Kako se piše pravilno na hrvatski?

Gradonačelnik ili gradonaćelnik?

Kako je pravilno pisati: gradonaćelnik ili gradonačelnik?

Ovdje je riječ o dvojbi u pisanju između glasova /č/ i /ć/. Takve dvojbe veoma su česte u hrvatskom jeziku, a neki od poznatijih primjera pogrešnog pisanja su kuča (umjesto točnog kuća), vruče (umjesto pravilnog vruće), prića (umjesto pravilnog priča) i drugi.

Nažalost, nekim govornicima je vrlo teško razlikovati glasove č i ć, a nekima je to vrlo jednostavno i usvojili su to od najranijih dana. Također, postoje regije gdje je posebice teško usvajanje razlikovanja č i ć zbog njihovih lokalnih govora gdje te razlike nisu očite.

Dakle, dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o imenici muškog roda kojom se označava osoba koja vodi grad. Naglašena je dugouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisat gradonačelnik, gradonačelnika, gradonačelniku…

Primjeri:

  • Gradonačelnik se stalno pravdao da on nije kriv za kašnjenje radova.
  • Nema toliko inteligentnih tipova na svijetu kao što su gradonačelnici u Hrvatskoj.
  • Nije susreo gradonačelnika već odavno, a žarko ga je želio vidjeti.
  • Sam gradonačelnik mu je obećao da će se sve riješiti do kraja godine.
  • Gradonačelnik je obećao zaposliti barem jedno od moje troje djece.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše imenica muškog roda gradonačelnik, gradonačelnika, gradonačelniku, gradonačelnikom, gradonačelnici, gradonačelnicima… Imenica ženskog roda pravilno se piše gradonačelnica. Pridjev se pravilno piše gradonačelnički.