Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Android

Android postavke za koje možda niste znali (12 najboljih)

android postavke
Foto: Shutterstock

Mobiteli su uređaji koji su gotovo konstantno uz nas i ne idemo nigdje bez njih. Oni nude funkcije poziva i poruka koje bi nam mogle zatrebati u svakom trenutku, kao i ogroman broj drugih mogućnosti kao fotografiranje, snimanje ili pak sat. Naravno, s obzirom na to da se radi o uređaju koji tako često koristimo, želimo da on bude što bolji i kvalitetniji. Ponekad nije potrebno kupovati novi mobitel kako bismo ga unaprijedili i poboljšali njegov izgled i performanse. Nekad to možemo i sami, a da to nismo niti znali.

Android je najčešće korišteni operacijski sustav za mobitele na svijetu, a mnogi od nas misle da znamo baš sve njegove značajke i kako ih koristiti. To je možda slučaj, ali postoje i oni koji su u krivu jer postoje neke Android postavke koje malo tko zna, a mogu biti jako zabavne i korisne. Upravo ćemo o tim postavkama reći nešto više te opisati kako ih koristiti, za što služe i što ih zapravo čini korisnima.

1. Način rada za goste

Ako ste kao i mi, sasvim sigurno ne volite da netko drugi koristi vaš mobitel. Bilo da imate neki osjetljivi sadržaj na njemu ili brinete da bi netko mogao promijeniti Android postavke koje ste si namjestili po svojim potrebama, držat ćete mobitel dalje od ruku drugih ljudi. Međutim, ako je situacija u kojoj će netko drugi koristiti vaš mobitel neizbježna, način rada za goste je idealno rješenje.

Način rada za goste izvrstan je način da dopustite drugim ljudima da koriste vaš telefon, a da ne mogu pristupiti vašim računima na društvenim mrežama, aplikacijama kao što su, primjerice, bankovne aplikacije, pa čak niti igricama koje igrate u slobodno vrijeme. Ovaj se način jednostavno može uključiti u postavkama korisnika i vrlo vjerojatno ćete ga barem jednom u budućnosti pronaći korisnim.

2. Limiti za korištenje aplikacija

android postavke
Foto: Shutterstock

Mora se priznati, neke današnje aplikacije za mobitele mogu definitivno izazvati ovisnost. Primjerice, možete se uhvatiti kako na Instagramu ili TikToku satima pregledavate video uratke, a tek nakon nekog vremena shvatite koliko je dugo to već radite. Nećemo to nazvati opasnim, ali svakako je činjenica da ste vrijeme utrošeno na te društvene mreže mogli potrošiti bolje.

Ako i vi vjerujete da previše vremena provodite na nekim od tih i sličnih aplikacija, Android vam ovdje može pomoći. Pod Android postavkama roditeljskog nadzora, moguće je provjeriti koliko ste vremena proveli na pojedinoj aplikaciji. Tamo postoji i opcija postavljanja limita na određene aplikacije, a to vam može biti vrlo korisno ubuduće kada se odlučite koristiti neku od njih.

3. Dodajte svoje medicinske informacije

Među Android postavkama uređaja moguće je pronaći i one koje se tiču vašeg zdravlja. Pod pretpostavkom da se nađete u hitnoj medicinskoj situaciji, upravo bi vam te Android postavke mogle uvelike pomoći. U tom slučaju možda nećete moći reći onima koji prvi reagiraju podatke o vašoj krvnoj grupi, lijekovima, alergijama i drugim važnim informacijama. No, ako to kažete svom pametnom telefonu putem sigurnosnih, hitnih i medicinskih informacija, ti će detalji biti dostupni na vašem zaključanom zaslonu i mogu vam pomoći.

4. Automatsko paljenje i gašenje Wi-Fija

Ako imamo priliku spojiti se na Wi-Fi mrežu, rijetko ćemo kada koristiti mobilni promet koji bi nam mogao biti dodatno naplaćen na kraju mjeseca. Kada smo doma ili na poslu, naviknuli smo da je naš mobitel spojen na lokalnu Wi-Fi mrežu, ali kada se udaljimo od nje, odnosno van njezinog dosega, nema previše smisla ostaviti opciju Wi-Fija uključenom.

