Tag : Ć

Kako je pravilno pisati: čimpanza ili ćimpanza? Imenica ženskog roda u značenju ‘majmun tropske Afrike iz porodice čovjekolikih majmuna’ došla je u hrvatski jezik iz francuskog. ( francuski chimpanzé). U hrvatskom je pravilno pisati: čimpanza, čimpanzi, čimpanzama, čimpa..

Read more

Kako je pravilno pisati: često ili ćesto? Dvojbe između glasova č i ć nerijetko se pojavljuju u hrvatskom jeziku. Veći broj govornika teško razlikuje te glasove. Ovaj prilog dolazi od praslavenskog čęstъ, a u hrvatskom jeziku pravilno se piše: često. Također je pravilno: učestalo, čest, česta, često..

Read more

Kako je pravilno pisati: čobanac ili ćobanac? Ovdje je riječ o imenici muškog roda koja označava u kulinarstvu pikantno jušno jelo s više vrsta mesa. U hrvatskom standardnom jeziku imenicu je pravilno pisati: čobanac, čobanca, čobancu, čobancom, čobancima, čobanaca, čoba..

Read more

Kako je pravilno pisati: češnjak ili ćešnjak? Ovdje je riječ o imenici muškog roda koja označava začinjsku biljku iz porodice lukova, poznatu i pod nazivom bijeli luk. Dolazi od praslavenske riječi česnъkъ, a u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše: češnjaka, češnjaku, češnjakom, češnjaci, češnjac..

Read more

Kako je pravilno pisati: čakula ili ćakula, čakulati ili ćakulati? Glagol ili imenica dolazi od mletačkog chiàcola u značenju: brbljarije. Izraz ne pripada standardnom jeziku, ali je vrlo popularan u Dalmaciji. Pravilno ga je pisati: ćakulati, ćakula, ćakulica, ćakulam, ćakulaš, ćakulamo… Popularna je i fraza ”ćakule ne čine fritu..

Read more

Kako se pravilno piše: čokolada ili ćokolada? Imenica dolazi od nahuatlske (aztečke) riječi xocolatl, odnosno španjolskog chocolate. Označava poslasticu koja se dobiva miješanjem kakaove mase s raznim dodacima uz veću ili manju količinu šećera. Pravilno je pisati čokolada, čokolade, čokoladi, čokoladom, čokoladama, čokoladica, čokola..

Read more

Kako se pravilno piše: čizma ili ćizma? Imenica koja označava obuću koja seže do koljena ili preko koljena, a dolazi od turskog çizme. Pravilno je pisati čizma, čizme, čizmi, čizmom, čizama, čizmama, čizmica, čizmetina, čizmarica, čizmarija, čizmarstvo, čizmar..

Read more

Kako je pravilno pisati: čipka ili ćipka? Imenica označava fini komad ukrasne tkanine s očicama, izrađen kukičanjem ili vezenjem prema ornamentalnom uzorku. Dolazi od mađarskog csipke, a pravilno ga je pisati čipka, čipke, čipki, čipkom, čipaka/čipka/čipki, čipkama. Ispravno je također čipkast, čipkan, čipkica, čipkarstvo, čipkarica, čipkar..

Read more

Kako je pravilno pisati: četka ili ćetka? Imenica označava predmet s oštrim i čvrstim dlakama ili žicama kojim se što četka, čisti, riba ili pere. Dolazi od praslavenskog (š)četъka, a pravilno se piše četka, četke, četki, četkom, četaka/četki, četkama, četkica, četkast, četkati, iščetk..

Read more