Tag : A

Kako je pravilno pisati: atipičan ili atipićan? Dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o pridjevu kojim se označava nešto što nije uobičajeno. Naglašen je kratkouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati atipičan, atipična, atipi..

Read more

Kako je pravilno pisati: atipičnost ili atipićnost? Dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o imenici ženskog roda kojom se označava nešto što nije tipično. Naglašena je kratkouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati atipičnost, atipično..

Read more

Kako je pravilno pisati: antarktički ili antartički? Ovdje je riječ pridjevu kojim se označava nešto što se odnosi na ledeni kontinent Antarktiku. Naglašen je kratkouzlaznim naglaskom te dolazi od latinske riječi antarcticos. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati antarktički, antarktičkog, antarktič..

Read more

Kako je pravilno pisati: Anktartika ili Antartika? Ovdje je riječ o imenici ženskog roda koja označava područje oko Južnog pola. Naglašena je kratkouzlaznim naglaskom te dolazi od latinske riječi antarcitus. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati Antarktika, Antarktike, Antarktici, Antarkti..

Read more

Kako je pravilno pisati: arktički ili arktićki?Dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o pridjevu koji označava nešto što se odnosi na Arktik. Naglašen je kratkouzlaznim naglaskom te dolazi od latinske riječi arcticus. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati arktički, arktičkog, arktič..

Read more

Kako je pravilno pisati: Artik ili Arktik? Ovdje je riječ o imenici muškog roda koja označava područje oko Sjevernog pola. Naglašena je kratkouzlaznim naglaskom te dolazi od latinske riječi arcticus. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati Arktik, Arktika, Arktiku, Arkti..

Read more

Kako je pravilno pisati: aeronautika, aero-nautika ili aero nautika? Ovdje je riječ o pravilima sastavljenog ili rastavljenog pisanja. Naime, oblik aero jest prefiksoid, odnosno vezani leksički morfem. Pravilo glasi da se izraze s prefiksoidima piše sastavljeno. Pravilno se piše aeronautika, aeronautike, aeronautici, aeronauti..

Read more

Kako je pravilno pisati: aeronautićki ili aeronautički? Ovdje je riječ o pravilima sastavljenog ili rastavljenog pisanja. Naime, oblik aero jest prefiksoid, odnosno vezani leksički morfem. Pravilo glasi da se izraze s prefiksoidima piše sastavljeno. Pravilno se piše aeronautički, aeronautičkog, aeronautičkom, aeronautič..

Read more

Kako je pravilno pisati: aeronavigacija ili aero navigacija? Ovdje je riječ o pravilima sastavljenog ili rastavljenog pisanja. Naime, oblik aero jest prefiksoid, odnosno vezani leksički morfem. Pravilo glasi da se izraze s prefiksoidima piše sastavljeno. Pravilno se piše aeronavigacija, aeronavigacije, aeronavigaciji, aeronavigaci..

Read more

Kako je pravilno pisati: avion ili avijon? Ovdje je riječ o imenici muškog roda koja označava letjelicu koja ima krila te je teža od zraka. Naglašena je kratkouzlaznim naglaskom te dolazi od francuske riječi avis. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati avion, aviona, avionu, avionom, avi..

Read more