Kako se piše pravilno na hrvatski?

Polukrug, polu-krug ili polu krug?

Kako je pravilno pisati: polukrug, polu-krug ili polu krug?

Kad je riječ o pravilima sastavljenog i rastavljenog pisanja u hrvatskom jeziku, govornici nerijetko nailaze na probleme i rade greške u pisanju. Ponajprije je riječ o tome da se mnoge riječi izgovaraju sastavljeno, spojeno, a pravilno ih je odvojeno pisati. S druge strane, kod nekih riječi pravilno je sastavljeno pisanje, ali ih govornici pišu rastavljeno odnosno odvojeno. Najčešći je uzrok tome što su riječi često sastavljene od više sastavnica, pa se govornicima vjerojatno čini pravilno pisati ih odvojeno.

Kod glagola se najčešće griješi u pisanju niječnice ne sastavljeno s glagolom koji slijedi. Pravilno je pisati ne radim, ne trči, ne pleše, ne odlazi, ne volimo, ne žele, ne rade, ne pjevam i tako dalje. Međutim, kad je riječ o imenicama s niječnicom ne, pravilno ih je pisati sastavljeno: nerad, nemoć, nebriga, nekultura i dr.

U ovom primjeru, imenica je sastavljena od dvaju dijelova. Polu kao prvi dio riječi znači da je nešto napola ili samo dijelom. Imenica označava geometrijski lik omeđen promjerom kruga i jednom od polukružnica nad tim promjerom. Pravilno se piše sastavljeno: polukrug, polukruga, polukrugu, polukrugom…

Primjeri:

  • Polukrug je pojam iz matematike koji ima i šire korištenje.
  • Objasnio mi je pojmove poput kružnog luka, tetive i polukruga.
  • Kupila je otirač u obliku polukruga sa šaljivom porukom.
  • Mjesec je večeras izgledao kao polukrug.
  • Moja djevojka zna čemu služi polukrug na vrhu šesnaesterca.
  • Ispred stana imamo protuklizni otirač u obliku polukruga.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše spojeno odnosno sastavljeno odnosno skupa imenica polukrug, polukruga, polukrugu, polukrugom. Pridjev polukružni također se piše spojeno.