Ako je to slučaj, Android je može ponovno uključiti umjesto vas kada se vratite u domet mreže na koju ste se prethodno prijavili. Ta se opcija također može podesiti u Android postavkama pod odjeljkom mrežnih postavki.

5. Korištenje manje prometa

Kada smo se već dotaknuli Interneta na mobitelu i mobilnog prometa, vrijedi spomenuti i korištenje manje količine prometa što može biti jako korisno. To je korisno ako vam vaš operater naplaćuje po količini prometa ili ste pak u nekoj stranoj zemlji. Ako je jedno od to dvoje i vaš slučaj, na ograničenom podatkovnom paketu ili u području sa slabom mobilnom pokrivenošću, možete postići da vaš telefon koristi manje podataka tako da te opcije podesite u postavkama mreže i uštede podataka. Ovo funkcionira na nekoliko različitih načina, a dva najkorisnija su da ugasite ili podesite nadogradnje aplikacija ili da omogućite onu postavku koja će učitati slike na stranici koju ste posjetili tek kada ih vi dodirnete.

Upravo slike i video sadržaji troše puno više prometa prilikom posjete nekoj stranici od samog običnog teksta i ako podesite da se te slike ne učitavaju dok ste na stranici, smanjit ćete i promet koji trošite te tako uštedjeti na njemu.

6. Provjera povijesti notifikacija uz Android postavke

Notifikacije koje dobivamo konstantno na našem mobitelu mogu biti od raznih društvenih mreža i aplikacija, ali i od samog sustava Android. One nam mogu usmjeriti pozornost na nešto bitno i zato nije poželjno propustiti ih pogledati. Međutim, jasno je da se to može dogoditi ako ih slučajno izbrišete sa zaslona i ne pročitate. Srećom, Android ima odgovor i na taj problem.

Naime, na ovom je operacijskom sustavu moguće provjeriti povijest notifikacija. Android bilježi vaše obavijesti u slučaju da ste ih prebrzo uklonili i trebate ih vratiti. Možete uključiti tu značajku i vidjeti nedavne obavijesti iz svojih aplikacija odabirom Android postavki obavijesti, a zatim i same povijesti obavijesti. Imajte na umu da se tamo mogu pronaći i obavijesti koje ste onemogućili, uz one koje ste slučajno odbacili.

7. Sakrijte osjetljive notifikacije sa zaslona

android postavke
Foto: Shutterstock

Notifikacije su brz i jednostavan način na koji možemo vidjeti treba li nas netko, pročitati neku vijest i slično. Neke od notifikacija raznih aplikacija za dopisivanje mogu tako ostaviti i sami sadržaj poruke koju smo primili tako da kada pogledamo nas zaključani zaslon zapravo ne moramo imati pristup njegovom otključavanju, a svejedno vidimo o čemu se radi. Sasvim je jasno i logično da neki od nas ne žele da drugi vide slučajno ili namjerno sadržaj tih notifikacija pa traže neki način kako to i postaviti.

I te se Android postavke mogu pronaći na uređajima, a iako njihov izgled i prikaz uglavnom najčešće kontrolira sama aplikacija, sakriti se mogu notifikacije aplikacija koje služe za komunikaciju, odnosno slanje direktnih poruka između dva ili više korisnika.

8. Povećajte sadržaj na zaslonu u Android postavkama

Imati nešto slabiji vid nije sramota. Jasno je da se neki od nas moraju ponekad pomučiti kako bi vidjeli što točno piše na zaslonu, ali ne znamo kako to postići osim da približimo zaslon što je bliže moguće našem licu. Ipak, postoji rješenje i za taj problem. Na Android uređajima se pod postavkama prikaza može podešavati upravo veličina prikaza te fonta slova i brojeva. Tako ćete bez problema moći uočiti sadržaje koji vas zanimaju i neće biti potrebe za stavljanjem naočala ili buljenjem u zaslon dok ne razaznate što na njemu piše.

9. Automatsko otključavanje zaslona na sigurnim mjestima

Ako postoje određena mjesta za koja ste sigurni da nitko nepouzdan neće doći do vašeg telefona, primjerice kod kuće, možete postaviti da se zaslon automatski otključa na tim mjestima radi dodatne pogodnosti. U postavkama sigurnosti možete dodati svoju sigurnu lokaciju te podesiti tu opciju.

