Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Android

Prvi pogled na neke značajke koje će imati Android 14

Android 14

Google je objavio prvi detaljniji pregled za razvojne programere, u kojem je objasnio koje bi značajke trebao imati Android 14. Taj pregled također nam daje dobru ideju o tome što možemo očekivati ​​u smislu značajki i postavki. Pogledajmo stoga što je novo u Androidu 14 i prođimo kroz sve najbolje značajke.

Ime

Kao što se sjećamo, do izlaska Androida 10, Google je svoje verzije Androida nazivao po raznim slatkišima. Te verzije nosile su imena poput:

 • Android 1.5: Cupcake
 • Android 1.6: Donut
 • Android 2.0/2.1: Eclair
 • Android 2.2: Froyo
 • Android 2.3: Gingerbread
 • Android 3.0/3.1/3.2: Honeycomb
 • Android 4.0: Ice Cream Sandwich
 • Android 4.1/4.2/4.3: Jelly Bean
 • Android 4.4: KitKat
 • Android 5.0/5.1: Lollipop
 • Android 6.0: Marshmallow
 • Android 7.0/7.1: Nougat
 • Android 8.0/8.1: Oreo
 • Android 9.0: Pie

Međutim, to više nije slučaj pa se Google odlučio držati broja verzije, tako da je Android 14 jednostavno poznat kao Android 14. Ipak, Google još uvijek interno koristi taj prvobitni način davanja imena svojim Android inačicama, pa se čini da Android 14 ima kodni naziv Upside Down Cake.

Datum izlaska

kalendar
Foto: Unsplash

Google nije službeno objavio datum izlaska Androida 14. Općenito, velika nova izdanja Androida obično se objavljuju u jesen svake godine, iako točan datum izdanja može varirati. Na primjer, Android 13 objavljen je u kolovozu 2022. godine, Android 12 objavljen je također u kolovozu 2021. godine, dok je Android 11 objavljen u rujnu 2020. godine. Vrijedi imati na umu da se datum izdavanja Androida 14 može promijeniti, tako da je teško točno reći kada će to biti. No, ono što se sa sigurnošću može reći je da je njegovo pojavljivanje u planu ponovno u tom periodu ove godine.

Nove značajke

Kao što smo rekli, pokušat ćemo predstaviti sve nove značajke koje bi trebao imati Android 14, a o kojima je izvijestio sam Google. Prvo ćemo se dotaknuti nekih značajki pristupačnosti.

Izgled i pristupačnost

Tijekom godina, Google je demonstrirao svoju predanost pristupačnosti implementacijom različitih značajki u svom operativnom sustavu Android. S izdavanjem Androida 13, korisnici nešto slabijeg vida dobili su nove alate kao što su način čitanja, podrška za Brailleov način zaslona i audio opisi. Osim toga, Android 12 poboljšao je povećanje zaslona i dodao mogućnost upravljanja zaslonom pomoću izraza lica.

U Androidu 14 korisnici će moći uživati ​​u još većim fontovima, s opcijom skaliranja fontova do 200% u usporedbi s ograničenjem od 130% u Androidu 13. Google je također uključio nelinearno skaliranje fontova, što osigurava da veći tekst ostane nepromijenjen po veličini, dok se manji tekst može povećati. Razvojni programeri imat će i veću kontrolu nad jezikom u svojim aplikacijama, uz mogućnost prilagodbe popisa jezika na temelju regije.

Baterija

baterija
Foto: Unsplash

Google radi na poboljšanju trajanja baterije u Androidu 14 kroz različite promjene. Iako to možda neće biti velika promjena i poboljšanje kao što smo mogli vidjeti u nekim prethodnim verzijama Androida, očekuje se da će napravljene izmjene rezultirati značajnim uštedama.

Google će implementirati i dopuštenje za takozvani “točan raspored alarma”, zahtijevajući da sve novoinstalirane aplikacije koje nisu satovi ili kalendari zatraže to dopuštenje od korisnika. Tvrtka je objasnila ovaj dodatak rekavši da precizna funkcionalnost alarma može utjecati na trajanje baterije i druge bitne resurse.

Jedna značajka koja će ponovno biti omogućena je prikaz vremena korištenja zaslona od posljednjeg potpunog punjenja. Ova opcija je korisna ako želite točniju sliku o tome koliko vam baterija telefona zapravo traje.

Jedan od glavnih naglasaka stavit će se i na učinkovitost za zadatke kao što su pozadinske aktivnosti i preuzimanja datoteka. Promjene u preuzimanju i učitavanju datoteka olakšat će upravljanje tim zadacima, osobito kada su potrebna ograničenja kao što je preuzimanje samo putem Wi-Fi mreže.

Značajke privatnosti

Android 14 nema toliko značajki privatnosti i sigurnosti kao prethodne verzije. Međutim, još uvijek postoji značajna promjena koja bi mogla izazvati neke kontroverze.

Glavna razlika između Androida 14 i Androida 13 je ta što novo ažuriranje blokira instalaciju starijih Android aplikacija. Prema Googleu, ova promjena posebno cilja aplikacije kreirane za Android 5.1 Lollipop i starije, budući da zlonamjerni softver često cilja na te starije aplikacije kojima nedostaje moderna sigurnost i zaštita privatnosti.

Ova promjena znači da se mnoge zastarjele aplikacije, poput starih igara i alata, više ne mogu instalirati na Android 14 uređaje. Ako nadogradite na Android 14, starije aplikacije ostat će na vašem uređaju, ali to neće biti slučaj za nove uređaje koji dolaze s unaprijed instaliranim Androidom 14, na kojem te aplikacije prethodno nisu postojale.

Google također radi na borbi protiv zlonamjernog softvera modifikacijama sustava i dinamičkog učitavanja koda. Te promjene nisu izravno vidljive korisniku, ali svejedno bi trebale pružiti dodatni sloj zaštite od spomenutog tipa softvera.

Nepotvrđene glasine

mobitel
Foto: Unsplash

Postoji još jedan velik broj značajki koje se očekuju na Androidu 14, ali one nisu potvrđene i zasad se samo radi o glasinama koje ipak djeluju moguće.

Vodeće tehnološke tvrtke kao što su Qualcomm, Huawei i T-Mobile, nedavno su objavile planove za mogućnost satelitske komunikacije. Google bi se također mogao pridružiti tome uvođenjem izvorne podrške za satelitsku komunikaciju na Androidu 14. Iako detalji o mogućnostima ove značajke još uvijek nisu jasni, ta podrška olakšat će stvari proizvođačima pametnih telefona. Još nije jasno hoće li ova značajka biti dostupna na Pixel uređajima.

Aplikacija Health Connect osmišljena je za prikupljanje zdravstvenih podataka iz različitih aplikacija za fitness i zdravlje te podržava podatke vodećih marki kao što su Samsung, Fitbit i Peloton. Trenutačno se ova aplikacija mora preuzeti, ali postoje naznake da bi je Google mogao integrirati u Android 14. To znači da korisnici možda neće morati posebno preuzimati tu aplikaciju.

Klon aplikacija je vrsta mobilne aplikacije koja se razvija kopiranjem značajki, funkcionalnosti i dizajna postojeće aplikacije, a postoje neki dokazi da bi Google mogao pružiti mogućnost kloniranja aplikacija za Android 14. To bi omogućilo kloniranje aplikacije bez potrebe za kupovinom telefona od proizvođača koji to podržava, jer bi to imali svi Android telefoni. Nije jasno sa sigurnošću hoće li ovo biti omogućeno ili ne, ali postoje naznake da hoće.

Možda će vas zanimati

Mobiteli

Poznati tech-portal Wired.com napravio je popis najboljih jeftinih pametnih telefona, a na vrhu popisa nalazi se Google Pixel 7A. Riječ je o smartphoneu koji...

Apple

Novo curenje informacija tvrdi da se Apple priprema izdati iPhone 16 Plus u više od pet boja trenutnog iPhonea 15 Plus. Nakon glasina o...

Android

Ne tako davno, Motorola je bila prvak jeftinih Android telefona. Povoljni Motorola telefoni bili su dobro napravljeni, promišljeno dizajnirani i među najboljima u svojoj...

Mobiteli

Nakon što ste platili stotine eura za sićušno “računalo” u svom džepu, može biti neugodno otkriti da se ne uključuje – pogotovo ako više...