Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Mobiteli

Oukitel U18 [RECENZIJA] – jeftinija alternativa svima koji žele iPhone X

Oukitel U18

Oukitel U18 jeftini je odgovor iz Kine i alternativa svima onima koji silno žele iPhone X, ali nemaju novaca da si ga priušte.

Kada je brzo kopiranje dizajna u pitanju, Kinezima nema premca. Tek što se pojavi kakav flagship, eto jeftine alternative iz neke od bezbrojnih kineskih kompanija koje proizvode smartfone. Dva dominantna proizvođača na globalnoj razini, Samsung i Apple, imaju vlastite poslovne filozofije i dizajnerske smjernice. Put kojim ide Samsung pomalo je trnovit jer zaobljeni ekrani nisu jeftini za proizvesti, pa za njih gotovo i nema alternative.

Apple je druga pjesma, jer generacijama nije mijenjao dizajn. Njihov posljednji i najskuplji model, iPhone X, koliko god da razvikan bio, tek je nesavršena verzija onog što su kineski proizvođači (prvenstveno Xiaomi) već odavno usavršili: ekran preko gotovo cijele prednje strane telefona. Appleov pokušaj u tom smjeru donio im je dosta muke i nisu uspjeli postići ono što Xiaomijeva serija Mix ima evo već treću (drugu i pol, točnije) generaciju, dakle ekran bez rubova na tri strane. Najbolje što su mogli postići jest izrezati komad ekrana pri vrhu i ondje smjestiti senzore, kameru i zvučnik; drugačije nije išlo. Kako to već s iPhoneima ide, u početku su im se svi rugali. Kao, kakav je to zub na vrhu i slično. A onda, malo-pomalo, počele su pristizati vijesti o prvim kopijama.

Oukitel U18

Jedna takva tema je današnje recenzije. Oukitel U18 jeftini je odgovor iz Kine i alternativa svima onima koji silno žele iPhone X, ali nemaju novaca da si ga priušte. Takvih je, izgleda, puno. Evo već treći put otkad pišem recenziju dođe na Gearbest, pa već sutradan plane. Ima ga još na Geekbuyingu, pa pogledajte ovdje ukoliko ste zainteresirani za ovaj model.

Prvi dojmovi

Ajfonski. 🙂 Čvrsta bijela kutija pokazuje da Oukitel polako mijenja i ambalažu. Ranije su njihovi smartfoni odreda dolazili u tankim, lomljivim narančastim kutijama, dok je nekoliko posljednjih modela serije K (pogledajte koje smo imali na recenziji) bilo upakovano u puno otporniju, crnu ambalažu. Ova kutija je bijela pretpostavljam zato što je i ona od iPhonea X bijela; ostali mobiteli serije U (kao U11 Plus, npr.) sada također dolaze u crnim kutijama.

Podizanjem poklopca dočekao me kineski iPhone X. Prednjom stranom jako je sličan originalnom iPhoneu, što je dakako i cilj. Zanimljivo mi je vidjeti kako se kod kopiranja drugih proizvođača besramno kradu čak i imena, pa se mogu kupiti razni Mixevi ili S8 ili S9, ali Oukitel ovom mobitelu nije dodao nikakav X u ime.

Mobitel je u ruci pomalo težak, jer ima 210 grama. Moj Mi Note 3 je lakši pa mi je trebalo vremena da se priviknem, ali već nakon dva dana korištenja bilo mi je sasvim normalno imati tu težinu u ruci ili džepu. Da ne pričam samo o ekranu: zadnja strana ima zanimljivu teksturu oko kamere, što je posuđeno rješenje od Huawei Mate 10 Pro. Oukitel ovom prilikom nije, dakle, posuđivao s jedne, nego s dvije strane. 🙂 Mobitel je nešto deblji nego sam navikao (puni centimetar), što je žrtva zbog baterije većeg kapaciteta. Lijepo je zaobljen sa svih strana i ugodan za rad jednom rukom, pa mu zbog toga mogu oprostiti spomenute nedostatke.

Sad kad sam ispričao ono što sam morao o posuđenom dizajnu, idemo konkretnije o mobitelu. U kutiji se nalazi – vidjeli ste Unboxing, pretpostavljam – mobitel, silikonska zaštitna maska, punjač, USB kabel, igla za otvaranje SIM ladice, adapter za slušalice, upute i jamstvo. Sasvim dovoljno opreme, mada bih volio vidjeti i slušalice u kombinaciji. Kad smo već kod njih, U18 nema 3,5-milimetarski ulaz za njih, nego ćete ih spajati na USB Tip-C ulaz. Baš zbog toga je u paket dodan gore spomenuti adapter. Iz nekog razloga dužina metalnog dijela USB-a (onaj dio koji se umeće u mobitel) duža je od standardnog, što sam primijetio tek naknadno. Kontaktirao sam Oukitel i dobio prilično šturo objašnjenje da je to zbog – ekrana, što god im to značilo. U daljnje objašnjavanje nisu išli, jer bi to bilo odavanje poslovnih tajni.

