Kako se piše pravilno na hrvatski?

E-pošta ili e-mail?

Kako je pravilno pisati: e-pošta ili e-mail?

Ovdje je riječ o tome kako se pravilno piše engleski izraz e-mail ili electronic mail.

Za mnoge izraze iz engleskog jezika dvoji se oko pravila u pisanju. Naime, neki ih pišu onako kako ih i izgovaraju, a drugi se pak drže pisanja u originalnom jeziku – engleskom.

Tako se i dvoji kod pisanja imenice muškog roda taksi ili taxi, gdje je pravilno taxi. Imamo i primjer iz talijanskog jezika, gdje se pravilno piše imenica ženskog roda koja označava popularno jelo – pizza – kao i u talijanskom.

E-mail (izgovora i mejl) sustav je za prijenos poruka preko računala ili mobitela spojenih na mrežu. Kratica e u engleskom jeziku označava pridjev electronic, a u hrvatskom bi imenica glasila: elektronička pošta. Bolje je koristiti hrvatsku dugu varijantu (elektronička pošta) ili kratku varijantu (e-pošta). Također, pravilno je koristiti: e-adresa i e-poruka.

Primjeri:

  • Poslao mi je poruku elektroničkom poštom.
  • Obećao mi je da ćemo se čuti elektroničkom poštom kad uhvati vremena.
  • Dobila sam e-poruku o stanju svojeg tekućeg računa.
  • Dopisivali smo se već dugo, a ono što mi je poslao u zadnjoj e-poruci me šokiralo.
  • Nisam mogla vjerovati da ne koristi elektroničku poštu, a ima 27 godina.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše elektronička pošta ili e-pošta. Izraz e-mail toliko je uvriježen u uporabi da bi bilo teško pronaći nekoliko govornika u Hrvatskoj koji se služe hrvatskim pojmovima. Takav je slučaj kod većine pojmova za novu tehnologiju. Ipak, preporuka je pisati elektronička pošta, elektronička poruka, elektronička adresa…