Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tutoriali

Kako duboko obrisati Android uređaj?

Da li vrijeme došlo da prebrišete svoj Android smartphone? Možda ga želite prodati ili dati nekome. Najpametnija stvar koju možete učiniti je obrisati uređaj i vratiti ga na tvorničke postavke, ali jeste li znali da tradicionalni reset tvorničkih podataka možda neće potpuno obaviti posao?

Velik dio vaših osobnih podataka će preživjeti brisanje, ali će biti dosta skriveno. Bez obzira na to, postoji mnogo alata koji bi dopustili bilo kojem novom vlasniku (ili lopovu) da lako dohvati te informacije. U ovom tutorialu ćemo vam pokazati kako se stvarno pobrinuti za ovu situaciju.

Razumijevanje tehnike pohrane podataka

Sigurno ste vidjeli razne usluge i programe koji obećavaju obnavljanje izgubljenih podataka. To je potpuno moguće, i to zbog načina na koji većina operacijskih sustava (uključujući Android) rukuje pohranom.

Nijedna datoteka nikad nije potpuno nestala kada pritisnete gumb “Izbriši”. Ona jednostavno postane nevidljiva za korisnika i označi se kao “slobodni prostor”. Ta datoteka tu stoji dok sustav ponovno ne zatraži prostor.

Postoji nekoliko razloga zašto je ova metoda prikladna. Za početak, potpuno brisanje (prepisivanje) dokumenata sa memorije skraćuje njezin životni vijek. Zapamtite da tvrdi diskovi, pa čak i SSD-ovi, imaju procijenjeni vijek trajanja i nakon otprilike toliko prepisivanja se istroše. Ako datoteku označite kao “izbrisanu”, ali je ne uklonite u potpunosti, drastično smanjujete vrijeme potrebno za tu operaciju i produžujete vijek svoje memorije.

Osim toga, sporiji hardver je zapravo puno dobivao sa tom metodom. To je zato što je puno brže označiti hrpu datoteka kao nevidljive, za razliku od njihovog brisanja bit po bit. Memorija je ovih dana super brza, ali ove metode još uvijek čine razliku. Osim toga, ova metoda brisanja je korisna kada ste slučajno izbrisali neke vrijedne podatke.

Kako pravilno obrisati Android telefon

Ne postoji izravan način da se uređaj do kraja obriše zbog raznih internih zaštita, ali možemo vam pokazati kako ćete barem održati važne podatke na sigurnom. Započnimo.

Šifrirajte svoj telefon

Ako će sve vaše stvari ostati u memoriji nakon vraćanja tvorničkih podataka, barem se pobrinite da ih nitko ne može iskoristiti. Šifriranje uređaja neće spriječiti softver da prođe kroz uobičajeni postupak brisanja, ali će sve informacije preuzete s uređaja biti kodirane. Ljudi neće moći ništa učiniti s tim.

Jednostavno idite u aplikaciju Postavke i odaberite “Sigurnost”. Odatle se možete pomicati prema dolje i pritisnuti opciju “Šifriraj telefon”. To je super jednostavno. Ali pazite da se koraci mogu malo razlikovati ovisno o vašem telefonu. Ovi koraci su za stock Android Marshmallow.

Kada je telefon šifriran, jednostavno izvršite vraćanje tvorničkih podataka na način na koji biste obrisali Android uređaje.

Popunite uređaj s nevažnim datotekama

Još uvijek se želite riješiti svih osobnih podataka koji su pohranjeni duboko unutar vašeg uređaja? Bit će izbrisani tek kada se zamijene drugim datotekama, tako da je rješenje jednostavno. Samo prebacite ili stvorite hrpu datoteka u memoriji mobitela!

Naravno, želite da to budu datoteke koje nisu važne. Ili barem stvari koje vam ne bi smetalo da ih drugi gledaju. To mogu biti pjesme, filmovi, fotografije ili bilo što drugo. Samo napunite memoriju vašeg uređaja koliko god je to moguće. Nakon toga izvršite ponovno resetiranje tvorničkih podataka i uljezi će moći dohvatiti samo lažne podatke.

Zaključak

Naravno, ovo nije baš čisto rješenje. To je najbliže što možemo potpunom brisanju Android uređaja bez ikakvih trikova sa root-om i drugim riskantnim metodama… Kako vi inače čuvate svoje privatne podatke? Imate neke zanimljive metode spremanja i zaključavanja? Skoknite u komentare i recite svima, u današnjem svijetu sigurnosti nikad dovoljno.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Google

Austrijski sigurnosni stručnjak Max Schrems podnio je prijavu protiv Googlea u Francuskoj navodeći da američki tehnološki div ilegalno prati vlasnike Android mobitela bez njihovog...

Aplikacije

Novi malware s opsežnim spyware mogućnostima krade podatke sa zaraženih Android uređaja, a dizajniran je tako da se automatski pokreće svaki put kad se...

Aplikacije

Google je svoj dugo očekivani Google Maps tamni način rada najavio prije samo nekoliko tjedana, a od tada tvrtka radi danonoćno kako bi opciju...

Aplikacije

Korisnici se od sada više neće trebati pitati što ih očekuje s druge strane kad pritisnu na link u Chrome pregledniku na Androidu. Web...

Oglašavanje