Kako se piše pravilno na hrvatski?

Tinejđerica ili tinejdžerica?

Kako je pravilno pisati: tinejđerica ili tinejdžerica?

U hrvatskom jeziku često se dvoji kod pisanja glasova /dž/ i /đ/. Mnogim govornicima hrvatskog jezika ta dva glasa su toliko slična da ih često ne razlikuju te teško određuju kad se koji koristi. No, u hrvatskom standardnom jeziku ipak postoje oba glasa i nisu zamjenjiva. Glas dž čest je u turcizmima u hrvatskom jeziku. Tako se pravilno piše patlidžan (a ne patliđan), džep (a ne đep), pendžer i drugi.

Dakle, ne postoji čvrsto pravilo kojim bismo mogli odrediti kad ide jedno, a kad drugo, ali postoje neke okvirne smjernice. Primjerice, u većini turcizama i anglizama (riječi iz turskog i engleskog jezika) piše se glas /dž/. Glas /đ/ je, recimo, prisutan u komparativu i superlativu gdje ima glas /d/ u pozitivu (mlad – mlađi – najmlađi, lud – luđi – najluđi).

Dvojbe u pisanju između glasova /đ/ i /dž/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o imenici ženskog roda kojom se označava osobu u dobi od 13 do 19 godina. Naglašena je kratkouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati tinejdžerica, tinejdžerice, tinejdžericu, tinejdžericom…

Primjeri:

  • U parku na klupi sjedilo je nekoliko tinejdžerica.
  • Tinejdžerice su djevojke koje imaju od 13 do 18 godina.
  • Nije se voljela družiti s drugim tinejdžericama.
  • Tinejdžerice su za njezin ukus preglasne i previše neukusno odjevene.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše imenica ženskog roda tinejdžerica, tinejdžerice, tinejdžericama, tinejdžerici… Imenica dolazi od engleske riječi teenager, koja dolazi od nastavka -teen kojim završavaju brojevi od 13 do 19 u engleskom jeziku.