Kako se piše pravilno na hrvatski?

Ljepotan ili lijepotan?

Kako je pravilno pisati: ljepotan ili lijepotan?

U hrvatskom jeziku mnogobrojni govornici dvoje o pisanju glasovnih skupina /ije/ i /je/. Dok neki govornici tvrde da im pisanje takvih dvojbenih primjera ide ‘od ruke’, nekima to predstavlja veliku poteškoću. U pravilu ako je izgovor sloga dug, pravilno je pisati /ije/ kao kod primjera: bijel, cvijet, miješati, mlijeko, obavijestiti, odijelo, riječ, rijeka, svijet, prijevoz i dr. Ako je izgovor sloga kratak, piše se glasovna skupina /je/ kao u primjerima: čovjek, medvjed, djed, polumjer, razumjeti, savjet, sjena, vjera i dr.

Iako kod većine riječi ta pravila vrijede, ipak postoje određene iznimke. Tako je npr. kod riječi ‘rječnik’ koju većina stanovnika izgovara dugo, a pravilno se piše oblik s /je/: rječnik. Kod nekih pak riječi govori se i dugo i kratko, a pisanje je s glasovnom skupinom /je/: bljesak, cvjetnjak, smješko, snježni.

Postoje i iznimni primjeri poput blagdana Tijelova, koje se iz tradicijskih razloga piše s dugim slogom /ije/. Kod nekih primjera razlika u slogu /ije/ ili /je/ čak znači i razliku u značenju riječi. Tako je kod primjera: slijedeći (glagolski prilog, glagol slijediti) i sljedeći (pridjev u značenju koji je na redu).

Dakle, dvojbe u pisanju između glasova /ije/ i /je/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o imenici muškog roda koja označava nekoga izrazito lijepog. Naglašena je kratkouzlaznim naglaskom. Pravilno je pisati ljepotan, ljepotana, ljepotanu, ljepotanom…

Primjeri:

  • Svi su ga vidjeli kao površnog i umišljenog ljepotana, a on je zapravo bio ljubitelj poezije i filozofije.
  • Taj je ljepotan znao sate provoditi pred zrcalom.
  • Zaljubila se u nekog praznoglavog ljepotana, a za mene ni ne zna da postojim.
  • Djevojke su čekale izlazak ljepotana na teren.
  • Moja me majka stalno nazivala ljepotanom, čega me pomalo bilo sram.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše imenica muškog roda ljepotan, ljepotanu, ljepotani, ljepotanima, ljepotanom. Imenica ženskog roda piše se ljepotica, ljepotice, ljepota, ljepotom…