Ekran

Ajfonski. 🙂 iPhone X ima omjer stranica 21:9, pa isto toliko ima i Oukitel U18. Dijagonala iznosi 5,85 inča (baš kao i njegov uzor) pri rezoluciji od 1.512×720 točaka. Neuobičajena rezolucija povremeno će kod prikaza multimedije i igranja igara rezultirati crnim rubovima sa strane, jer ne podržavaju sve igre ovakav odnos stranica odnosno rezoluciju. Prikaz će se prebaciti u standardni 1.280×720, što je žrtva na koju se mora pristati ako se želi ajfonovski zaslon sa zubom. Napominjem da to nije univerzalna pojava, nego se događa u otprilike 30% slučajeva.

Prikaz na ekranu je zato vrlo dobar, s jasnim i živim bojama. Od zaštite tu je tek folija naljepljena preko njega. Onaj zub na vrhu moram još jednom spomenuti, jer ako želite doći do brzog izbornika povlačenjem prstom s vrha ekrana naniže nećete dobiti ništa. To morate napraviti tako što ćete povući prstom s lijeve ili desne strane zuba, gdje se našlo mjesta za kameru, senzore, zvučnik ali ne i za notifikacijsko svjetlo. Ugodno sam iznenađen odličnom responzivnošću ekrana, koja je za koplje iznad konkurencije iz ovog cjenovnog razreda. Uredno je prepoznavao sve pokrete (dopušta do 5 dodira odjednom) što za upotrebljivost mobitela znači puno, puno više negoli bilo kakvi zubi, zubne proteze ili drvene noge. 🙂

Hardver

Toliko sam puta pisao o ovome što ovaj mobitel ima, da više ne znam što reći. Mediatek MT6750T čest je gost na našim stranicama što možete pročitati u recenzijama unazad godinu dana. Čipset je to s praga srednje kategorije i ima osam procesorskih jezgri. Četiri jače rade na 1,5 GHz i zadužene su za zahtjevnije aplikacije, a četiri slabije rade na 1 GHz i posao im je obračunavati se sa sitnišem kako bi se uštedjela baterija. U oba slučaja je riječ o ARM Cortex-A53 jezgrama, samo na različitom radnom taktu. Osim spomena samog procesora, treba reći kako se grafikom bavi Mali T-860 M2, dvojezgreni procesor zadužen isključivo za grafiku.

Svom će korisniku pružiti fluidan rad u uobičajenom dnevnom režimu, pri čemu itekako pomaže 4 GB radne memorije. Skladišni prostor je danas već standardnih 64 GB, što je jako lijep napredak u odnosu na skromnih 16 GB, akko su stvari stojale prije samo godinu i pol dana. Moram pohvaliti senzor otiska prsta, koji odlično funkcionira.

Kamere

Navikao sam da jeftini mobiteli imaju slabašne kamere, ali tu i tamo naleti pokoji uređaj koji iznenadi. U18 ima kamere koje u povoljnim uvjetima snimaju prilično dobre fotografije, bolje od direktne konkurencije. Na leđima je dvostruki senzor, a onaj koji je odgovoran za dobre fotke je Sony IMX135. Razlučivost mu je 13 MP, što se softverski podiže do 16 MP. Drugi senzor ima 5 MP i odgovoran je za bokeh efekt i monokromatske fotografije. Prilikom fokusiranja na raspolaganju imate dugmić za 2x zoom, kojeg najtoplije preporučam jer je gubitak na kvaliteti praktički nepostojeći.

Oukitel voli kamere na svojim mobitelima interpolirati na višu vrijednost, pa niti sad nije propustio priliku. Isto je učinio i s prednjom kamerom, pa je njenih 8 MP (senzor je Omnivision 8858) kroz softversko pojačanje dotjerano sve do 13 MP. Selfie fotke su iznenađujuće dobre, mada je fokus pomalo spor i trebat ćete mirnu ruku za baš onako dobru fotku. Video se snima u Full HD rezoluciji s 30 sličica u sekundi.

Softver, povezivanje, audio i video

Na onih lagodnih 64 GB memorijskog prostora nalazi se Android 7 Nougat. Čist, bez ikakvog bloatwarea, tek s prigodno promijenjenim ikonama što Oukitel radi kod svakog svog mobitela. Oukitel je naknadno najavio nadogradnju na Android 8, pa ukoliko se odlučite za ovaj mobitel, imat ćete na njemu posljednju verziju operativnog sustava. Kao potvrdu Oukitelove posvećenosti ovome uređaju, mogu reći kako me je odmah po uključenju dočekala obavijest o nadogradnji (ispravak sitnih softverskih bugova), kao i još jedna nakon tri ili četiri dana korištenja. Lijepo je vidjeti kako se proizvođači brinu i o jeftinijim modelima, a ne samo o flagship kategoriji. Da se razumijemo, ne rade oni to zato što su dobre duše, nego zbog konkurencije. 🙂 Podržane su različite geste i pokreti, što možete prilagoditi u postavkama.

