Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Mobiteli

vivo APEX 2020: najjača kamera, najveći ekran, najbrže punjenje i samo jedna mana

Kineska tvrtka, koja se trudi pojačati svoje prisustvo u Europi, vivo, imala je vrlo ambiciozne planove za MWC20. Nažalost, zbog koronavirusa najveći Sajam mobilne tehnologije na svijetu je otkazan, a vivo kao i druge tvrtke, morao je improvizirati i najaviti nove uređaje na drugačiji način.

Najzanimljiviji je svakako, makar ne jedini, vivo APEX 2020 konceptni mobitel, koji nema rubove, ima selfie kameru ispod ekrana, izuzetnu stražnju kameru s kontinuiranim fokusom, najbrže bežično punjenje ikad na mobilnim telefonu i još mnogo drugih “cool” funkcija. APEX koncept mobiteli već su prikazivani na CES izložbama ranijih godina, ali je ovaj trebao biti sublimacija svih moćnih funkcija dosad nikad prikazanih.

Konceptualni model, što znači da je još neko vrijeme izvan serijske proizvodnje, vivo APEX 2020 temelji se na dizajnu bez rubova. Doslovno! Ekran okružuje sve strane uređaja, a vivo to zove revolucionarnom tehnologijom, čiji je službeni naziv 120º FullView Edgeless Display. Kako bi zadržali impresivni dizajnerski pristup, mobitel nema niti jednu fizičku tipku sa strana, nego se koriste paneli osjetljivi na dodir, na različitim mjestima.

Ako se dobro zagledate, nema ni selfie kamere. Nije ni u slider mehanizmu, koji je ovih dana popularan, već se nalazi ispod ekrana. Ovo smo već viđali, ali nikad u ovakvoj izvedbi. Tvrtka vivo morala je ugraditi novi sustav, koji omogućuje do šest puta veći prolaz svjetlosti na mjestu gdje se nalazi selfie kamera od ostalih dijelova, koji prekrivaju mobitel. Osim što je hardware selfie kamere skriven i s velikim senzorom i napravljen od čak pet staklenih dijelova, kamera rezolucije 16 MPx upotrebljava i AI algoritam za unaprjeđenje kvalitete i izgleda selfie fotografija.

Današnje stražnje kamere uglavnom se temelje na hibridnoj tehnologiji zumiranja. One kombiniraju fiksno uvećanje s isijecanjem i doradom putem algoritma za dobivanje kvalitetnijih rezultata. Naravno, vivo je otišao daleko ispred tehnologijom Continuous Optical Zoom, koja bi trebala biti kontinuirani optički zum, što znači da hardware šeta između zumiranja optičkog od 5x do 7,5x. To se postiže zahvaljujući četverodijelnoj kombinaciji leća s dvije šetajuće i dvije fiksiranje leće. Ovakva kombinacija kamere ostvaruje se kroz periskop arhitekturu izrade, ali je kamera tanka svega 6,2 milimetra, pa se čini da je ona već spremna za ugradnju u moderne vivo mobitele.

Stražnja kamera koristi i novi algoritam, koji je vivo nazvao multi-kadriranje, što znači da češlja i obrađuje baš svaki slikan ili snimljen kadar, kako bi se dobila bolja kvaliteta.

Na kraju se mora spomenuti i izgradnja optike po ugledu na gimbal, što unapređuje optičku stabilizaciju kadra i omogućava snimanje videa, koji prodrhtava do 200 posto manje! Ova tehnologija se upotrebljava i za snimanje i slikanje noću, tako što se produžuje vrijeme ekspozicije.

Sve ovo pokreće Snapdragon 865 chipset s Qualcomm X55 5G modemom s 12 GB RAM-a i 256 GB interne memorije. Nismo sigurni da je to istina, ali baterija bi trebala biti samo 2.000 mAh, iako se može bežično napuniti najbrže ikad – brzinom od čak 60 W. Usporedbe radi, najbrže trenutno bežično punjenje je brzinom 30 W.

Baš kao što ste možda i pomislili vivo ne planira objaviti ovaj mobitel kao komercijalni uređaj, ali će njegove opcije svakako prije ili kasnije pronaći put do vivo mobitela, koji stižu.

Možda će vas zanimati

Mobiteli

Tvrtka Vivo, na svom Twitter računu, najavila je da će 24. lipnja predstaviti Vivo V21e 5G mobitel, a debitirat će na tržištu Indije. Riječ...

Mobiteli

Tvrtka Oppo je svoj prvi prototip savitljivog mobitela predstavila početkom 2019. godine ali još uvijek nije najavila ili lansirala gotov proizvod. Prema informacijama koje...

Clean Network program je najavljen u travnju ove godine, kao dio akcije Trumpove administracije da "zaštiti privatnost američkih građana i tvrtki".

Najbolji rezultat je ostvaren u lipnju, kada je više od 40% prodanih mobitela imalo 5G podršku.