Kako se piše pravilno na hrvatski?

Foto aparat ili fotoaparat?

Kako je pravilno pisati: foto aparat ili fotoaparat?

Kad je riječ o pravilima sastavljenog i rastavljenog pisanja u hrvatskom jeziku, govornici nerijetko nailaze na probleme i rade greške u pisanju. Ponajprije je riječ o tome da se mnoge riječi izgovaraju sastavljeno, spojeno, a pravilno ih je odvojeno pisati. S druge strane, kod nekih riječi pravilno je sastavljeno pisanje, ali ih govornici pišu rastavljeno odnosno odvojeno. Najčešći je uzrok tome što su riječi često sastavljene od više sastavnica, pa se govornicima vjerojatno čini pravilno pisati ih odvojeno.

Kod glagola se najčešće griješi u pisanju niječnice ne sastavljeno s glagolom koji slijedi. Pravilno je pisati ne radim, ne trči, ne pleše, ne odlazi, ne volimo, ne žele, ne rade, ne pjevam i tako dalje. Međutim, kad je riječ o imenicama s niječnicom ne, pravilno ih je pisati sastavljeno: nerad, nemoć, nebriga, nekultura i dr.

U ovom primjeru, prefiksoid foto dolazi do grčke riječi phȏs u značenju: svjetlo. U hrvatskom jeziku pravilo glasi da se prefiksoid foto uvijek piše sastavljeno. Dakle, pravilno se piše: fotoaparat, fotoaparata, fotoaparati, fotoaparatima. Isto vrijedi i za: fotoalbum, fotoamater, i dr.

Primjeri:

  • Uvijek je željela imati profesionalni fotoaparat.
  • Ispao joj je fotoaparat i odvojio se jedan manji plastični dio.
  • Nije mogla vjerovati da su se posvađali zbog fotoaparata.
  • Imaš li novca za kupiti fotoaparat?
  • Za rođendan je dobila novi i skupocjeni fotoaparat.
  • Željela bih se profesionalno baviti fotografijom, ali ne mogu si priuštiti pravi fotoaparat.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše spojeno odnosno skupa imenica muškog roda fotoaparat, fotoaparata, fotoaparatu, fotoaparati, fotoaparatima…