Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Mobiteli

Xiaomi Pocophone F1 recenzija

pocophone f1 recenzija

Xiaomi Pocophone F1 recenzija obrađuje telefon s fokusom na specifikacije i ako je sirova procesorska snaga ono što tražite, ne tražite dalje. 

Nešto opet uzburkava vode u svijetu pametnih mobitela, i naravno to je Xiaomi. Poznati po proizvodnji odličnih mobitela pri razumnim cijenama i stvaranju poznate “MIUI” Android distribucije, ovaj put granicu dižu još više. Ideja donošenja flagship funkcija u niže cjenovne grupe je stara koliko i sama moderna tehnologija, ali uvijek postoji netko tko tu ideju gura dalje.

Ovaj put dobivamo mobitel koji koristi Qualcommov najnoviji Snapdragon 845, sa absurdno velikih 8GB radne memorije i prilićno velikom 4Ah baterijom. Specijalni način hlađenja tog hardvera je isto nešto što razlikuje ovaj mobitel od drugih, a i da ne spominjem njegovu cijenu. Početi ćemo sa njegovom gradnjom i nastaviti na sve drugo kako bi provjerili koliko se ovaj mobitel dobro drži u stvarnosti a ne samo na papiru.

Kvaliteta Gradnje

pocophone f1 recenzija

Prva stvar koja mi je privukla pozornost je plastika na ovom telefonu. Različiti materijali kao što su aluminij, koža, čak i staklo obično su odabrani da pokriju stražnji dio vodećih modela, ali Xiaomi se odlučio za prilično dosadnu mat plastiku. Srećom, to je više manje jedini problem ako ga uopće možemo tako nazvati. Plastična podloga daje mu prednost manje skliske površine i nikakve obstrukcije signala, plus još uvijek izgleda prilično slično kao i aluminijska površina.

Sam telefon se čini prilično težak i čvrst, ali u stvarnosti nikada ne znate koliko padova može izdržati. Srećom, prednje staklo je napravljeno od strane Corninga tako da bi trebalo imati neku zaštitu od grebanja. Gumbi za paljenje i glasnoću sa strane su umjereno taktilni i dobro odvojeni, ali gumb za paljenje nažalost još uvijek nije teksturiran. Izbočeni dio u sredini stražnjeg dijela drži dvije kamere i zrcalni čitač otisaka prstiju, što je još jedna čudna odluka. Zašto staviti staklo tamo gdje će sigurno biti razmazano otiscima prstiju?

Sve u svemu, ovaj mobitel ne radi velike pogreške po pitanju gradnje. Mat plastika i stakleni čitač otisaka prstiju mogu nekome predstavljati problem, ali ostatak je sasvim u redu i ovisi samo o subjektivnom ukusu kupca.

Android OS

pocophone f1 recenzija

U usporedbi s nekoliko prethodnih mobitela koje smo gledali, Xiaomi Pocophone F1 recenzija otkriva da ovaj telefon ima prilično složenu Android distribuciju instaliranu na njemu koja je većinom temeljena na Xiaomievoj svjetski poznatoj MIUI distribuciji. Iako ja ne bih rekao da ima bloat aplikacija u tradicionalnom smislu, MIUI ima *puno* funkcija. Ovo nije običan, čisti Android čiju funkcionalnost širite instaliranjem aplikacija koje su vam potrebne – MIUI je mnogo složeniji. Očekujte provesti barem tjedan dana upoznavanja sa sustavom i navikavanja na sve njegove mogućnosti.

