Tag : P

Kako je pravilno pisati: polu finalist, polufinalist ili polu-finalist? Ovdje je riječ o pravilima sastavljenog ili rastavljenog pisanja. Imenicom muškog roda označava se osobu koja sudjeluje u polufinalu. Naglašena je kratkouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati polufinalist, polufinalista, polufinali..

Read more

Kako je pravilno pisati: polufinale, polu finale ili polu-finale? Ovdje je riječ o pravilima sastavljenog ili rastavljenog pisanja. Imenica muškog roda označava stupanj natjecanja prije finalnog dijela. Naglašena je dugouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati polufinale, polufinala, polufin..

Read more

Kako je pravilno pisati: prvašič ili prvašić? Dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o deminutivu ili umanjenici imenice prvaš. Naglašena je kratkouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati prvašić, prvašića, prvaši..

Read more

Kako je pravilno pisati: prjesan ili prijesan? Dvojbe u pisanju između glasovnih skupina /ije/ i /je/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o pridjevu kojim se označava nešto što je nekuhano, sirovo. Naglašen je dugouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati prijesan, prijesna, prije..

Read more

Kako je pravilno pisati: poči ili poći? Dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o svršenom glagolu koji znači negdje krenuti ili uputiti se. Naglašen je dugosilaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati poći, pođem, pođeš, pođe, pođ..

Read more

Kako je pravilno pisati: provijetravanje ili provjetravanje? Dvojbe u pisanju između glasovnih skupina /ije/ i /je/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o glagolskoj imenici koja dolazi od glagola provjetravati. Naglašena je dugouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati provj..

Read more

Kako je pravilno pisati: provijetriti ili provjetriti? Dvojbe u pisanju između glasovnih skupina /ije/ i /je/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o svršenom glagolu koji znači učiniti nešto svježim, pustiti svježi zrak. Naglašen je kratkouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati provjetriti, provjetrim, provjetr..

Read more

Kako je pravilno pisati: provijetravati ili provjetravati? Dvojbe u pisanju između glasovnih skupina /ije/ i /je/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o nesvršenom glagolu koji znači učiniti nešto svježim, pustiti svježi zrak. Naglašen je dugouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati provjetravati, provjetravam, provjetrav..

Read more

Kako je pravilno pisati: potiče ili potiće? Dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o trećem licu jednine glagola poticati. Naglašen je kratkouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisat..

Read more

Kako je pravilno pisati: poriće ili poriče? Dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o trećem licu jednine glagola poricati koji znači negirati nešto što je rečeno ili učinjeno. Naglašen je dugouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisat..

Read more