Tag : F

Kako je pravilno pisati: francuz ili Francuz? Ovdje je riječ o pravilima pisanja velikog i malog početnog slova. U hrvatskom jeziku pravilo glasi da se imena stanovnika kontinenta, države, grada ili mjesta pišu velikim početnim slovom. Stoga je pravilno pisati: Francuz, Francuza, Francuzi, Francuzima, Francuskinja, Francuski..

Read more

Kako je pravilno pisati: fotomontaža ili foto montaža? Ovdje je riječ o pravilima sastavljenog i rastavljenog pisanja. Prefiksoid foto dolazi od grčke riječi phȏs u značenju: svjetlo. U hrvatskom jeziku pravilo glasi da se prefiksoid foto uvijek piše sastavljeno. Dakle, pravilno se piše: fotomontaža, fotomontaži, fotomonta..

Read more

Kako je pravilno pisati: fotoreporter ili foto reporter? Ovdje je riječ o pravilima sastavljenog i rastavljenog pisanja. Prefiksoid foto dolazi od grčke riječi phȏs u značenju: svjetlo. U hrvatskom jeziku pravilo glasi da se prefiksoid foto uvijek piše sastavljeno. Stoga je pravilno pisati: fotoreporter, fotoreporteri, fotoreportaža, fotoreporta..

Read more

Kako je pravilno pisati: fotorobot ili foto robot? Ovdje je riječ o pravilima sastavljenog i rastavljenog pisanja. Prefiksoid foto dolazi od grčke riječi phȏs u značenju: svjetlo. U hrvatskom jeziku pravilo glasi da se prefiksoid foto uvijek piše sastavljeno. Stoga se pravilno piše: fotorobot, fotorobotu, fotorobota, fotorobot..

Read more

Kako je pravilno pisati: fotolaboratorij ili foto laboratorij? Ovdje je riječ o pravilima sastavljenog i rastavljenog pisanja. Prefiksoid foto dolazi od grčke riječi phȏs u značenju: svjetlo. U hrvatskom jeziku pravilo glasi da se prefiksoid foto uvijek piše sastavljeno. Stoga je pravilno pisati: fotolaboratorij, fotolaboratorija, fotolaboratori..

Read more

Kako je pravilno pisati: fotoklub ili foto klub? Ovdje je riječ o pravilima sastavljenog i rastavljenog pisanja. Prefiksoid foto dolazi od grčke riječi phȏs u značenju: svjetlo. U hrvatskom jeziku pravilo glasi da se prefiksoid foto uvijek piše sastavljeno. Stoga je ispravno pisati: fotoklub, fotokluba, fotoklubu, fotoklu..

Read more

Kako je pravilno pisati: fotodokumentacija ili foto dokumentacija? Ovdje je riječ o pravilima sastavljenog i rastavljenog pisanja. Prefiksoid foto dolazi od grčke riječi phȏs u značenju: svjetlo. U hrvatskom jeziku pravilo glasi da se prefiksoid foto uvijek piše sastavljeno. Stoga je pravilno: fotodokumentacija, fotodokumentacije, fotodokumentac..

Read more

Kako je pravilno pisati: fotoćelija ili foto ćelija? Ovdje je riječ o pravilima sastavljenog i rastavljenog pisanja. Prefiksoid foto dolazi do grčke riječi phȏs u značenju: svjetlo. U hrvatskom jeziku pravilo glasi da se prefiksoid foto uvijek piše sastavljeno. Pravilno je pisati: fotoćelija, fotoćelije, fotoćelijama, fotoćel..

Read more

Kako je pravilno pisati: fotoatelijer ili foto atelijer? Ovdje je riječ o pravilima sastavljenog i rastavljenog pisanja. Prefiksoid foto dolazi do grčke riječi phȏs u značenju: svjetlo. U hrvatskom jeziku pravilo glasi da se prefiksoid foto uvijek piše sastavljeno. Stoga je pravilno pisati: fotoatelijer, fotoatelijera, fotoatelijerom, fotoatelij..

Read more

Kako je pravilno pisati: fotoaparat ili foto aparat? Ovdje je riječ o pravilima sastavljenog i rastavljenog pisanja. Prefiksoid foto dolazi do grčke riječi phȏs u značenju: svjetlo. U hrvatskom jeziku pravilo glasi da se prefiksoid foto uvijek piše sastavljeno. Dakle, pravilno se piše: fotoaparat, fotoaparata, fotoaparati, fotoaparatima. Isto vrijedi i za: fotoalbum, fotoama..

Read more