ZTE

ZTE juri na vrh svjetske produkcije pametnih telefona

Koliko god mi potrošači imali koristi od velike konkurencije među proizvođačima pametnih telefona, toliko oni imaju muke da izađu na kraj sa sve razmaženijim i zahtjevnijim kupcima. Prostora za napredak na tržištu nema puno, jer konkurencija snažno puše za vratom; i najmanji znak slabosti može rezultirati teškim posljedicama o čemu svjedoči krah Nokie, HTC-a ili Motorole, bivših giganata ove industrije.

Stoga je rast prodaje u drugom kvartalu ove godine za čak 36% vijest koja izaziva puno pozornosti, a baš je to rezultat kojeg je postigao ZTE na američkom tržištu.

Do prije tek koju godinu, ZTE je bio potpuni anonimus. Nitko ga nije kupovao jer nitko nije niti znao za njega. No stanje na tržištu pametnih telefona u međuvremenu se znatno promijenilo; nekoć veliki igrači postali su mrtvo slovo na papiru, a njihovo su mjesto zauzeli kineski OEM-i.

ZTE je jedan od njih – zahvaljujući pažljivo oblikovanoj poslovnoj strategiji, u Sjedinjenim su Državama dospjeli na četvrto mjesto po udjelu na tržištu. Trenutno drže 11,5% tržišta i polako, ali sigurno se približavaju LG-u, koji s 15,4% drži treće mjesto. Fokus na zapadna tržišta toliko im je bitan da su prepustili domicilno – kinesko – drugim kompanijama poput Huaweija ili Oppoa. Lixin Cheng, izvršni direktor ZTE-a, kaže da će tako ostati i ubuduće. Sjedinjene Američke Države kao najkompetitivnije tržište svijeta ima prvenstvo u odnosu na sve ostale, a odmah nakon toga je Europa.

Daljnji proboj prema trećem mjestu – prva dva drže nedodirljivi Apple i Samsung – odvijat će se uz pomoć američkih operatera, putem čijih se trgovina prodaje najviše pametnih telefona. ZTE već ima kvalitetan odnos s njima; u trgovinama se nudi velik broj modela s logom ove kompanije, koji se ističu po izvrsnom omjeru uloženo/dobiveno. Drugi rukavac prodaje ide preko online trgovina kao što su Amazon ili Best Buy, gdje je moguće kupiti iste uređaje kao i u trgovinama, no bez ugovorne obveze i po nižoj cijeni.

Ovakav se pristup unazad nekoliko godina itekako isplatio: ZTE se ugodno ukorijenio na zapadna tržišta (u ponudi ga imaju i naši operateri), a zahvaljujući kvaliteti, pouzdanosti i pristupačnoj cijeni sva je prilika kako će i dalje napredovati.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh