Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Blackview banner

Android

Vlasnici iPhonea zadržavaju svoje pametne telefone duže od korisnika Androida: Evo zašto je tako!

Vlasnici iPhonea zadržavaju svoje pametne telefone duže od korisnika Androida: Evo zašto je tako!
Shutterstock

Iako su iPhone i Android telefoni gotovo jednako zastupljeni na američkom tržištu, istraživanja pokazuju da vlasnici iPhonea često duže zadržavaju svoje uređaje. Jedan od glavnih razloga za to je visoka kvaliteta izrade iPhonea.

Nedavna izvješća Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) ukazala su na promjenu u navikama potrošača. Dok su tijekom pandemije COVID-19 mnogi često mijenjali svoje iPhone uređaje, sada je trend ponovno usmjeren prema zadržavanju iPhonea dulje vremensko razdoblje prije prelaska na noviji model. Ovaj trend nije primijećen samo među korisnicima iPhonea već i među vlasnicima Android uređaja.

Prema podacima iz istog izvješća, 61% kupaca iPhonea koristilo je svoj prethodni model duže od dvije godine, dok je isto tvrdilo 43% vlasnika Android uređaja. Zanimljivo je i da je gotovo trećina vlasnika iPhonea (29%) koristila svoj uređaj tri godine ili duže, dok je samo 21% vlasnika Androida učinilo isto.

U usporedbi, samo 10% vlasnika iPhonea mijenjalo je svoj uređaj unutar godine dana, dok je čak 21% vlasnika Androida učinilo isto.

Postoji nekoliko teorija koje objašnjavaju ovakve trendove. Neki smatraju da su vlasnici iPhonea općenito bogatiji i više zainteresirani za tehnologiju i dizajn, dok su vlasnici Androida često više orijentirani na proračun. No, CIRP ističe da se podaci ne slažu s tim uvriježenim mišljenjima.

Jedan od razloga za različite trendove nadogradnje može biti učestalost ažuriranja. Dok Apple svake godine predstavlja nove modele iPhonea, Android ekosustav, s markama kao što su Samsung, Google i Motorola, predstavlja više novih modela tijekom godine. To može pružiti korisnicima Androida češće prilike za razmatranje nadogradnje.

No, jedan od ključnih čimbenika zbog kojih korisnici iPhonea rjeđe mijenjaju svoje uređaje mogla bi biti i trajnost i pouzdanost samih uređaja, što korisnicima pruža dugotrajno zadovoljavajuće iskustvo upotrebe.

Možda će vas zanimati

Apple

Ako se zateknete u kafiću, biblioteci ili bilo gdje drugdje i vaš iPhone iznenada počne prikazivati niz skočnih prozora te se neprestano restartira, dobro...

Apple

Od svoje Serije 2, Apple Watch je stekao certifikat koji ga potvrđuje kao uređaj otporan na vodu do dubine od 50 metara. No, s...

Apple

Nakon otprilike mjesec dana beta testiranja, očekuje se da će iOS 17.1 biti dostupan široj javnosti sljedeći tjedan. Nadogradnja uključuje nekoliko novih značajki, ispravki...

Apple

Nisu samo vlasnici novog iPhonea suočeni s tehničkim problemima – i novi Apple satovi pokazuju poteškoće u radu. Mnogi su smatrali da je Apple...