Kako se piše pravilno na hrvatski?

Ispod prosječan ili ispodprosječan?

Kako je pravilno pisati: ispod prosječan ili ispodprosječan?

Kad je riječ o pravilima sastavljenog i rastavljenog pisanja u hrvatskom jeziku, govornici nerijetko nailaze na probleme i rade greške u pisanju. Ponajprije je riječ o tome da se mnoge riječi izgovaraju sastavljeno, spojeno, a pravilno ih je odvojeno pisati. S druge strane, kod nekih riječi pravilno je sastavljeno pisanje, ali ih govornici pišu rastavljeno odnosno odvojeno. Najčešći je uzrok tome što su riječi često sastavljene od više sastavnica, pa se govornicima vjerojatno čini pravilno pisati ih odvojeno.

Kod glagola se najčešće griješi u pisanju niječnice ne sastavljeno s glagolom koji slijedi. Pravilno je pisati ne radim, ne trči, ne pleše, ne odlazi, ne volimo, ne žele, ne rade, ne pjevam i tako dalje. Međutim, kad je riječ o imenicama s niječnicom ne, pravilno ih je pisati sastavljeno: nerad, nemoć, nebriga, nekultura i dr.

U hrvatskom jeziku česte su dvojbe odabrati sastavljeno ili rastavljeno pisanje. U ovom slučaju pravilno je pisati sastavljeno, odnosno ispodprosječan, ispodprosječno, ispodprosječnih, ispodprosječna, ispodprosječnima… Također je pravilno i natprosječan, natprosječni, natprosječnost, natprosječnima, natprosječnih…

Primjeri:

  • U svemu je bio ispodprosječan, osim u visini.
  • Tvoje je znanje ispodprosječno i morat ćeš mnogo raditi da sustigneš ostale.
  • Zbog ispodprosječnih vještina teško se snalazio na novom poslu.
  • Bojim se da su za taj posao moje vještine ispodprosječne.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše spojeno odnosno skupa pridjev ispodprosječan, ispodprosječna, ispodprosječno.