Kako se piše pravilno na hrvatski?

Mač ili mać?

Kako je pravilno pisati: mač ili mać?

Ovdje je riječ o dvojbi u pisanju između glasova /č/ i /ć/. Takve dvojbe veoma su česte u hrvatskom jeziku, a neki od poznatijih primjera pogrešnog pisanja su kuča (umjesto točnog kuća), vruče (umjesto pravilnog vruće), prića (umjesto pravilnog priča) i drugi.

Nažalost, nekim govornicima je vrlo teško razlikovati glasove č i ć, a nekima je to vrlo jednostavno i usvojili su to od najranijih dana. Također, postoje regije gdje je posebice teško usvajanje razlikovanja č i ć zbog njihovih lokalnih govora gdje te razlike nisu očite.

U ovom primjeru, imenica muškog roda označava hladno oružje kojim se protivnika ubode ili sasječe. Riječ dolazi od praslavenskog mьčь, a u hrvatskom standardnom jeziku imenicu je pravilno pisati kao mač. Pravilno je mač, maču, mača, mačem, mačevi, mačevima, mačevanje, mačevalački, mačevati… Imenica je česta u frazama i sintagmama: dvosjekli mač, mač visi nad glavom, i dr.

Primjeri:

  • Mislim da je njihova ponuda zapravo dvosjekli mač.
  • Kad je ušla u njegovu spavaću sobu vidjela je veliki mač na zidu.
  • Znao je vrlo dobro rukovati mačem i još nekim manje poznatim oružjem.
  • Obožavala je neke starinske i arhaične predmete, a imala je čak i zbirku mačeva kod kuće.
  • U muzeju je vidjela neke mačeve koje bi rado imala kod kuće.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše imenica muškog roda mač, mača, maču, mačevi, mačem, mačevima, mačeva… Pravilno se pišu i imenice mačevanje, mačevalac, glagol mačevati.