Kako se piše pravilno na hrvatski?

Pireneji ili Pirineji?

Kako je pravilno pisati: Pirineji ili Pireneji?

Ovdje je riječ o pravilnom pisanju naziva za planinski lanac na granici Španjolske i Francuske – Pirineji ili Pireneji. Taj je planinski lanac poznat i po poluotoku koji po njemu upravo i nosi ime – Pirenejski poluotok. Nalazi se na jugozapadu Europe s obalama na Atlantskom oceanu i Sredozemnom moru.

No, što se tiče jezične dvojbe, u uporabi su često oba oblika – Pireneji i Pirineji. To ne bi smjelo biti tako jer je oblik Pireneji pravilan i već dugo zastupljen u hrvatskom jeziku.

Kad pogledamo kako se taj planinski lanac naziva u drugim jezicima, onda vidimo oblik Pyrenees u engleskom jeziku, Pirenei u ruskom, a u slovenskom Pireneji.

Dakle, ovdje je riječ o imenici muškog roda kojom se označava planinski lanac na granici Francuske i Španjolske kojem je najviši vrh Pico de Aneto. Naglašena je dugouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati Pireneji, Pireneja, Pirenejima…

Primjeri:

  • Žarko je željela posjetiti Pirenejski poluotok dok još ima vremena.
  • Na Pirenejima su se najbolje proveli, barem što se tiče hrane i društva.
  • Znao je mnogo činjenica o Alpama, Pirenejima, i drugim planinama jer ga je zanimalo planinarstvo.
  • Uputili su se zajedno na Pireneje, iako su se jako slabo poznavali.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše naziv za planinski lanac na granici Francuske i Španjolske Pireneji, Pirenejima, Pireneja. Pravilno se piše i Pirenejski poluotok.