Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Blackview banner

Mobiteli

Xiaomi Redmi AirDots bežične slušalice [RECENZIJA]

Kod nas je Xiaomi već odavno naišao na plodno tlo, jer nitko više od nas ne cijeni princip ‘daj što više za što manje para’. Ta je kompanija isplela veliku partnersku mrežu, pa se pod njihovim znakom prodaje gotovo 200 različitih proizvoda, od USB svjetiljke za tipkovnicu do električnog otvarača za vino. Iz te nepregledne gomile na recenziju su stigle Xiaomi Redmi AirDots, bežične slušalice kobasičastog imena koje će tek postati komplicirano kad ga krenem objašnjavati.

Dakle. Puno ime ovih slušalica je Mi True Wireless Earbuds Basic, što je njihovo službeno ime za svjetsko tržište. U Kini se prodaju kao Redmi AirDots, što može zbuniti neupućenog kupca. Bolji poznavatelji načina na koji Xiaomi označava svoje proizvode samo će odmahnuti rukom, jer ova kompanija sličnu zbrku s nazivima radi i sa svojim mobitelima, pa kako neće s ovom sitnarijom koja se turi u uho. Zašto to rade ni ne trudite se pratiti, jer ćete iščašiti mozak pokušavajući dokučiti Xiaomijevu poslovnu strategiju. Oba se imena, inače, nalaze kartonskoj na kutiji u kojoj slušalice dolaze, tako da ne može biti zabune.

O slušalicama

Redmi AirDots (koristit ću ime za kinesko tržište, kraće je) pripadaju razredu True Wireless Stereo (TWS) slušalica, što je oznaka za modele koji se bežično spajaju ne samo s mobitelom, nego i međusobno – između lijeve i desne slušalice nema nikakve žice. Cjenovno su izvanredno pristupačne, jer ćete ih naći za manje od 200 kuna. A zauzvrat nude puno.

Iako se na promotivnim fotografijama čine respektabilno krupne, Redmi AirDots zapravo su prilično sitne. Dolaze u kutijici veličine ugrubo ključeva za auto, pa bi vas isprva mogle razočarati, baš zbog pogrešno stečenog dojma. U kutiji nećete dobiti ništa senzacionalno. Osim samih Redmi AirDots, unutra je tek nesrazmjerno debeli korisnički priručnik, jamstvo i setovi umetaka za uši u tri veličine (S/M/L), zavisno koliko uho imate. Nema kabela, nema adaptera – briga oko punjenja prepuštena je vama. Kad smo već kod punjenja, ono za kutijicu traje oko dva sata i radi se putem mikro-USB priključka, koji nikako da izumre. Redmi AirDots jesu jeftine slušalice, ali zbilja bi bilo zgodno imati tip-C utor za punjenje, kad su već svi Redmi i Xiaomi mobiteli prešli na tu vrstu konekcije.

Bez obzira na nisku cijenu, ovakav tip slušalica mora biti otporan na vlagu, a Redmi AirDots to svakako jesu. S certifikatom IPX4 bez problema će podnijeti znoj i sitno rominjanje, tako da se s njima bez brige možete upustiti u bilo kakvu sportsku aktivnost ili šetnju po kiši. Podržavaju Bluetooth 5.0, koji osigurava brzo i stabilno povezivanje s vašim uređajima. Važno je istaknuti da odlično leže u ušnoj školjci, lagane su i udobne, zbog čega neće slučajno ispasti ili dovesti do zamora uha niti nakon dugotrajnog nošenja.

Kako se koriste

Redmi AirDots jednostavan su gadget. Prvo i osnovno, uklonite tanki plastični film s konektora na slušalicama, nakon čega ih treba staviti na punjenje. Indikator na kućištu će biti crvene boje sve dok traje punjenje. Kad se napuni, zakratko će bijelom bojom označiti da je proces gotov i nakon toga se isključiti. To je znak da su slušalice spremne za upotrebu.

