Tag : U

Kako je pravilno pisati: uzvračanje ili uzvraćanje? Dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o glagolskoj imenici koja dolazi od glagola uzvraćati. Naglašena je kratkouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati uzvraćanje, uzvraćanja, uzvraća..

Read more

Kako je pravilno pisati: uzvračati ili uzvraćati? Dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o nesvršenom glagolu koji znači uzvratiti pažnju, pomoć ili nešto drugo. Naglašen je kratkouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati uzvraćati, uzvraćam, uzvrać..

Read more

Kako je pravilno pisati: uzročnik ili uzroćnik? Dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o imenici muškog roda kojom se označava nešto što je uzrok. Naglašena je kratkouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati uzročnik, uzročnika, uzročn..

Read more

Kako je pravilno pisati: uzrećica ili uzrečica? Dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o imenici ženskog roda kojom se označava neka poznata izjava. Naglašena je kratkouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati uzrečica, uzrečice, uzreč..

Read more

Kako je pravilno pisati: uzročan ili uzroćan? Dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o pridjevu koji se označava nešto što je uzrok. Naglašen je kratkouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati uzročan, uzročna, uzročni, uzro..

Read more

Kako je pravilno pisati: uznićar ili uzničar? Dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o imenici muškog roda kojom se označava netko tko je čuvar u zatvoru. Naglašena je kratkosilaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati uzničar, uzničara, uzničaru, uznič..

Read more

Kako je pravilno pisati: uzlijetanje ili uzljetanje? Dvojbe u pisanju između glasovnih skupina /ije/ i /je/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o glagolskoj imenici koja dolazi od glagola uzlijetati. Naglašena je dugouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati uzlijetanje, uzlijetanja, uzlijeta..

Read more

Kako je pravilno pisati: uzlijetati ili uzljetati? Dvojbe u pisanju između glasovnih skupina /ije/ i /je/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o nesvršenom glagolu koji znači započeti neki let. Naglašen je dugouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati uzlijetati, uzlijećem, uzlijeć..

Read more

Kako je pravilno pisati: uzletjeti ili uzletijeti? Dvojbe u pisanju između glasovnih skupina /ije/ i /je/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o glagolu koji znači započeti let. Naglašen je kratkouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati uzletjeti, uzletim, uzletiš, uzl..

Read more

Kako je pravilno pisati: uvuči ili uvući? Dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o svršenom glagolu koji znači nešto unijeti vukući. Naglašen je kratkouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati uvući, uvučem, uvučeš, uvu..

Read more