Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Apple

Mali hakerski uređaj napada iPhone mobitele: Za sada nema rješenja

Mali hakerski uređaj napada iPhone mobitele: Za sada nema rješenja
Pixabay

Ako se zateknete u kafiću, biblioteci ili bilo gdje drugdje i vaš iPhone iznenada počne prikazivati niz skočnih prozora te se neprestano restartira, dobro pogledajte oko sebe za uređajem nalik na mali USB ključ jer on može biti izvor problema.

Riječ je o uređaju Flipper Zero, hakerskom alatu koji se opisuje kao “svestran uređaj za tehnološke entuzijaste” namijenjen interakciji s bežičnim komunikacijskim sustavima. Prema informacijama dostupnim na službenoj stranici, Flipper Zero ima više funkcija, uključujući mogućnost da služi kao bežični ključ ili alat za testiranje prodiranja u računalne mreže. No, kako upozorava Ars Technica, ovaj uređaj iskorištava se i u manje plemenite svrhe – od mijenjanja kanala na televizorima u javnim prostorima do kloniranja hotelskih ključeva ili otvaranja garažnih vrata. Sada je poznato da ovaj alat može izazvati probleme i s iPhone uređajima.

Sigurnosni stručnjak Jeroen van der Ham iskusio je ovo tijekom putovanja vlakom u Nizozemskoj, gdje je njegov iPhone neočekivano počeo prikazivati brojne iskačuće prozore i sam se restartirao, što ga je učinilo skoro neupotrebljivim.

“Telefon postaje praktički neupotrebljiv. Između tih poremećaja uspijevate nešto učiniti samo kratko vrijeme, pa je iskustvo izrazito frustrirajuće. Čak i kao sigurnosni stručnjak upoznat s ovom vrstom napada, teško je odmah shvatiti što se događa,” rekao je van der Ham. Naknadno je otkrio da je uzrok bio putnik koji je koristio Flipper Zero, šaljući Bluetooth zahtjeve svim iPhone uređajima u blizini, zasipajući ih zahtjevima za spajanje i time ih čineći praktički neupotrebljivima.

Kao rješenje, koje predlaže TechCrunch, navodi se isključivanje Bluetootha u postavkama iPhonea, no to može biti izazovno kada se uređaj neprekidno restartira i prikazuje iskačuće prozore. Kod Android uređaja postoji više mogućnosti, kao što je pronalazak opcije ‘nearby share’ i isključivanje obavijesti.

Ova pojava ističe rastuću potrebu za poboljšanom sigurnošću na uređajima s Bluetooth povezivosti. U vremenu kad hakerski alati poput Flipper Zero-a postaju sve napredniji i dostupniji, korisnici bi trebali biti dodatno oprezni i informirani o mogućnostima zaštite svojih uređaja od neželjenih cyber napada.

Nezadovoljstvo zbog novih cyber napada

Već smo upoznati s neredima koje uređaji poput Flipper Zero mogu izazvati, ali ono što zabrinjava jest činjenica da se njegove mogućnosti čine sve širim, sada kada su na meti i iPhone i iPad uređaji.

Može se argumentirati da sigurnost tehnologija koje koriste radio-frekvencijske (RF) signale nikada nije bila na zavidnoj razini, te da su one bile sigurne uglavnom zato što hakeri nisu pokazivali veliki interes za njihovo kompromitiranje. No, s uređajima poput Flipper Zero koji proces hakiranja čine gotovo trivijalnim – primjerice, na njegovoj web stranici stoji: “Flipper je konstruiran tako da olakša svakodnevnu upotrebu – ima čvrsto kućište, jednostavne tipke i ergonomski oblik, bez izloženih tiskanih pločica ili oštrih pinskih konektora.”

S tim u vidu, RF sustavi postaju sve privlačniji cilj za prosječne hakere i ljubitelje tehnologije, čak i ako je njihov jedini cilj stvaranje kaosa i ometanja za obične korisnike pametnih telefona.

Trenutno ne postoji mnogo načina za zaštitu od ovakvih napada, osim biti svjestan svog okruženja i po potrebi isključiti Bluetooth. Međutim, jasno je da je neophodno razviti jače sigurnosne mjere za uređaje koji koriste RF tehnologiju kako hakerski alati postaju sve napredniji i sofisticiraniji.

Osim toga, važno je educirati korisnike o potencijalnim prijetnjama i načinima kako se mogu zaštititi. To uključuje redovito ažuriranje softvera, izbjegavanje neprovjerenih bežičnih mreža i korištenje različitih sigurnosnih funkcija koje nude operativni sustavi. Kako se tehnologija razvija, tako moraju rasti i mjere zaštite, kako bi se osigurala privatnost i sigurnost korisnika u digitalnom prostoru.

Možda će vas zanimati

Apple

Novo curenje informacija tvrdi da se Apple priprema izdati iPhone 16 Plus u više od pet boja trenutnog iPhonea 15 Plus. Nakon glasina o...

Mobiteli

Nakon što ste platili stotine eura za sićušno “računalo” u svom džepu, može biti neugodno otkriti da se ne uključuje – pogotovo ako više...

Apple

Na LCG Auctionsu, stranici za online dražbe, prodaje se originalni neraspakirani iPhone iz 2007. s 4GB memorije. Navodi se da je to tek treći...

Apple

Želite kupiti iPhone, a opet ne potrošiti previše novca? iPhone SE 2022 rješenje je za vas. Izvana se ne mijenja mnogo u odnosu na...