Oukitel

Oukitel s modelom K5000 baca rukavicu u lice Galaxyju S8 – može li u istu rečenicu s njime?

Prošlog je tjedna stigla najava kako Oukitel radi na novom pametnom telefonu imena K5000. Prve informacije dale su vrlo obećavajuće obrise budućeg telefona, jer je rečeno kako će ovaj imati zaslon dijagonale od impresivnih 5,7 inča i s omjerom stranica 2:1 (ili 18:9, kako vam se više sviđa). Prednja strana imat će ono uobičajeno 2.5D zakrivljenje, dok će stražnja strana biti u potpunosti zaobljena (3D). Dizajn, evo vidi se po slikama, jasno upućuje tko je dizajnerima bio uzor: Samsung Galaxy S8. Iz Oukitela kažu kako mogu napraviti jednako dobar telefon po drastično nižoj cijeni, pa idemo pogledati ima li u tome istine.

Krenimo od zaslona. Kao što rekoh, riječ je o 5,7 inča u HD+ rezoluciji (1.440×720 točaka). Oukitel je ovdje neznatno kraći; Galaxy S8 ima, naime, dijagonalu ekrana od 5,8 inča s istim omjerom stranica i izdašnijom (Quad HD+) rezolucijom.

Sljedeća instanca po kojoj su slični (da ne kažem kao jaje jajetu) jest, očito, dizajn. Veliki ekrani, minimalan udio rubova s gornje i donje strane te zaobljenost gdje god da se pogleda može lako zbuniti površno oko.

Što se pak hardvera tiče, memorijska im je osnovica ista: K5000 i Galaxy S8 imaju po 4 GB radne i 64 GB memorije za spremanje podataka. Obje se memorije mogu proširiti i to sa maksimalnih 128 GB u slučaju K5000 odnosno 256 GB u slučaju južnokorejske perjanice. Osam jezgara se nalazi u procesorima oba uređaja, s tom razlikom da je K5000 udomio Mediatek MT6750T, dok u Galaxy S8 čuči Snapdragon 835. Razlika je i u bateriji: Oukitelova serija K poznata je po izdašnom kapacitetu baterije, tako da K5000 ima okruglo 5.000 mAh. Galaxy S8 ovdje je za dva koraka kraći i posjeduje bateriju kapaciteta 3.000 mAh.

Kamere spominjem na kraju, mada su one nešto što je danas nezaobilazno kad pričamo o pametnim telefonima. Oukitel K5000 sprijeda ima Samsungov senzor sa 16 megapiksela, što se interpolacijom podiže do 21 MP. Za stražnji je senzor odgovoran Sony; ondje se, naime, nalazi njegov IMX135, čijih se 13 megapiksela također interpolacijom podiže do 16 MP. Samsung za svoj flagship pak donosi kamere od 12 MP straga te 8 MP sprijeda.

Sličnosti je poprilično: dizajnerski su gotovo isti a zaslon, RAM i ROM prate se u stopu. Razlika je pak na strani Samsunga kad je riječ o rezoluciji ekrana i kudikamo jačem procesoru. Što onda nudi K5000? Iz nabrojanoga se može ukazati na bateriju te prije svega daleko nižu cijenu. Za više informacija o ovom uređaju preporučamo da posjetite službenu stranicu proizvođača, ili pak pratite naše stranice – svakako ćemo o ovom telefonu pisati i ubuduće.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh