Kako se piše pravilno na hrvatski?

Voćka ili vočka?

Kako je pravilno pisati: vočka ili voćka?

Ovdje je riječ o dvojbi u pisanju između glasova /č/ i /ć/. Takve dvojbe veoma su česte u hrvatskom jeziku, a neki od poznatijih primjera pogrešnog pisanja su kuča (umjesto točnog kuća), vruče (umjesto pravilnog vruće), prića (umjesto pravilnog priča) i drugi.

Nažalost, nekim govornicima je vrlo teško razlikovati glasove č i ć, a nekima je to vrlo jednostavno i usvojili su to od najranijih dana. Također, postoje regije gdje je posebice teško usvajanje razlikovanja č i ć zbog njihovih lokalnih govora gdje te razlike nisu očite.

Dakle, dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o imenici ženskog roda kojom se označava stablo na kojem raste voće. Naglašena je kratkosilaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati voćka, voćke, voćkom…

Primjeri:

  • Zasadili smo tri nove voćke u djedovu voćnjaku.
  • Ugledali su neke voćke i pomislili kako u ovo doba godine već ima zrelih trešanja.
  • Djed je sadio neke egzotične voćke, a baka je okopavala krumpir i batat.
  • Vjetar je iščupao novozasađene voćke te je Marta zbog toga bila jako tužna.
  • Hoćemo li ove godine išta ubrati s ove voćke.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše imenica ženskog roda voćka, voćke, voćki, voćkom, voćkama… Pravilno se piše i pridjev voćni, imenice srednjeg roda voće, voćarstvo, imenica muškog roda voćar, i dr.