Kako se piše pravilno na hrvatski?

Sače ili saće?

Kako je pravilno pisati: sače ili saće?

Ovdje je riječ o dvojbi u pisanju između glasova /č/ i /ć/. Takve dvojbe veoma su česte u hrvatskom jeziku, a neki od poznatijih primjera pogrešnog pisanja su kuča (umjesto točnog kuća), vruče (umjesto pravilnog vruće), prića (umjesto pravilnog priča) i drugi.

Nažalost, nekim govornicima je vrlo teško razlikovati glasove č i ć, a nekima je to vrlo jednostavno i usvojili su to od najranijih dana. Također, postoje regije gdje je posebice teško usvajanje razlikovanja č i ć zbog njihovih lokalnih govora gdje te razlike nisu očite.

Dakle, dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o imenici srednjeg roda koja označava ćelije od voska koje grade pčele i ose u obliku pravilno raspoređenih redova. Naglašena je kratkouzlaznim naglaskom. Pravilno je pisati saće, saća, saću, saćima… Pojavljuje se također i pogrešno pisanje ‘saće’ za izraz ‘sad će’. U tom slučaju pravilno se piše ‘sad će’ kao u primjerima: sad će doći, sad će biti bolje, sad će se održati…

Primjeri:

  • Uvijek me zanimalo kako pčele grade saće.
  • Znaš li kako treba čuvati pčelinje saće?
  • Pčelinje saće imaju oblik pravilnog šesterokuta.
  • Rekao mi je da mogu pojesti čak i pčelinje saće.
  • Sad će doći Marta, pričekaj još malo.
  • Sad će biti gotov kruh, možda samo još pet minuta.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše imenica srednjeg roda saće koja označava šesterokutne ćelije koje pčele grade od voska.