Više: Smooth Q2 gimbal za mobitele – RECENZIJA

Već nakon što izvadite slušalice iz kutijice, bijelo LED svjetlo na njihovom kućištu će zatreptati, označivši da su spremne za uparivanje. Potražite ih u Bluetooth postavkama svog mobitela i uparite ih. Svako uparivanje nakon toga bit će automatsko. Preporučam da prilikom inicijalnog uparivanja koristite desnu slušalicu, jer lijevoj treba nešto duže vremena za tu radnju. Nije riječ ni o kakvom glitchu, nego o tehničkoj prirodi uparivanja.

Moguće je i manuelno uparivanje, jer svaka slušalica ima svoj prekidač, koji se nalazi na cijeloj vanjskoj strani slušalice. Potrebno je pritisnuti bilo koji od njih na jednu sekundu da bi se slušalica uključila, o čemu će vas također obavijestiti bijelo LED svjetlo. Isključivanje slušalica ide po sličnom principu: ili će se same isključiti čim ih vratite u kutijicu, ili ih možete sami isključiti pritiskom na prekidač u trajanju od pet sekundi. Nakon toga će LED-ica nakratko pocrveniti, a zatim utihnuti.

Prekidači na slušalicama su multifunkcionalni, što znači da ih možete koristiti za primanje poziva. Kad vam zazvoni mobitel, ne morate se javiti na njega, nego pritisnite neku od slušalica i tako obavite poziv. Redmi AirDots imaju vlastiti mikrofon koji radi neočekivano dobro za ovako sitan gadget i vjerujem da ćete kvalitetom poziva biti zadovoljni u jednakoj mjeri kao i ja. Poziv isto tako možete i odbiti, ako prekidač pritisnete i držite tako otprilike jednu sekundu.

Pritiskom na prekidače također možete pokrenuti odnosno pauzirati glazbu s mobitela, ali ne možete se prebacivati između pjesama. To morate odraditi ručno na mobitelu, što ponekad zna biti iritantno, osobito ako nešto radite, a mobitel je ostao u susjednoj sobi. Ako koristite glasovnog asistenta, e pa i njega možete pozvati dvostrukim pritiskom na prekidač.

Zaključak

Mi True Wireless Earbuds Basic ili Redmi AirDots, kako god da ih zovete, nestvarno su jeftine u odnosu na ono što nude. Kompaktne, lagane i udobne, pristajat će u svako uho. S kapacitetom od 43 mAh po slušalici, osigurat će vam autonomiju od gotovo četiri sata.

To još bolje zvuči ako se uzme u obzir kako i sama kutijica ima vlastitu bateriju od 300 mAh, što slušalicama daje dodatni trostruki vijek u vašim ušima. Zvuk iz njih je jako dobar i morate biti zaista profinjena uha da primijetite bilo kakve manjkavosti. Baš naprotiv, Redmi AirDots daju čiste, kvalitetne tonove kojima će – osobito uzimajući u obzir cijenu – krajnji korisnici biti više nego zadovoljni.

POGLEDAJ PONUDU NA TRGOVINI GEEKBUYING!

Možda će vas zanimati

Recenzije

Srednja klasa pametnih telefona dobila je novog, ozbiljnog izazivača. HONOR 90 dodatak je ionako već jakoj ponudi uređaja iz njihovih tvornica. Riječ je o...

Recenzije

Best-buy kategorija pametnih telefona jako je elastičan pojam. Nekada su to bili uređaji s cijenom između 150 i 200 eura, ali danas stvari stoje...

Recenzije

Bežične slušalice postaju sve bolje. Nekad se za dobar gadget morala opljačkati banka, danas ga kupiš za par stotina kuna. Baš zato pišem recenziju...

Recenzije

Prije par mjeseci na recenziji sam imao King Kong 5 Pro, robusni telefon kompanije Cubot. Oklopljen kao tenk, odolijevat će svim izazovima koje imate...