Kako se piše pravilno na hrvatski?

Neizvjestan ili neizvjesan?

Kako je pravilno pisati: neizvjestan ili neizvjesan?

U ovom primjeru radi se o pravilnom pisanju pridjeva u muškom rodu u značenju nečeg što nije predvidljivo ili nije pouzdano – neizvjestan ili neizvjesan. Kako bismo utvrdili kako se pridjev pravilno piše će, valja vidjeti od kojih se riječi tvori. Jasno je da je u prvom dijelu niječna čestica ne, a u drugom jest pridjev izvjestan ili izvjesan.

Ovdje je riječ o tome gubi li se glas t ili se ne gubi. Pridjev suprotna značenja glasi izvjestan, a ovaj tvoren s niječnom česticom ne glasi: neizvjestan. Glas t se ne gubi. Pravilno se piše: neizvjestan, ali u srednjem rodu pravilno je: neizvjesno, a u ženskom rodu: neizvjesna. Pravilno se piše i pridjev izvjestan. Pravilna uporaba glasi: Rezultat izbora je neizvjestan. Neizvjesno je tko će pobijediti. Navest ćemo još neke primjere pravilne uporabe.

Primjeri:

  • Neizvjestan je pobjednik natjecanja.
  • Rezultat je bio neizvjestan sve do samog kraja.
  • Rezultat izbora bio je neizvjestan jer su se glavni oponenti razlikovali u svega par glasova.
  • Kraj serije bio je neizvjestan sve do posljednje epizode, kojom su svi bili razočarani.
  • Neizvjestan je dan kad ćemo si reći posljednje zbogom, i zato se volimo danas.
  • Kako misliš da je kraj neizvjestan i da moramo uživati dok smo tu?

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše pridjev u muškom rodu neizvjestan. Pravilno je pisati neizvjesna, neizvjesno, neizvjesne, neizvjesni, neizvjesnoj, neizvjesnih, neizvjesnima… Imenica se pravilno piše neizvjesnost, neizvjesnosti, neizvjesnošću, neizvjesnostima.