Kako se piše pravilno na hrvatski?

Čuvati ili ćuvati?

Kako je pravilno pisati: čuvati ili ćuvati?

Ovdje je riječ o dvojbi u pisanju između glasova /č/ i /ć/. Takve dvojbe veoma su česte u hrvatskom jeziku, a neki od poznatijih primjera pogrešnog pisanja su kuča (umjesto točnog kuća), vruče (umjesto pravilnog vruće), prića (umjesto pravilnog priča) i drugi.

Nažalost, nekim govornicima je vrlo teško razlikovati glasove č i ć, a nekima je to vrlo jednostavno i usvojili su to od najranijih dana. Također, postoje regije gdje je posebice teško usvajanje razlikovanja č i ć zbog njihovih lokalnih govora gdje te razlike nisu očite.

Glagol označava brinuti se o nečemu ili paziti da se što ne ošteti. Također znači i ostaviti nešto za kasnije ili voditi brigu o kome ili čemu. Pravilno je pisati samo: čuvati, čuvam, čuvaš, čuvanje, čuvar, čuvarica, i sve ostale izvedenice od glagola čuvati.

Primjeri:

  • Čuvam te za sebe i zato te ne pokazujem drugima.
  • Čuvam tajne toliki dobro da ih čak i sam zaboravim.
  • Nije mogla čuvati tajne dulje od dvije minute.
  • Povjerit ću ti svoj trezor na čuvanje i moraš ga čuvati i paziti kao oko u glavi.
  • Možeš li čuvati moje dijete za vikend?
  • Nije htjela čuvati ničiju djecu jer ih jednostavno nije voljela.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše glagol čuvati, čuvala, čuvali, čuvao, čuvam, čuvaš, čuva, čuvajući… Glagolska imenica pravilno se piše čuvanje. Pišu se ispravno i glagoli pričuvati, očuvati, sačuvati. Pravilno se piše imenica muškog roda čuvar i imenica ženskog roda čuvarica.