Ne možemo reći za nju da je baš pretjerano korisna i mnogima čak i nije baš poželjna, no vrlo je zanimljiva i jedinstvena.

10. Odredite kada će se ugasiti zaslon

Ova značajka na vašem mobitelu možda vam je poznata, a radi se o tome koliko dugo želite da vaš zaslon ostane uključen nakon što ste prestali koristiti mobitel. Naravno, to je pod uvjetom da niste sami na gumb ugasili svoj zaslon. Ta je postavka uglavnom u startu podešena na 30 sekundi, ali to se vrijeme može povećati ili smanjiti u postavkama te je često ta značajka nazvana “spavanje”.

11. Pronađite svoj izgubljeni mobitel

android postavke
Foto: Shutterstock – Android postavke

S obzirom na to da su mobiteli uz nas gotovo cijeli dan, vrlo vjerojatno pazimo na njih i ne može nam se dogoditi da ih izgubimo. Međutim, postoje slučajevi kada se to ipak dogodi, a pozivanje vlastitog broja možda nema učinka jer smo ga ostavili daleko ili smo ugasili tonove zvona. I za taj se problem pobrinuo Android koji ima opciju pronalaska izgubljenog mobitela.

Kako bi korisnici povećali svoje šanse za pronalazak nestalog uređaja, mogu aktivirati Androidov ugrađeni sustav praćenja. Ta se opcija nalazi u postavkama sigurnosti, a nakon njezine aktivacije, ako izgubite svoj pametni telefon, u pretraživaču se prijavite na svoj Google račun te posjetite stranicu “Pronađi moj uređaj“. Moći ćete vidjeti lokaciju svog mobitela na karti te ga tako vrlo vjerojatno i pronaći.

12. Projiciranje sadržaja na većim uređajima

Android mobiteli mogu projicirati, odnosno emitirati svoje sadržaje na bilo kojem monitoru ili televizoru koji podržava Chromecast. Iako mnoge aplikacije imaju vlastite Chromecast opcije, također možete projicirati bilo koji zaslon ili aplikaciju iz postavki. Ovo vam omogućuje da puno lakše pregledavate neke sadržaje kao fotografije i video uratke na velikom zaslonu, bez potrebe za trudom kako biste uočili poneki detalj koji se ne vidi jasno na malenom zaslonu mobitela.

Zaključak – Android postavke

Android je operacijski sustav prepun zabavnih značajki koje će se svidjeti svakome. Njih je zapravo jako puno i gotovo ih je nemoguće naučiti u nekom kratkom roku. Štoviše, usudimo se reći da neki nikada zapravo ne nauče sve što im nudi njihov mobilni uređaj koji ima ovaj operacijski sustav, a ako za samo jednu stvar s ovog popisa niste znali, onda je to samo dokaz naše tvrdnje.

Neke od ovih Android postavki koje smo spomenuli mogu biti jako korisne pa je čak i preporuka koristiti ih, dok druge ovise isključivo o vašim osobnim preferencijama koje želite imati ili ne dok koristite svoj uređaj. Sve u svemu, nadamo se da ste pronašli nešto zanimljivo u ovom tekstu i da smo vam korištenje vašeg Android uređaja učinili još zabavnijim!

Možda će vas zanimati

Mobiteli

Tisuće i tisuće mobilnih telefona postat će neupotrebljivo jer se 3G mreža zauvijek ugasi. Telekomunikacijski divovi trenutačno postupno ukidaju zastarjelu 3G mrežu – što...

Mobiteli

Nubia Z60 Ultra bila je među prvim pametnim telefonima koji su lansirani s najnovijim vodećim SoC-om Snapdragon 8 Gen 3. Nubia je konačno donijela...

Mobiteli

Dosadilo vam je pronaći svoj telefon na 0% samo nekoliko trenutaka nakon što ga potpuno napunite? Utvrdili ste da vaš telefon ne može izdržati...

Mobiteli

Heineken je najnovija tvrtka koja nas pokušava vratiti u vrijeme prije pametnih telefona. Proizvođač piva, u suradnji s modnom markom Bodega i proizvođačem uređaja...