa svojim telefonom. Jeftine alternative mogu značajno smanjiti vijek trajanja baterije na vašem mobitelu, a bilo je slučajeva kad je došlo do njihova samozapaljenja.

Koristite brzo punjenje samo kad morate

Sad već i srednja kategorija mobitela dolazi s podrškom za brzo punjenje, koje je strašno praktično. Baš sam jutros prije posla zatekao mobitel na 20% baterije – pola sata punjenja i već je bila na 65%, sasvim dovoljno da izgura radni dan.  Brzo punjenje itekako dobro dođe kad ste u žurbi kao ja jutros, ali dugoročno nije dobro za bateriju. Šteta generalno neće biti velika, jer je brzo punjenje namijenjeno samo za početak ciklusa punjenja. Jača se voltaža u pravilu samo tada i primjenjuje jer su pametni telefon i njegov punjač dovoljno pametni da kasnije ubace u nižu brzinu. Svejedno je za dugoročno zdravlje baterije preporučljivo klasično, sporovozno punjenje na nižoj voltaži.

1 komentar

1 komentar

  1. Damir

    15 ožujka, 2018 u 8:58 pm

    Kada baterija dosegne 100% prekida se njeno napajanje jer se za to brine elektronika i u punjaču a i u samom mobitelu tako da ovo sa punjenjem preko noći ne drži vodu..

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Tutoriali

Mobiteli su jedna od najprljavijih stvari koje imamo u kući, pa bi u vrijeme pandemije koronavirusa posebno trebalo obratiti pozornost na njihovu čistoću. Svjetska...

Tutoriali

Stari mobitel možete prodati ili pokloniti, no možete ga i pretvoriti u nešto korisno za vaše kućanstvo. Ove godine su predstavljeni zaista dobri modeli...

Tutoriali

Ako planirate kupiti novi pametni telefon ili tablet, ne morate se riješiti staroga. Zapravo, mogao bi biti jako koristan ako ga pretvorite u nadzornu...

Tutoriali

Video je među najčešće dijeljenim sadržajem na Facebooku, što dijelom može zahvaliti automatskom pokretanju prilikom listanja kroz sadržaj. Facebook je kompanija koja živi od...

Oglašavanje