Čak ima nekoliko suvišnih aplikacija kao što su Googleova i Xiaomi galerija. Nažalost, ne možete čak ni onemogućiti većinu ovih bez rootanja telefona. Unatoč svemu, sustav i dalje radi izuzetno glatko bez ikakvih zastoja. Stvarno, sa specifikacijama koje vidimo na ovom telefonu, takva se brzina može očekivati. Govoreći o brzini…

Performanse

Prvo idu benchmarkovi! Kada se testira s Antutuom, Poco F1 dobiva 293160 bodova. Na Geekbenchu postiže 2369 bodova za test s jednom jezgrom i 8717 za multi core test. Na kraju, Renderscript test unutar Geekbencha mu daje 13341 bodova. Dobivši takve rezultate, trenutno zauzima 10. mjesto na Antutuovoj listi najbržih telefona s Samsungovim Note 9 i Googleovim Pixel 3 XL ispod njega.

Sintetički testovi ne govore uvijek cijelu priču, ali ovaj mobitel ima apsurdno moćan hardver za svoju cijenu. Naravno, to znači da se u svakodnevnoj uporabi ne može biti brži. Igre također nemaju problema koje se pokreću na F1 bez problema. Xiaomi je za ovaj telefon odabrao možda pomalo preveliko ime “Master of speed”, ali svakako mogu shvatiti zašto. Kako su benchmarkovi i testovi iz stvarnog života pokazali, nećete dobiti mnogo brže od toga. Jedino što je preostalo za Xiaomi je pružati ažuriranja i optimizirati njihov softver.

Ekran

pocophone f1 recenzija

Naravno, ako ste na budžetu, morat ćete na ovaj ili onaj način smanjivati cijenu. Umjesto OLED ekrana. Xiaomi se umjesto toga odlučio ubaciti obični IPS LCD zaslon za F1. IPS paneli ne dobivaju burn-in i mogu postići bolju točnost boja pri takvoj cijeni, ali mislim da ti faktori uzimaju drugo mjesto u odnosu na prednosti OLED-a kod smartfona. Za ono što jest, F1 još uvijek ima vrlo respektabilan zaslon.

S prilično širokim zubom na vrhu i svim zaobljenim rubovima, ovaj mobitel doista prati današnje trendove dizajna. Također sam sretan što mogu reći da ima vrlo dobre razine osvjetljenja, s vrlo tamnom donjom granicom i dovoljno svijetlom gornjom. Zaslon sam nažalost ima prilično nestandardni omjer od 18.7:9, ali na sreću njegova Full HD rezolucija je prilično razumna i ne bi trebala nepotrebno opterećivati grafički čip.

Kamere

Ako uzmemo najgoru kameru na mobitelu i najbolju, F1 će vjerojatno pasti negdje iznad sredine. Nažalost to ne govori mnogo, pa idemo pogledati što ove kamere ispljunu. Tu je relativno beskoristan 12MP + 5MP  set na poleđini, pošto se druga kamera koristi samo za detekciju dubine slike i ništa drugo. Na prednjoj strani imamo kameru od 20MP koja zasigurno neće donijeti toliku količinu detalja noću, ali tijekom dana izbacuje iznimno oštre fotografije lica.

Srećom, portretni način izvrsno detektira rubove. Redovne fotografije su također vrlo dobre s obzirom da se Xiaomi odlučio koristiti prilično fini Sony senzor. U kombinaciji s njihovom pametnom, ali laganom obradom slike, možete postići neke stvarno dobre snimke s velikim dinamičkim rasponom. Čak i tijekom noći, ova kamera uspijeva izvući neke vrlo razumne fotografije.

Nažalost, ne postoji OIS tako da se stabilizacija videa mora obaviti elektronički. Ipak, ne dopustite da vas to zaustavi – dok je stabilizacija prilično agresivna, također je vrlo precizna! Tijekom dana ili u dobro osvijetljenim prostorima, možete dobiti vrlo stabilan FullHD video. Prelazak na 4K snimanje onemogućuje stabilizaciju tako da morate birati između treskavog, oštrog videa ili stabilnog video s malo manjom rezolucijom. Osobno bih se samo držao FullHD-a.

