Kako se piše pravilno na hrvatski?

Dobavljač ili dobavljać?

Kako je pravilno pisati: dobavljač ili dobavljać?

Ovdje je riječ o dvojbi u pisanju između glasova /č/ i /ć/. Takve dvojbe veoma su česte u hrvatskom jeziku, a neki od poznatijih primjera pogrešnog pisanja su kuča (umjesto točnog kuća), vruče (umjesto pravilnog vruće), prića (umjesto pravilnog priča) i drugi.

Nažalost, nekim govornicima je vrlo teško razlikovati glasove č i ć, a nekima je to vrlo jednostavno i usvojili su to od najranijih dana. Također, postoje regije gdje je posebice teško usvajanje razlikovanja č i ć zbog njihovih lokalnih govora gdje te razlike nisu očite.

Imenica je nastala od glagola dobavljati i sufiksa -ač, te ju je pravilno pisati: dobavljač, dobavljača, dobavljači, dobavljačem, dobavljačima,… I druge riječi u hrvatskom jeziku tvore se nastavkom -ač te za njih vrijedi isto. Od glagola sakupljati – sakupljač, od voziti – vozač, od šetati – šetač, od plesati – plesač, i tako dalje.

Primjeri:

  • Nisu mogli isplatiti dobavljače i to je značilo da moraju zatvoriti vrata svoje tvrtke.
  • Dobavljači su nas pritiskali, a mi nismo smjeli podizati cijene.
  • Dobavljač je odlučio preseliti svoj posao izvan naše države.
  • U ratu s dobavljačima uvijek bismo izvukli deblji kraj.
  • S dobavljačima je zaista bilo teško pregovarati jer bi uvijek izvukli neku korist.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše imenica muškog roda dobavljač, dobavljača, dobavljači, dobavljaču, dobavljačima… Imenica se tvori od glagola dobaviti (dobavljati) i sufiksa -ač.