Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Apple

Apple pobjeđuje u tehnološkom nadmudrivanju? Riješen problem Flipper Zero napada na iPhone?

Apple pobjeđuje u tehnološkom nadmudrivanju? Riješen problem Flipper Zero napada na iPhone?
Shutterstock

Apple je nedavno poduzeo mjere za zaštitu svojih iPhone uređaja od sofisticiranog Bluetooth napada koji je koristio Flipper Zero, multifunkcionalni uređaj za hakiranje. Ovaj napad je bio posebno zabrinjavajući jer je uzrokovao da iPhone uređaji primaju nekontrolirani nalet pop-up obavijesti, što je rezultiralo njihovim zaključavanjem i eventualnim rušenjem. Ova ranjivost je predstavljala značajan sigurnosni rizik, jer su korisnici bili izloženi potencijalnim neovlaštenim pristupima i ometanjima u radu svojih uređaja.

Iako Apple nije službeno potvrdio detalje ove nadogradnje, izvještaji od ZDNET-a i 9to5Mac-a sugeriraju da je Apple tajno implementirao zaštitnu mjeru u najnovijoj verziji svog operativnog sustava, iOS 17.2. Ovaj potez ukazuje na brzu i učinkovitu reakciju Applea na sigurnosne prijetnje, što je od vitalnog značaja u svijetu gdje su cyber napadi sve češći.

Kroz testiranja, ZDNET i 9to5Mac otkrili su da, iako Flipper Zero još uvijek može poslati Bluetooth obavijesti na uređaje koji koriste iOS 17.2, učinak tih obavijesti je znatno umanjen. Umjesto prethodnog zaključavanja i rušenja, iPhone uređaji sada prikazuju samo nekoliko pop-up obavijesti, što ne utječe značajno na funkcionalnost uređaja.

Iako detalji o tome kako je Apple postigao ovu zaštitu ostaju nejasni, očekuje se da će dodatne informacije biti otkrivene u budućnosti. Tech zajednica, uključujući publikacije poput The Verge, aktivno traži više informacija od Applea. Konačno, korisnici iPhonea se savjetuju da ažuriraju svoje uređaje na najnoviju verziju iOS-a kako bi osigurali maksimalnu sigurnost i zaštitu od ovakvih i sličnih napada.

Napad koji je uključivao Flipper Zero, kompaktni i svestrani uređaj za hakiranje, predstavljao je značajnu prijetnju sigurnosti za korisnike iPhonea. Ovaj uređaj, opremljen firmwareom treće strane poznatim kao Flipper Xtreme, bio je u stanju iskoristiti slabost u iOS-u 17.0. Ključna funkcija ovog firmwarea omogućavala je Flipperovom ugrađenom Bluetooth radiju da emitira ogroman broj Bluetooth obavijesti prema obližnjim uređajima.

Ova funkcionalnost Flipper Xtreme firmwarea iskorištavala je ranjivost u sustavu obavijesti iOS-a, omogućujući napadaču da preplavi iPhone uređaje s pop-up obavijestima. Ovaj nalet obavijesti bio je toliko intenzivan da je dovodio do preopterećenja sustava na iPhoneima, uzrokujući njihovo zaključavanje i u krajnjem slučaju, rušenje. Takvo ponašanje predstavljalo je ne samo sigurnosni rizik, već i ozbiljno kršenje privatnosti i funkcionalnosti uređaja.

Napad je bio posebno opasan jer se mogao izvesti s relativno malim znanjem i opremom, stvarajući rizik za bilo kojeg korisnika iPhonea u dometu Flipper Zero uređaja. Ova ranjivost je istaknula potrebu za stalnim nadzorom i ažuriranjem sigurnosnih protokola u mobilnim operativnim sustavima, kao i potrebu za većom svjesnošću o mogućim cyber prijetnjama među korisnicima pametnih telefona.

Prije najnovijih ažuriranja, jedini efikasan način zaštite iPhone uređaja od ovog Bluetooth napada bio je potpuno isključivanje Bluetooth funkcije. To je bio značajan nedostatak s obzirom na važnost Bluetootha u svakodnevnoj upotrebi, od povezivanja s bežičnim slušalicama do upotrebe raznih pametnih uređaja.

Međutim, čini se da je Apple uspio riješiti ovu ranjivost u svojoj najnovijoj verziji iOS-a, 17.2. Prema testiranjima provedenim od strane ZDNET-a i 9to5Mac-a, kada se pokuša izvesti napad koristeći Flipper Zero na iPhoneu koji koristi iOS 17.2, broj pop-up obavijesti koje se pojavljuju na uređaju je znatno smanjen. Ove obavijesti više nisu dovoljne da uzrokuju zaključavanje ili rušenje uređaja, što ukazuje na to da je Apple implementirao efikasno rješenje za ovaj problem.

Detalji o tome kako je Apple postigao ovaj sigurnosni uspjeh trenutno nisu poznati. The Verge, jedna od vodećih tehnoloških publikacija, izrazio je interes za dobivanje više informacija od Applea o ovoj sigurnosnoj nadogradnji i namjerava ažurirati svoj članak s novim informacijama čim ih dobiju.

Za korisnike iPhonea, ovaj razvoj događaja predstavlja važan razlog za ažuriranje njihovih uređaja na najnoviju verziju iOS-a. Ažuriranje na iOS 17.2 ne samo da će povećati sigurnost uređaja, već će i poboljšati ukupnu stabilnost i performanse, čime se osigurava da korisnici imaju pristup najnovijim funkcijama i sigurnosnim poboljšanjima koje Apple nudi.

Možda će vas zanimati

Apple

Zamislite vraćanje na tvorničke postavke kao čisti početak – novu ploču koja trajno briše i informacije i postavke na vašem iPhoneu. Bilo da prodajete...

Apple

Tehnološki div Apple zabilježio je najveći pad prodaje iPhonea od prvih mjeseci pandemije COVID-a. Prodaja od siječnja do ožujka pala je za 10 posto...

Apple

Novo curenje informacija tvrdi da se Apple priprema izdati iPhone 16 Plus u više od pet boja trenutnog iPhonea 15 Plus. Nakon glasina o...

Mobiteli

Nakon što ste platili stotine eura za sićušno “računalo” u svom džepu, može biti neugodno otkriti da se ne uključuje – pogotovo ako više...