Audio Mogućnosti

Xiaomi je na sreću zadržalo 3,5mm audio priključak, ali su također dodali i stereo zvučnike! U slučaju F1, slušalica na mobitelu dopunjuje zvučnik s donje strane kako bi se stvorio prilično dobar stereo doživljaj bez uporabe slušalica. Sam zvučnik nije ništa specijalan, ali opet ima ugodan zvuk, nema čujne distorzije čak i pri najvećoj glasnoći a pri tome je i prilično glasan! Napravili su dobro rješenje sa zvučnicima, ali kakav je izlaz za slušalice?

Izlaz za slušalice postiže još manje zanimljive rezultate gledajući kako mu nedostaje snage za velike slušalice a ima i lošiju separaciju kanala. Frekventni odziv se isto malo iskrivi sa spojenim slušalicama a THD ostane većinom isti osim male promjene u niskim frekvencijama. Xiaomi nikad nije bio poznat po kvaliteti zvuka ali čak i jeftiniji Mi A1 postiže bolje rezultate od Pocophonea.

Baterija

U moru 3Ah baterija koje su postale norma danas, vidjeti mobitel s dodatnom 1000mAh baterijom stvarno je pozitivna promjena! Xiaomi Pocophone F1 ima točno 4Ah baterije, a sve manje bi bilo nezadovoljavajuće s obzirom na to da se unutra krije vrlo snažan čipset.

U 15 minutnom Lab501 testu na maksimalnom osvijetljenju, baterija je pala za 4%. U sljedećih 15 minuta gdje sam igrao Fortnite, razina baterije se smanjila za samo 6%. Ako ekstrapoliramo te informacije, dobivamo oko 4 sata igranja na jednom punjenju.

Dodatne Funkcije

Iako ovaj telefon nema neke posebne značajke kao što je IR blaster ili senzor otkucaja srca, on ima uobičajeni asortiman funkcija. FM radio je omogućen i može se koristiti čak i bez uključivanja slušalica. Istina je da tada ne čujete skoro ništa, ali za razliku od većine telefona možete barem uključiti radio. Tu je i čitač otisaka prstiju koji je vrlo brz i radi bez problema. OTG funkcionalnost također nema problema s napajanjem bilo čega što priključim na USB priključak telefona, a GPS je relativno brz pri dobivanju moje lokacije.

Xiaomi Pocophone F1 recenzija – Zaključak

pocophone f1 recenzija

Nemojmo se zavaravati, ovaj telefon je praktički na vrhu prehrambenog lanca u svom rasponu cijena. Xiaomi je slijedio trendove i pokušao stvoriti mobitel koji je privlačan ljudima, ali osobno mislim da su mogli napraviti bolji izbor. Na primjer, vjerojatno su trebali žrtvovati zub, duplu kameru i možda čak smanjiti količinu radne memorije kako bi mogli ubaciti OLED zaslon. Ne računajući to, Xiaomi Pocophone F1 je očito telefon s fokusom na specifikacije i ako sirova procesorska snaga je ono što tražite, ne tražite dalje. Ovaj telefon će vam vjerojatno služiti godinama, budući da ga specifikacije dosta štite od starenja.

Možda će vas zanimati

Android

Skoro svake godine dobivamo novu generaciju pametnih telefona. Ali u većini slučajeva, novi telefoni nude vrlo malo poboljšanja performansi u usporedbi sa svojim prethodnicima....

Xiaomi

Nedavno ažuriranje koje je objavio Xiaomi za određene mobilne telefone izazvalo je neželjene posljedice, čineći neke uređaje neupotrebljivima. Xiaomi je priznao da postoji problem...

Mobiteli

Globalni tehnološki brend HONOR ovih blagdana slavi „neopjevane heroje“ Božića. Ovi pojedinci, često nezapaženi, rijetko prepoznati, a uvijek bitni, posvećeni su radu i brizi...

Android

Iako su iPhone i Android telefoni gotovo jednako zastupljeni na američkom tržištu, istraživanja pokazuju da vlasnici iPhonea često duže zadržavaju svoje uređaje. Jedan od...