Kako se piše pravilno na hrvatski?

Mađarska ili Madžarska?

Kako je pravilno pisati: Mađarska ili Madžarska?

U hrvatskom jeziku često se dvoji kod pisanja glasova /dž/ i /đ/. Mnogim govornicima hrvatskog jezika ta dva glasa su toliko slična da ih često ne razlikuju te teško određuju kad se koji koristi. No, u hrvatskom standardnom jeziku ipak postoje oba glasa i nisu zamjenjiva. Glas dž čest je u turcizmima u hrvatskom jeziku. Tako se pravilno piše patlidžan (a ne patliđan), džep (a ne đep), pendžer i drugi.

Dakle, ne postoji čvrsto pravilo kojim bismo mogli odrediti kad ide jedno, a kad drugo, ali postoje neke okvirne smjernice. Primjerice, u većini turcizama i anglizama (riječi iz turskog i engleskog jezika) piše se glas /dž/. Glas /đ/ je, recimo, prisutan u komparativu i superlativu gdje ima glas /d/ u pozitivu (mlad – mlađi – najmlađi, lud – luđi – najluđi).

Ovdje je riječ o dvojbi kako je pravilno pisati: Mađarska ili Madžarska / mađarski ili madžarski / Mađar ili Madžar? U slučaju pravilnog pisanja države koja dijeli južnu granicu sa sjevernom granicom Hrvatske, prihvaćene su obje varijante. Pravilno je pisati i Mađar i Madžar, Mađarska i Madžarska…

Primjeri:

  • Divio se ljepotama Mađarske, posebice jezera Balaton.
  • Otišli smo na godišnji odmor kod ženine rodbine u Mađarsku.
  • Misliš li da je isplativo kupovati namirnice u Mađarskoj?
  • Jedna od naših susjednih država jest Mađarska.
  • Idemo na izlet u Mađarsku.
  • Moj prvi muž imao je vikendicu u Mađarskoj.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše naziv države Mađarska i Madžarska. Međutim, danas je općeprihvaćeno pisanje s đ – Mađarska, a varijanta s /dž/ rijetko se viđa.