Kako se piše pravilno na hrvatski?

Mačka ili maćka?

Kako je pravilno pisati: mačka ili maćka?

Ovdje je riječ o dvojbi u pisanju između glasova /č/ i /ć/. Takve dvojbe veoma su česte u hrvatskom jeziku, a neki od poznatijih primjera pogrešnog pisanja su kuča (umjesto točnog kuća), vruče (umjesto pravilnog vruće), prića (umjesto pravilnog priča) i drugi.

Nažalost, nekim govornicima je vrlo teško razlikovati glasove č i ć, a nekima je to vrlo jednostavno i usvojili su to od najranijih dana. Također, postoje regije gdje je posebice teško usvajanje razlikovanja č i ć zbog njihovih lokalnih govora gdje te razlike nisu očite.

Dvojbe između pisanja glasova č i ć česte su u hrvatskom jeziku. Ove imenica označava ‘domaću životinju ili porodicu grabežljivih sisavaca iz reda zvijeri’. Imenica je naglašena kratkosilaznim naglaskom (izgovara se brzo). Pravilno se piše: mačka, mačke, mački, mačkama, mačji, mačić, mačići, mačketina, mačkica… Imenica je česta u frazama: kao mačka oko vruće kaše, kao pas i mačka, mačak u vreći, igrati se mačke i miša i dr.

Primjeri:

  • Htio sam imati mačku, a sestra je htjela da nabavimo psa.
  • Izgubili smo mačku pa smo je tražili po kvartu.
  • Imali smo prekrasnu mačku, ali smo je ostavili kod bake na selu.
  • Naša susjeda ima oko petnaest mačaka i kupuje mnogo mačje hrane.
  • Naša mačka jako voli jesti palačinke sa sirom.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše imenica ženskog roda mačka, mačke, mački, mačkom, mačke, mačkama… Pravilno se piše i pridjev mačji, mačja, mačje, mačkast, mačkasta, mačkasto. Pišu se pravilno i umanjenice mačić i mačkica, imenica muškog roda mačak.