Povezivanje je uredno jer mobitel podržava domaće mreže pri čemu je kvaliteta razgovora standardno kvalitetna. Bluetooth povezivanje sam odradio sa svim uređajima koje imam: bežičnim slušalicama Bluedio T3 Plus, auto-punjačem Xiaomi Roidmi 3S, pametnim satom Xiaomi Amazfit te laptopom na kojem upravo pišem ovu recenziju. Svako spomenuto povezivanje prošlo je glatko i bez smetnji ili prekida veze. Oukitel U18 ima zvučnik smješten na dnu telefona, a kako funkcionira pogledajte u videu.

Baterija

Zanimljivo mi je držati u rukama mobitel koji je očita kopija boljeg uređaja, a svejedno naći kvalitetne komponente. Baterija je jedna od njih, jer se Oukitel pobrinuo da mobitel zaista potraje. U Oukitel U18 ugrađena je baterija od 4.000 mAh čija se autonomija znala protegnuti na dan i pol, za vrlo sitno kraće od gotovo puna dva dana. Screen-on Time se kretao između 6 i 10 sati, zavisno kako sam koristio telefon. To je vrlo subjektivna ocjena, jer će svaki korisnik postići drugačiji rezultat. Pomoći će potrošnja u igrama: ‘War Wings’ je za sat vremena potrošio 8%, a ‘War Robots’ je povukao malo više, okruglih 10%.

Benchmark, igre

U svakoj recenziji koristim iste alate za testiranje telefona. Budući da smo već imali mobitele s istom ovakvom konfiguracijom na recenziji, rezultat kojeg je Oukitel U18 polučio u skladu je s očekivanjima. Generički rezultati postignuti testovima nisu isto što i korisničko iskustvo, pa sam zbog toga zavrtio nekoliko igraćih naslova.

Kad ga se stisne jačim naslovima zna zatrzati i preskočiti pokoju sličicu, no to generalno ne utječe pretjerano na igrivost. Igrao sam War Wings, Injustice 2 i War Robots na njemu i ponašao se baš kao što je opisano, što se može vidjeti u videu. Namjerno snimim nekoliko minuta igranja kako bi se vidjela duža sekvenca, jer je sve manje od toga nedovoljno da bi se stekla cjelovita slika.

Zaključak

Želite li jeftini iPhone X klon? Upravo zbog toga čitate ovu recenziju, pa ću vam reći kako stvari stoje: ekran je dobar, baterija također, hardver vrlo pristojan za cjenovnu kategoriju. Kamere su iznenađujuće iskoristive i vidi se da se Oukitel potrudio oko njih, dok sa softverske strane sve radi zaista fluidno.

 

S druge strane pristat ćete na kompromise kao što je nešto veća težina i debljina te gubitak svjetla za obavijesti. Uzimajući u obzir cjenovni razred kojem Oukitel U18 pripada (jer je to i dalje najbitnija stavka kod kupnje kineskih mobitela), možemo reći kako Oukitel i dalje daje dobru vrijednost za novac.

NABAVI OVAJ MOBITEL NA GEEKBUYINGU

Oukitel U18

Specifikacije za Oukitel U18

Model: Oukitel U18
Sim kartica: Dual SIM kartica (2x nano SIM)
OS: Android 7.0
CPU: MT6750T, Octa Core
GPU: Mali-T860
RAM: 4 GB
ROM: 64 GB
Proširiva memorija: Da, do 64 GB
Povezivost: GPS, Wi-Fi (802.11 b/g/n), Bluetooth 4.0
-2G: GSM 850/900/1800/1900 MHz
-3G: WCDMA 900/2100 MHz
-4G: FDD-LTE 800/900/1800/2100/2600 MHz
Senzor otiska prsta: Da
Zaslon: 5.85“, 1.512×720 p
Kamera:
 – Prednja: 8 MP (interpolacijom do 13 MP)
 – Zadnja: 13 MP (interpolacijom do 16 MP) + 5 MP
Bljeskalica: Da
Baterija: 4.000 mAh, fiksna
Sadržaj paketa: Mobitel, adapter, USB kabel, silikonska maska, igla za SIM, adapter za slušalice, upute
Cijena:  191,99 dolara

Možda će vas zanimati

Recenzije

Srednja klasa pametnih telefona dobila je novog, ozbiljnog izazivača. HONOR 90 dodatak je ionako već jakoj ponudi uređaja iz njihovih tvornica. Riječ je o...

Recenzije

Best-buy kategorija pametnih telefona jako je elastičan pojam. Nekada su to bili uređaji s cijenom između 150 i 200 eura, ali danas stvari stoje...

Recenzije

Bežične slušalice postaju sve bolje. Nekad se za dobar gadget morala opljačkati banka, danas ga kupiš za par stotina kuna. Baš zato pišem recenziju...

Recenzije

Prije par mjeseci na recenziji sam imao King Kong 5 Pro, robusni telefon kompanije Cubot. Oklopljen kao tenk, odolijevat će svim izazovima koje imate...