Tag : Č

Kako je pravilno pisati: četvrtak ili ćetvrtak? Dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o imenici muškog roda kojom se označava četvrti dan u tjednu. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati četvrtak, četvrtka, četvrtku, četvrt..

Read more

Kako je pravilno pisati: crvenjeti ili crveniti? Ovdje je riječ o dvama glagolila koja su oba točna, ali imaju različito značenje. Crvenjeti označava postajati crvenim bez svjesne volje. Crveniti označava činiti što crvenim. Tako je pravilno: Crvenjela se od stida. Majstor je cr..

Read more

Kako je pravilno pisati: ćetvrti ili četvrti? Dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o pridjevu koji označava nešto što dolazi iza trećeg. Naglašen je kratkouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati četvrti, četvrtog, četvr..

Read more

Kako je pravilno pisati: čavrljati ili ćavrljati? Dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o glagolu koji znači ugodno i opušteno razgovarati te tako provoditi neko vrijeme. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati čavrljati, čavrljam, čavrljaš, čavr..

Read more

Kako je pravilno pisati: čuvar ili ćuvar? Dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o imenici muškog roda koja označava onoga koji nešto ili nekoga čuva. Naglašena je kratkouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati čuvar, čuvara, čuvaru, čuva..

Read more

Kako je pravilno pisati: čuvarkuća ili ćuvarkuća? Dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o imenici ženskog koja označava višegodišnju zeljastu biljku. Naglašena je kratkouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati čuvarkuća, čuvarkuće, čuvarku..

Read more

Kako je pravilno pisati: čuvajte ili čuvaj te? Ovdje je riječ o pravilima sastavljenog ili rastavljenog pisanja. Imperativ množine znači brinuti, paziti na nešto ili nekoga. Naglašen je dugouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku piše se sastavljeno čuvajte, čuva..

Read more

Kako je pravilno pisati: čuvajmo ili čuvaj mo? Ovdje je riječ o pravilima sastavljenog ili rastavljenog pisanja. Imperativ množine znači brinuti, paziti na nešto ili nekoga. Naglašen je dugouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku piše se sastavljeno čuvajmo, čuva..

Read more

Kako je pravilno pisati: četiristo ili četristo? Ovdje je riječ o broju kojeg označavamo s 400 te možemo pisati i četiri stotine. Naglašen je kratkosilaznim naglaskom te se tvori od četiri i sto. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati ..

Read more

Kako je pravilno pisati: čili ili ćili? Dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o imenici muškog roda koja označava vrstu ljute paprike ili jelo koje se priprema s ljutom paprikom. Naglašena je kratkosilaznim naglaskom te dolazi od engleske riječi chili. Pravilno je pisati čili, ..

Read more