Kako se piše pravilno na hrvatski?

Antidatirati ili antedirati?

Kako je pravilno pisati: antidatirati ili antedatirati?

Ovdje je riječ o dvojbi kako se pravilno piše glagol antedatirati ili antidatirati. Glagol dolazi u značenju staviti raniji datum.

Glagol je sastavljen od glagola datirati te prefiksa ante ili anti. Dakle, da bismo saznali koji je od ovih dvaju prefiksa pravilan i kako pisati glagol, valja znati što oba prefiksa znače.

U ovom slučaju da bismo znali ispravno pisanje važno je znati kako je riječ nastala. Glagol u značenju staviti raniji datum umjesto pravoga dolazi od latinskog prefiksa ante i glagola datirati. Stoga se pravilno piše antedatirati, antedatiram, antedatiraš, antedatirao, antedatirala… Prefiks anti dolazi u značenju protiv (antikorupcijski, antiamerički), dok ante znači ranije, prije. Navest ćemo neke primjere pravilne uporabe.

Primjeri:

  • Došlo je do velikog otkrića o tome kako su akteri te zloglasne afere antedatirali neke ugovore.
  • Došlo je do nekih problema pri antedatiranju aneksa ugovora o radu na neodređeno.
  • Nije mogao vjerovati da njegovi kolege traže antedatiranje navedenih ugovora.
  • Odvjetnik je tražio antedatiranje dopisa koji su kompromitirali njezina muža.
  • Bojim se da je on bio taj koji je antedatirao dokumente koji su upućivali na malverzacije.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše glagol antedatirati, antedatirao, antedatirala, antedatirali, antedatiramo, antedatiraju, antedatiravši, antedatiraj… Pravilno se piše glagolska imenica antedatiranje. Glagol nastaje od prefiksa ante u značenju prije (kao kod ante meridiem) i glagola datirati. Označava postavljanje datuma ranijeg od pravog.