Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Apple

Rdio: povezivanje glazbenih usluga i društvenih mreža

Dok svi Appleovi korisnici nestrpljivo očekuju nove planove proizvođača iPod uređaja o proizvodu Lala, nova glazbeno-društvena aplikacija bori se s novom konkurencijom na području digitalnog oblika glazbe. Janus Friis i Niklas Zennström zajedno s tvrtkom Atomico, koja se bavi ulaganjem u tehnologiju, otkrili su Rdio. Spomenuta tvrtka ima ambiciju promijeniti način na koji korisnici pristupaju, otkrivaju i plaćaju glazbu.

Ovo nije prvi slučaj da neka tvrtka koja se bavi digitalnom glazbom planira spomenute promjene, ali analitičari kažu da Rdio ima šanse napraviti preokret. Rdio je već dogovorio suradnju s tvrtkama EMI Music, Sony Music Entertainment, Universal Music Group, Warner Music Group kao i nizom ostalih tvrtki koji imaju veliki utjecaj na području digitalne glazbe.

„Ključ ove ideje jest sposobnost integracije mobilnih tehnologija, medija i društvenih mreža u jedan diferencirani proizvod“, izjavio je Michael Gartenberg, jedan od partnera pri Altimeter Group grupaciji. „Kod ovog aspekta Rdiov plan izgleda obećavajuć. Dodavanjem društvene komponente, prelaze se granice običnog glazbenog proizvoda.“

Rdio obećava napredak pri načinu na koji korisnici pretražuju i dijele glazbu, kao i način na koji pristupaju glazbi preko web preglednika na smartphone uređajima. Rdio će omogućiti pristup 5 milijuna pjesama uz mjesečnu pretplatu u iznosu od 9.99 doalra za web i mobilni pristup (uključujući i opciju sinkronizacije) i 4.99 dolara za isključivo web pristup.

„Mnoge usluge digitalne glazbe su se okušale u rješavanju nekih specifičnih izazova, ali nitko nije uspio na eleganatan način integrirati pronalazak i visoku kvalitetu glazbenih proizvoda pod okriljem jedne usluge“, izjava je Friisa. „Mi smatramo da su korisnici spremni na sljedeću evoluciju u glazbi“.

Naravno da Rdio najveće snage polaže u konstantan priljev relevantne glazbe dostupne preko web preglednika i smartphone uređaja, koju je ujedno lako i dijeliti. Izvršni direktor Rdio tvrtke, Drew Larner, otišao je toliko daleko da je izjavio da Rdio ima sposobnost poboljšati korištenje mobilne glazbe. Ovo su hrabre izjave za sami početak. Ako su izjave Mike McGuirea, dopredsjednika odjela za istraživanje pri Gartner`s Media Industry Advisory Services tvrtki , točne, tada i nisu.

„Glazbena industrija koja je orijentirana online distribuciji postala je dominatna. No tu postoji mnogo mogućnosti za tvrtke da stvore glazbene usluge koje se naplaćuju te koje su bazirane na oblaku. Pogotovo jer sve više i više korisnika dopušta drugim korisnicma pristup vlastitoj glazbi. Industrija mora nastaviti ulagati u te modele kako bi proširila tržište zbog generiranja prihoda te stvaranje alternativa besplatnim uslugama“, izjavio je McGuire.

Rdio želi ostvariti alat koji replicira osobne glazbene sadržaje s iTunes ili Windows Media Player servisa skenirajući korisnikov račun te ga pritom odmah prebacuje u Rdio zbirku. Rdio korisnici mogu zajedno surađivati te dijeliti glazbene liste. Poveznice i informacije o najdražim pjesmama mogu se dijeliti s prijateljima preko usluga e-maila ili društvenih mreža Facebook i Twitter.

Trenutno, Rdio proizvodima se pristupa jedino preko pozivnice. Rdio će također početi omogućavati pristup novom proizvodu i njegovim inačicama u razvoju preko web stranice, uz plaćanje. Pitanje je koliko će se taj proizvod moći mjeriti s funkcionalnošću koju je Apple namijenio Lali?

„Kada je iPod predstavljen prije 10 godina, sve se vrtilo oko lokalne sinkronizacije, povezivajući pokretni uređaj kablom. Mi krećemo u mnogo širi svijet. Bit će zanimljivo vidjeti što će Apple osmisliti za Lalu te hoće li se i njihove usluge nalaziti u oblaku“, završio je Gartenberg.


Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Vernee

Pohvalno se piše o kineskoj kompaniji Vernee – i mi smo među takvima – čiji se telefoni diče izvrsnom kvalitetom i performansama. Jedan od...

Bluboo

Bluboo Maya Max pametni je telefon kojeg njegova izrada, komponente i optimiziranost čine jednim od najozbiljnijih kandidata za kupovinu. Primarna, gotovo pa jedina svrha...

Doogee

Doogee X5 Pro je još jedan u nizu kineskih mobitela međutim realno gledajući nemaju svi love na bacanje da bi si mogli priuštiti bilo...

Elephone

Tvrtka Elephone upravo je pustila u pretprodaju svoj novi adut, model Elephone S7. Navedeni dolazi u dvije varijante: S7 s dijagonalom zaslona od 5,5 inča...

Oglašavanje