Kako se piše pravilno na hrvatski?

Deterdžent ili detergent?

Kako je pravilno pisati: deterdžent ili detergent?

Ovdje je riječ o dvojbi kako se pravilno piše imenica muškog roda deterdžent, deterđent ili detergent. Radi se o imenici koja u hrvatski jezik dolazi iz engleskog jezika.

Kad neka riječ dolazi iz drugog jezika prilagođava se hrvatskom jezičnom sustavu. Kako se prilagođava u izgovoru, tako se prilagođava i u pismu.

Tako se, primjerice, imenica taxi u hrvatskom standardnom jeziku pravilno piše taksi. Imenica manager pravilno se piše menadžer, imenica businessman biznismen, i tako dalje. Ovdje je riječ o tome kako se imenica detergent prilagodila hrvatskom standardnom jeziku.

U izvornom engleskom obliku riječ glasi detergent. No u hrvatskom jeziku ta je riječ prilagođena našem fonetskom sustavu i piše se: deterdžent. Ispravno je: deterdženta, deterdžentu, deterdžentom, deterdžentima… Označava kemijsko sredstvo koje se koristi za pranje i čišćenje.

Primjeri:

  • Kupila je posebne deterdžente koji ne zagađuju okoliš.
  • Sama je izrađivala svoje sapune, deterdžente i ostala sredstva za pranje i čišćenje.
  • Rekla je mužu da moraju u trgovinu jer nema više ni kapi deterdženta za pranje rublja.
  • Uključila je perilicu rublja, ali je zaboravila staviti tekući deterdžent.
  • Nije voljela miris tog deterdženta pa ga je odlučila više ne kupovati.
  • Marija sama izrađuje prirodne deterdžente koji lijepo mirišu i ne štete prirodi.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše imenica muškog roda deterdžent, deterdženta, deterdženti, deterdžentima, deterdženata… Imenica dolazi od engleske riječi detergent i označava sredstvo za pranje i čišćenje.