Kako se piše pravilno na hrvatski?

Predsezona ili pretsezona?

Kako je pravilno pisati: predsezona ili pretsezona, predsezonski ili pretsezonski?

Ovdje je riječ o tome provodi li se ili ne provodi glasovna promjena jednačenja suglasnika po zvučnosti. Jednačenje suglasnika po zvučnosti glasovna je promjena u kojoj se jedan pored drugog nađu dva suglasnika različita po zvučnosti, te se prvi suglasnik zamjenjuje svojim (zvučnim ili bezvučnim) parnjakom.

Postoje i slučajevi koji su iznimke u kojima se ne provodi jednačenje suglasnika po zvučnosti, primjerice u nekim stranim riječima (Habsburgovci) i dr.

Imenica dolazi u tvorbi od prijedloga pred- i imenice sezona. Premda se zvučni glas d nađe ispred bezvučnog s, ne prelazi u svoj bezvučni parnjak. Odnosno, događa se iznimka od glasovne promjene jednačenja suglasnika po zvučnosti. Pravilno se piše: predsezona, predsezone, predsezoni, predsezonama, predsezonski, predsezonsko… Pravilna je uporaba: Imamo više turista u predsezoni. Započela su predsezonska sniženja. Navest ćemo još neke primjere pravilne uporabe.

Primjeri:

  • Ove je godine predsezona bila odlična jer je vrijeme bilo sunčano i toplo od ožujka.
  • Predsezonski popusti kod nas gotovo i ne postoje.
  • Kupila je mnogo odjeće i cipela na predsezonskom popustu.
  • Iznajmljivači su se nadali dobroj predsezoni.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše imenica ženskog roda predsezona i pridjev predsezonski. Imenica se tvori od prijedloga pred i imenice sezona. U tvorbi se ne događa glasovna promjena jednačenje suglasnika po zvučnosti.